Bu kurgusal hikayede anlatılmak istenen olaylar gerçek hayattaki psikolojik bir sorunun yansıması olarak kabul görür. Hastalığın ismi de hikayeden esinlenerek belirlenmiştir. Bu hikayeyi okuyan birçok kişi Alice Harikalar Diyarında sendromu nedir, sorusunun cevabı kısaca algı bozukluğu olarak yanıtlanabilir.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu Nedir?

Alice Harikalar Diyarında sendromu psikolojik ve nörolojik açıdan kişileri etkileyen bir durumdur. Kişiler beden algısını ve nesne algısını kaybeder. Bu rahatsızlık kişinin beş duyu organını etkiler. Bu sendrom 1955 senesinde Johnn Todd isimli psikiyatri doktoru tarafından keşfedildi.

Alice Harikalar Diyarında sendromu, todd sendromu ya da dismetropsi olarak da adlandırılır. Bu sendrom, dünya üzerindeki en ilginç hastalıklar arasında yedinci sırada yer alır. Alice Harikalar Diyarında sendromu nedir, sorusunun cevabını özetlemek gerekirse, bu sendrom; kişilerin kendileri de dahil olmak üzere neredeyse çevrelerindeki her şeyi normalden farklı görmeye başlamasıdır. Kişi bu sendroma bağlı olarak zaman algısını da kaybeder.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu Belirtileri

Alice Harikalar Diyarında sendromu farklı belirtiler ile ortaya çıkar. Psikolojik ve nörolojik rahatsızlığın birleşimi ile meydana gelen bu problemi anlamak için öncelikle Alice Harikalar Diyarında sendromu belirtileri hakkında bilgileri öğrenmek gerekir.

Bu belirtiler sayesinde sizlerde sendrom hakkında bilgi sahibi olabilir ve kendinizde bu problemlerin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Uzman doktorlar tarafından ve psikiyatristler tarafından sunulmuş olan Alice Harikalar Diyarında sendromu belirtileri şu şekilde sıralanır;

*Kişinin nesnelere dair algılarında değişiklikler meydana gelir

*Mikrospi başlangıcı oluşur (Mikrospi; nesnelerin daha küçük algılanmasına sebebiyet veren bir rahatsızlık olarak bilinir ve göz sağlığı ile alakalı değildir)

*Gerçek olmayan sesler duyulur

*Makrospi görülebilir (Makrospi, mikrospi rahatsızlığının tam tersi olarak nesneleri büyük görme ile ilgilidir)

*Kişinin kendisi ile ilgili algılarında farklılaşmalar olur

*Göz yanılsamaları başlar

*Teleopsi ve pelopsi rahatsızlığı başlar (Kişi yakınlık uzaklık algısını yitirir)

*Alice Harikalar Diyarında sendromu kişinin kendisini ve uzuvlarını daha büyük ya da daha küçük görmesine sebebiyet verir

*Palinopsi oluşumu başlar (Palinopsi; herhangi bir görselin sürekli olarak kişinin gözünün önüne gelmesi olarak bilinir)

Bu sendrom çoğu zaman şizofreni gibi farklı psikolojik rahatsızlıklar ile de karıştırılır. Bunun sebebi ise kişinin halüsinasyon görmeye başlaması ile alakalıdır. Bu halüsinasyonlar işitsel olabileceği gibi görsel olarak da karşımıza çıkar.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu Neden Olur?

Birçok sendrom farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelir. Bu tarz sendromların genellikle genetik aktarım sayesinde ortaya çıktığı bilinir. Alice Harikalar Diyarındasendromu neden olur sorusunun cevabı ise tam olarak bilinmez.

Migrenin , bazı enfeksiyonların ve kafa travmalarının bu sendromu tetiklediğine dair bulgular bulunur. Migren hastalarının kullandığı ilaçların hastalığa neden olabileceği hakkında bazı bilgiler mevcuttur. Özellikle epstein - barr virüsünden (öpücük hastalığı) neden olduğu viral ensefalit Alice Harikalar Diyarında sendromu oluşumuna sebebiyet verir.

Sendromu Tetikleyen Unsurlar Nelerdir?

Sendroma sebebiyet veren birçok farklı unsur bulunur. Bu unsurlar haricinde uyuşturucu madde bağımlılığı da Alice Harikalar Diyarında sendromunu tetikler. Kişinin kullandığı uyuşturucu maddelerde halüsinasyon sebep olarak bu sendroma benzer belirtiler ortaya çıkarabilir.

