Çanakkale Valiliği himayesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından organize edilen çalıştay, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştıracak politikaların geliştirilmesine odaklanarak sürdürülebilir bir çözüm arayışına kapı araladı.

Çeşitlilik ve Katılımın Hakim Olduğu Bir Platform

Çalıştay, Çanakkale'nin çeşitli kesimlerinden gelen katılımcıları bir araya getirerek engelli bireylerin günlük yaşamlarını etkileyen zorlukları ele aldı. Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, engelli bireyler ve aileleri, uzmanlar ve gönüllüler, çalıştayın düzenlediği oturumlarda deneyimlerini paylaşarak ortak bir anlayış oluşturmanın önemine vurgu yapıldı. Çalıştayın ana hedeflerinden biri, engelli bireylerin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik politikaların geliştirilmesi ve bu politikaların hayata geçirilmesi için güçlü bir platform oluşturmak. Çalıştay, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak sürdürülebilir, gerçekçi ve yenilikçi çözümler arayışında önemli bir adım oldu. Engelli bireylerin günlük yaşamlarını etkileyen konular, erişilebilirlik, istihdam, eğitim ve sosyal katılım gibi başlıklarda ele alındı. Çalıştay, bu konular üzerinde yapılan tartışmalar ve önerilerle, Çanakkale'nin engelsiz bir kent olma hedefine ulaşma yolunda önemli bir kılavuz oluşturdu. Deniz Polisevi'nde düzenlenen çalıştaya, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şuayip Üner, Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Ümit Burunlular, akademisyenler, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, engelli derneklerinin başkanları ve engelli vatandaşlar katıldı. Çalıştay saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şuayip Üner, “Çalıştayımızda engellilerimizin yaşam standartlarını yükseltecek, gerçekçi, yenilenebilir ve sürdürülebilir çözüm önerileri ortaya koyulacak. Bizim felsefemizde insan insanın kurdu değil, insan insanın yurdudur, sıkıntılar paylaşıldıkça dertler azalır yaşam daha güzel ve kaliteli olur. Bu çalıştayda yapılacak çalışmalarla elde edeceğimiz verileri somut göstergelerle ortaya koyacağız. Yapacağımız çalışmalarla önce Çanakkale’de sonra da tüm Türkiye’de uygulanacak hale getirmek için Kamu kurum ve kuruluşlar, STK’lar ve vatandaşlarımıza büyük görev düşmektedir” dedi.

Çanakkale 'Engelsiz' Hale Gelecek!

Çalıştayda açıklamalarda bulunan Vali İlhami Aktaş ise, “Vatandaşlarımızın günlük hayatlarında hiçbir engelle karşılaşmadan yaşaması zaten bir devletin asıl olan vazifelerinden birisi. Bu tüm vatandaşlar için ve coğrafyanın tümünde geçerli olması gereken bir perspektif. Bugün yapılacak olan çalışmalar sadece engelli vatandaşlarımızla ilgili değil, normal şartlarda zaten sağlıklı bireylerle de ilgili olarak tüm hizmetlerin alınmasında çalıştayın anlamını da okuduğumuz zaman,  hiçbir engelin olmaması tüm insanlarımızın asgari hizmetler başta olmak üzere tüm hizmetlere engelsiz bir şekilde ulaşabilmesini sağlamaktır. Tabii burada engelli vatandaşlarımız için de normalde yapmamız gerekenlerden birkaç katı daha fazlasını yaparak, devlet kurumları olarak yerel yönetimler olarak ve aslında da bireyler olarak çok daha fazla şeyler yapmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Bu çalışmalarda Bir park yerinden bir AVM'deki alışverişe kadar, bir hastaneye ulaşıp, okuldaki öğrencimizin sınıfına girip çıkmasına kadar, herhangi bir takımımızın karşılaşmasını yapacağı spor salonundaki ulaşımında geleceği antrenman sahasına kadar tüm alanlarda ellerin kaldırılması, normal bir birey gibi yaşamasını sağlamak için gayreti sarf etmemiz gerektiği açıktır. Bu sadece il merkezi olarak, şehir merkezlerinde, ilçe merkezlerinde, Çanakkale merkezinde, ilçemizin merkezinde değil. Çanakkale'den Denizli'ye, Kars’a kadar ülkemizin en güzel köşelerini engelli bireylerimizin ulaşmasını sağlamamız gereken bir  vazife. Ayrıca engelsiz bir yaşam oluşturmak, engelli vatandaşlarımıza karşı sağlıklı engelli siz ortamı sunmaya çalışmak kamu görevlileri için bir borç olmaktadır. Türkiye'nin son yıllarda özellikle bu konularda oluşturulmuş yollar başta olmak üzere bir çok çalışma gerçekleştirilmişse bunun yeterli olduğunu söylemek, kafi geldiğini söylemek tabii ki hem gerçekçi de gelmek mümkün değil. Her geçen gün bunları iyileştirmemiz, her geçen gün bu hizmetler noktasını arttırmamız, her geçen gün bir eksikliği daha gidermemiz, bir engeli daha hem kafalarımız hem de fiziki ortamları kaldırmamız lazım. Bu anlamda da bu tür çalıştayları çok önemsiyoruz. Özellikle konunun tarafları olan, Sorunu bizzat yaşayan dernek üyelerimizin, dernek temsilcilerimizin, engelli bireylerimizin bu çalıştayda onların fikirlerinin derlenmesi, onların hayatında dokunuşları buralarda öğrenmek ve aşmak için çalışacağız.  Dediğim gibi engellilerin sorunlarını çözmek tüm kamu görevlileri olarak vazifemiz” dedi.

Çanakkale’de engellilik alanına ilişkin sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin ortaya çıkarılması konuları ile edinilen bilgilerin Engellilik alanında harekete geçmeyi desteklemesi, Engelsiz Çanakkale fikrine öncülük etmesi hususlarının da görüşüleceği “Engelsiz Çanakkale Çalıştayı” çalışma gruplarının bir araya gelmeleriyle devam etti.

Murat Çağlayan