Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki önemli bir dönemde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapılan tarihi bir görevle birlikte, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibiyle birlikte gece saat 00.49'da uzaya fırlatıldı. Gezeravcı'nın uzay yolculuğu, Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan 'ilk insanlı uzay misyonu' çerçevesinde gerçekleşti. Çanakkale'de, öğrenciler ve yerel halk, Türk astronotun uzaya fırlatılma anını nefeslerini tutarak izledi. Gezeravcı’nın Yerçekimsiz Ortamdaki İlk Sözü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” Sözü Oldu.

Gezeravcı, Türkiye'nin İlk Astronotu Oldu

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibiyle birlikte gece saat 00.49'da uzaya fırlatıldı. Fırlatma ile birlikte Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’ nın 36 saat sürecek olan bu uzay yolculuğu, Alper Gezeravcı' nın ISS'ye ulaşmasıyla son bulacak. Uzay istasyonunda geçireceği 14 gün boyunca Gezeravcı, 13 farklı uzay deneyine liderlik edecek. Bu deneyler arasında biyoloji, fizik, ve astronomi alanlarında gerçekleştirilecek çalışmalar, Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki uluslararası alandaki konumunu daha da güçlendirecek. Alper Gezeravcı' nın uzaya fırlatılmasıyla birlikte, Türkiye, kendi astronotunu uzaya gönderen az sayıdaki ülkeden biri olma gururunu erişti. Uzay yolculuğunun ardından Alper Gezeravcı' nın, bilim ve teknolojiye olan katkıları, genç nesillere ilham kaynağı olacak ve Türkiye'nin uzay keşifleri adına yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor. Gezeravcı' nın ISS'deki başarıları, Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki etkileyici ilerlemesinin sadece bir başlangıcı olarak görülüyor.

ÇOMÜ Öğrencileri Nefes Kesin Fırlatma Anını İzlediler

Çanakkale’de de Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı' nın uzay yolculuğunun fırlatma anını ÇOMÜ’ lü öğrenciler nefeslerini tutarak izlediler. Fırlatmanın ardından, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Öğrencisi Kubat Kaya, Türkiye’nin uzay sahnesinde olmasının çok iyi ve önemli olduğunu belirterek, “Uzay çalışmaları yerden devam ediyordu. Bizimde öğrenciler olarak gözlemevinde çalışmalarımız oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti uzay çalışmalarına önem veriyor. Böyle bir olayın olması Türkiye tarihi açısından gurur verici. Uzayda yapılacak olan deneyler bizimde çok işimize yarayacak. Canlı olarak da bizde bu tarihi ana tanıklık ediyoruz” dedi. Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Öğrencisi Semanur Sarıdağ ise “Çok gurur verici bir olay. Ve bütün gelecek nesillerimize bir öncü olacak. Türkiye Cumhuriyetinin ilk Astronotu Pilot Alper Gezervacı’yı bugün izlemeye geldik. Yaptığı uçuşları, deneyleri izleyeceğiz. 14 gün boyunca uzayda kalacak. 13 deney yapacak. Bu deneyler sonucunda güzel işler başarırız. Hem Türkiye’nin önü açılır. Umarım Türkiye için güzel bir gelecek olur. Alper beyle gurur duyuyoruz. Türkiye adını duyurmaya başladı. İnşallah devamı da gelecek” dedi.  ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi öğrencisi Evrim Uludağ’ da duygularını  “Türkiye için çok önemli bir kilometre taşı. Bu tarihi ana tanıklık etmemiz bizim için çok mutluluk verici. Bilimle uzayla iç içe olmak hem biz gençlere hem de milletimizi daha ileriye götürecek” cümleleri ile ifade etti.

Ogün İnal