“Planlı büyümezsek farkımız kalmaz”
Çanakkale’nin Ekonomi dergisi Forbes’ın yaptığı yaşanabilir kentler araştırmasında Türkiye’nin en yaşanabilir 1’inci şehir seçilmesini değerlendiren Çanakkaleli vatandaşlar, bu sonuçtan gurur duyduklarını belirterek, kentin göç ve diğer etkenler nedeniyle büyük şehirlere benzememesi gerektiğinin altını çizdiler.
Çanakkale’nin tarihiyle, doğasıyla, nezihliğiyle yaşanabilir nadir illerden olduğunu söyleyen vatandaşlar, başka illerde elde edilemeyen ulaşım kolaylığı, modern hayat ve sakin yaşam koşullarından memnun olduklarını dile getirdiler. Çanakkale’nin bir huzur kenti olduğunu ifade eden kentliler, “Çanakkale’miz zaten gönüllerin birincisi. Burada denize nazır bir çay içmek çok kıymetli. Başka illerde bunun için kilometrelerce yol gidiliyor. Çanakkaleli olarak bununla gurur duyuyoruz. Çanakkale yıllardan beri insanların gözünde en yaşanılabilir kent” şeklinde konuştular. Öte yandan şehir göç almaya müsait olduğundan planlı büyüme göstermezse ileride sıkıntı yaşanabileceğini de ifade eden Çanakkaleliler önlem alınması gerektiğini söylediler.
“ÇANAKKALE TEMİZ, NEZİH VE RAHAT”
ERDİL CANTÜRK:
Çanakkale’nin birinci seçilmesi beni şaşırtmadı; çünkü Çanakkale yıllardan beri insanların gözünde en yaşanılabilir memleket. Senelerden beri böyle. Temiz ve nezih. Ondan burayı yaşanılır bir memleket olarak seçtiler. Gerçekten Çanakkale konum olarak, boğazı olsun, doğal güzellikleri olsun yaşantı olarak son derece ileri düzeyde bir yer. Ancak şimdi yabancılar da çoğaldığı için yavaş yavaş Çanakkale yaşanacak il olmaktan çıkabilir. İleriki yıllar için bir tehlike arz edebilir. Herkes buraya geliyor Çanakkale’ye yerleşiyor. Yerleşince yavaş yavaş yerli halkı yok oluyor. Ama rahat mı rahat. Belki köprüyle nüfus daha da artabilir. Çok planlı büyümek gerekir. Daha da yoğunluk ve göç olabilir. İleriki yıllarda duruma göre belki biz bunları görürüz, ya da görmeyiz ama farklılıklar olacaktır. Burası bir yarı İstanbul olabilir. Bu konuda avantajı çok fazla fabrika olmaması. Biz Çanakkale’nin böyle olmasından çok memnunuz. İnşallah bozulmadan böyle kalır.
“ŞEHRİMİZ MÜKEMMEL BİR YER”
MEHMET YILDIZ:
Şehrimiz mükemmel bir yer. Konum olarak, yaşantı olarak, iklim olarak çok güzel bir yer. Burası Akdeniz iklimine döndü daha da ısındı. Yani daha da yumuşadı. Evvelki gibi değil. Eskiden çok soğuklar vardı. Denize girilecek yerler biraz daha fazlalaştırılırsa çok çok iyi olur. Bizim buranın yazlık sezonu yok. Sezonu çok küçük ve kısa. O konuda daha çok çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Belki biraz daha uzun bir sezon olsa, kıyı şeridindeki illerdeki gibi konum olarak çok daha ekmeğini yiyebilir Çanakkale. Otel yatırımcıları da Çanakkale’yi bu nedenle az tercih ediyorlar diye düşünüyorum. Antalya gibi olabiliriz. Potansiyelimiz var.
“DENİZE NAZIR BİR ÇAY İÇMEK ÇOK KIYMETLİ  “                            
NECMİ ELİBOL:
Ben Çanakkale’mi zaten böyle biliyorum. Bunun ötesi yok. Çanakkale huzur kenti. Çanakkale’miz zaten gönüllerin birincisi. Burada denize nazır bir çay içmek çok kıymetli. Başka illerde bunun için kilometrelerce yol gidiliyor. Bir Çanakkaleli olarak bununla gurur duyuyoruz. Bunun daha ötesi yok. Çanakkale zaten geçilmez.  Biz de çok güzel kaliteli bir yerde yaşamımızı sürdürüyoruz. Zaten dışarıdan gelenler de bunu görüyorlar. Buna çok ayrı bir önem veriyorlar. Biz de bu vesileyle şehrimizin birinci seçilmesinden çok büyük gurur duyduğumuzu söyleyebiliriz.
“İNSANLARIMIZ MODERN”
GÖRKEM YILDIZ:
Çanakkale’miz çok güzel, sakin huzurlu bir şehir. İnsanlarımız çok iyi. O yüzden bunu normal karşılıyorum. Çanakkale’nin çok daha gelişebilme potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Çanakkale’yi diğer şehirlerden ayıran birçok nokta var. İnsanlarının anlayışlı ve modern olması, yaşam standartları ve kalitesi gibi. Biz burada yaşamaktan son derece mutluyuz. Kentimizi ve hayatımızı çok seviyoruz. Çanakkale bakir kalabilmiş ve aynı zamanda kendine yetebilen nadir kentlerden.
Özel Haber: Seda Atan