Uzun süreli uyuşturucu kullanımı ise direkt olarak sendroma sebebiyet verir. Epilepsi krizleri, kişinin aşırı stres altında olması, beyin oluşan tümör gibi durumlar da sendromu tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Depresyon ve ateşli hastalıklar da sendroma neden olabilecek rahatsızlıklar olarak bilinir.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu Testi

Alice Harikalar Diyarında sendromu için herhangi bir test uygulanmaz. Kendisinde Alice Harikalar Diyarında sendromu belirtileri olduğunu düşünen kişiler direkt olarak psikoloğa gitmelidir. Psikolog aracılığı ile kişi psikiyatriye yönlendirilir. Direkt olarak psikiyatri randevusu almak da mümkündür. Psikiyatristler ile yapılan görüşmeler sonucunda kişinin bu sendroma sahip olup olmadığı hakkında bilgi verilir.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu Nasıl Geçer?

Bu sendromun birkaç hafta ya da birkaç ay içerisinde kendiliğinden ortadan kalktığına dair bazı bilgiler bulunur. Alice Harikalar Diyarında sendromu yaşayanlar sendromun etkilerinin gün içerisinde genellikle 5 - 10 dakika kadar sürdüğünü belirtir.

Bu durum bazen daha sık seyretmeye başlar. Sendromun kendiliğinden geçmediği durumlarda kişilerin psikolojik tedavi görmesi gerekir.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu Tedavisi

Sendromun kesin bir tedavisi yoktur. Genellikle kendi kendine düzelen bir rahatsızlık olduğundan dolayı tedavi sürecine gerek duyulmaz. Hastanın yaşadığı sendrom ağır belirtiler ile ortaya çıktığı takdirde psikolojik destek alır. Böylelikle sendrom süreci çok daha rahat bir şekilde atlatılır.

 

Alice Harikalar Diyarında sendromu yaşayanlar genellikle psikologlar ve psikiyatristler eşliğinde kısa bir süre içerisinde kendini toparlamaya başlar. Psikiyatrinin hastalara vermiş olduğu ilaçlar sayesinde sendromun etkilerinin hızla kaybolduğu söylenir.

Sıkça Sorulan Sorular

ALİCE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMUNA EN SIK KİMLER YAKALANIR?

Bu sendrom yetişkinlerde ve ergenlerde görülebilen bir rahatsızlık olarak bilinir. Alice Harikalar Diyarında sendromu genellikle belirli bir yaş aralığı ya da cinsiyet ile alakalı değildir. Bu bilgilere rağmen sendromun en sık 6 - 15 yaş aralığındaki çocuklarda gözlemlendiği hakkında bir takım bilgilere de yer verilir.

SENDROMA SAHİP OLUNUP OLUNMADIĞINI ANLAMAK İÇİN FARKLI YÖNTEMLER BULUNUR MU?

Sendroma sahip olup olmadığınızı öğrenmek için öncelikle belirtilere dikkat etmeniz gerekir. Bu belirtiler doğrultusunda psikiyatristlerden randevu alınır. Sonuçlardan emin olunamaması gibi durumlarda ise hastalardan; MR, EEG ve kan tahlili istenebilir. Yapılan bu tahliller sonucunda ise hastaya kesin bir tanı konulur.

ALİCE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMUNDA ORTAYA ÇIKAN SEMPTOMLAR TEHLİKELİ Mİ?

Sendroma bağlı olarak kişiler günlük hayatlarında zorluklar yaşayabilir. Algı bozukluğuna sebebiyet veren bu sendrom, kişilerin gerçekliğini kaybetmesinde neden olur. Bu durum her ne kadar korkutucu görünse de herhangi bir tehlikesi yoktur. Kişiler sadece yanılsamalar yaşar ve mesafeleri ayırt edemez.

Bu sendroma bağlı semptomlar sadece sokakta bazı sorunlara yol açabilir. Bunun sebebi ise kişinin çevredeki kişiler ve nesneler ile arasındaki durumu tam olarak kavrayamaması ile alakalıdır. Sendroma sahip olduğunun bilincinde olan kişiler genellikle dışarıda oldukları zaman bu semptomları fark ettiklerinde, en yakın buldukları yere oturarak belirtilerin azalmasını bekler.

Böylece herhangi bir sorun meydana gelmez. Bu sendroma sahip olan kişiler özellikle araç kullanırken çok daha dikkatli olmalıdır. Bu esnada kişi ne kadar hız yaptığının bilincine varmaz.

SEMPTOMLAR SÜREKLİ OLARAK ORTAYA ÇIKAR MI?

Bazı dönemler hastalığa bağlı olan semptomlar üst üste tekrar edebilir. Bazen ise haftada bir ya da ayda bir olarak da karşımıza çıkar. Semptomların ne zaman ortaya çıkacağı ne yazık ki belli olmaz.

Alice Harikalar Diyarında sendromuna sahip olan kişiler, bu duruma her zaman hazırlıklı olmalıdır. Bu semptomların özellikle gece saatlerinde ortaya çıktığı bilinir. Küçük yaşlarda sendroma sahip olan kişilerde meydana gelen semptomların sıklığı, ilerleyen yaşlarda giderek azalma gösterir. Semptomlar en az 1 - 2 dakika en fazla ise yarım saat sürer.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr