Bayramiç İlçesi'nde başlatılan 15. Etap Kırsal Kalkınma Destekleri, Türkiye genelindeki tarım ve kırsal ekonomiyi güçlendirmeyi hedefleyen önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. İlki Bayramiç'te düzenlenen toplantıdan sonra ikinci etap, Çanakkale il merkezinde gerçekleştirildi. Toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulan desteklemeler hakkında detaylı bilgiler verildi. Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan'ın önderliğinde gerçekleşen toplantı, kırsal alanlardaki ekonomik altyapının güçlendirilmesi adına atılacak adımları ele aldı. Türkarslan, yaptığı konuşmada Türkiye'nin yüz yılına yakışır desteklemelerle kırsal kalkınmanın destekleneceğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu desteklemelerle birlikte çiftçilere ve kırsal işletmelere sağlayacağı avantajlar detayları ile  paylaşıldı.

Desteklenmeler Devam Edecek

15. Etap Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları Toplantısının ikincisi Bayramiç’te gerçekleştirildi. Ekonomik ve altyapı yatırımlarının desteklenmesi, Bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi ve Tarımsal üretici örgütlerinin derecelendirilmesi konularının görüşüldüğü eğitim toplantısı Çanakkale Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleştirildi.  Toplantıya  İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ferhan Savran, Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birlik Başkanı Mehmet Özkurnaz, Kooperatif Başkanları, Borsa üyeleri ve birçok yerel temsilci katıldı.  Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, kırsal kalkınma projelerinin bölgeye sağladığı katkıları vurgulayarak, desteklerin daha etkin bir şekilde kullanılması için çaba harcandığını belirtti.  İl Müdürü Türkarslan konuşmasında “Üretici örgütleri, kadın üreticiler ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında Ekonomik, Kırsal Altyapı ve Bireysel Sulama Projelerinde %50 hibe destek başvuruları başlamıştır. Bu kapsamda hibeye esas proje tutarı KDV hariç olmak üzere yeni tesis için 14.000.000 TL, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması için 12.000.000 TL, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon için 10.000.000 TL'ya kadar tarımsal üretici ve müteşebbislerimiz desteklenecektir. Ayrıca Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında en az 100.000 TL olmak üzere 3.000.000 TL'ye kadar olan bitkisel ve hayvansal üretim yapan Aile işletmelerimize hibe desteğinde bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

Su Bir Kaynak Değil Bize Bir Emanettir

İl Müdürü Türkarslan toplantıda yaptığı konuşmanın devamında su kaynaklarına değinerek şunları söyledi. “Bakanlığımızca ‘Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ kapsamında ülke sathında ‘Türkiye Yüzyılı'na Bir Damla da Sen Ol’ diyerek suyun bir kaynak değil gelecek nesillere aktarılacak bir emanet olduğuna inanıyoruz. Bu ilkeden hareketle sulama sistemlerinin modernizasyonu ve yüksek teknolojinin kullanımıyla su kaybının en az seviyede tutulmasını teşvik eden Bireysel Sulama Sistemleri, KDV hariç 3.000.000 TL'ya kadar hazırlanan projelere %50 hibe desteğinde bulunacaktır. İlimiz tarımsal örgütlenme konusunda %69 oranla ülke ortalamasının çok üzerinde bir örgütleşme oranına sahiptir. Tüm üretici örgütlerimizi başvuru yapmaya davet ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım ile şubede görevli personeller tarafından sunumlar gerçekleştirilerek yapılacak projelere verilecek destekler hakkında bilgiler verildi.  Toplantı soru ve cevap bölümünün tamamlanmasının ardından sona erdi.

Şenay Azman