Yeni yılın ilk meclis toplantısında Çanakkale Belediyesi denetimli şehir içi minibüslerin bir araya geldiği S.S. 18 Nolu Şehir İçi Motorlu Minibüsçüler Taşıyıcı Kooperatifi’nin Çanakkale Belediyesinden aldığı kilometre başı destek miktarının arttırılması talebi kabul edilirken Ulaşımda yaşanan sorunları dile getiren AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Velili Esra Yüksel de tepki göstererek “Belediye içinde aldığımız hizmetlerde ulaşım en sorunlu konu.  İşin şaşırtan tarafı da hizmeti çok pahalı alıyoruz ve tüm eleştirilere rağmen kulak asamıyoruz” dedi.

2024 Yılının İlk Meclis Toplantısında Yeni Yıl Pastası Kesildi

Çanakkale Belediyesi Ocak Ayı Belediye Meclisi toplantısı gerçekleştirildi.  Yoğun gündemle gerçekleştirilen Çanakkale Belediyesi Ocak Ayı Belediye Meclisi yıllardır süre gelen bir gelenekle başladı.  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Belediye Meclisi gündeme geçmeden önce yeni yıl pastası kesti. Belediye Başkanı ve Partilerin Grup Başkan Vekilleri tarafından kesilen pastanın ardından Meclis üyeleri yeni yıl toplu fotoğraf çektirdi.  Ardından gündeme geçilerek Komisyon üye seçimi, Personelin kadro değişimleri, Kredi kullanımı yetkilendirilmesi,  ulaşım desteği ve daha bir çok ek gündemle gerçekleştirilen Ocak Ayı Belediye Meclisinde gündem maddeleri ile ilgili kararlar alındı. Ocak Ayı Belediye Meclis toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan hem 2023 yılını hem de Aralık ayına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında Ezine Peynirinin AB tescili Coğrafi işaret alan ilk peynir olan Ezine Peyniri ile ilgili endişelerini dile getiren Başkan Gökhan “ Ezine Peyniri Avrupa Coğrafi İşaret tescilli ilk Türk Peyniri oldu.  Avrupa Birliği Coğrafi işaretli ikinci ürünümüz oldu. İlk ürün Bayramiç Beyazıydı. Onların dışında 18 tane tescilli ürünümüz var ama bunlardan sadece iki tanesi Avrupa Birliği tescilli coğrafi işaretli ürün.   Burada dikkat etmemiz gereken şey mesela Bayramiç Beyazı bir meyve onu topluyorsunuz ve bitiyor ama Ezine peyniri konusunda biraz hassasiyet gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Çünkü Ezine peynirinin belli bir standardı var.  Mesela süt sadece Ezine, Bayramiç, Ayvacık ve Çan bölgesinde olan koyun ve keçi sütünden olması gerekir.  Kalkıp da başka yerlerden süt getiremezsiniz. Ve Karışım oranları belli oranlarda olmalı.  Bu çok önemli. Çünkü hangi markete giderseniz gidin, hangi şehre giderseniz gidin oranın ürünlerinin Ezine Peyniri diye satıldığını görüyorsunuz.  Bu son derece yanlış ve yasak. Buradaki peynircilerin birlik olup takip ederek haklarını korumak için mücadele etmeleri gerekir.  Öteki türlü kendi değeri düşüyor.  Eğer bu ürünün sütünün ya da karışımın standardına uygun olmadığı anlaşılırsa bu hakkı kaybetme riski ile karşı karşıya kalacağız.  Çünkü biliyorsunuz Avrupa Birliği ülkeleri bu konuda çok hassastır” dedi.

Çanakkale’de Oynansın Kupa’nın İsmi de Atatürk Kupası Olsun

Değerlendirmesinde futbolda yaşanan olaylar ve iptal edilen Süper Kupa’nın ismi ve oynanacağı yer ile ilgili fikrini görüşlerini de açıklayan Gökhan “Ankaragücü-Rizespor maçında Halil Umut Meler saldırıya uğradı.  Ona geçmiş olsun dileklerimizi buradan da ifade edelim.  Sadece o değil, takımını sahadan çeken kulüpler de var.  Bunlar da yetmiyormuş gibi Suudi Arabistan’da yaşatılmaya çalışılan bu utanca karşı Galatasaray ve Fenerbahçe Kulüplerinin dirayetli 100. Yıla yakışır dik duruşunu da gördük.  Atamızın da dediği gibi Ahlaklı bir duruş sergilediler.  Sonuç olarak spor müsabakalarının oynanacağı sahalarla ilgili FİFA kuralları var oraya her istediğin gibi girip çıkamazsın.  Burada konu Atatürk tişörtü ile maç oynamak değil, orada seyirciye müdahale var.  Seyirciye karışamazsın. Orada ne giyeceğine karar veremezsin.  Ahlaka karşı müdahale olursa karışırsın, ama seyircinin ne kullanacağı belli. Atatürk posterler, Türk Bayrakları ve sahaya çıkarken açılacak pankartı engelleyemezsin.  Atatürk posteri ile çıkamazsın diye polis tehdit ediyor.  Bütün bunları yaşarken tam da dediğimiz gibi bu maçın bu sene, yani 100. Yılda Türkiye’de oynanması gerektiğini gördük. Statlar da örnek gösterildi. Mesela Samsun Stadı, Ankara stadı doğru. Hatta Çanakkale’de de olabilir.  Kurutuluş savaşımızın başladığı ve Cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı burada yapılabilir.  Bu kupanın da adının değişmesi lazım ve kupanın adını ‘Atatürk Kupası’ yapmak lazım” dedi.

Atikhisar Barajı Seviyesi %53’e Çıktı

Gökhan aralık ayında yaşanan şiddetli yağışlar ile Çanakkale’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı Atikhisar Barajı su seviyesinin de arttığını ifade ederek  “ Barajımızda su seviyesi şu an itibari ile %53 seviyesine gelmiş durumda. İnşallah daha da yağışlar olur ve %100’lere doğru hareket edeceğiz” dedi. 

Ulaşımda Kilometre Başına Destek 6 TL’den 8 TL’ye Çıkarıldı

S.S. 18  Nolu  Şehir İçi Motorlu Minibüsçüler Taşıyıcı Kooperatifi’nin Çanakkale Belediyesinden aldığı kilometre başı destek miktarının arttırılması ile ilgili gündem maddesinin görüşmelerinde 4 Eylül 2023 tarihinde alınan kararla  4 ay süreyle Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarında Kilometre başına 6 TL olarak uygulanan  gelir desteği uygulaması sona erdiği belirtildi. Yeni gelir desteği için Belediyeye başvuran  S.S. 18  Nolu  Şehir İçi Motorlu Minibüsçüler Taşıyıcı Kooperatifinin verdiği dilekçe ile  desteklerin 11 TL olarak devam ettirilmesi talebinde bulunulduğu ifade edilirken,  Ulaşım ve Plan Bütçe Komisyonunun destek artış miktarını görüştüğü ve Ocak ayından geçerli olmak üzere 6 ay süre ile Kilometre başına 8 TL olarak  gelir desteği yapılmasına  Komisyon üyelerinin oy birliği ile karar verdiği açıklandı. Konuşmasının ardından oylamaya geçildi. Kooperatifin 11 TL’lik  talebi, plan ve bütçe komisyonunda 8 TL olarak karara bağlanmıştı konuşmaların ardından Komisyon kararı oylandı. Yapılan oylamada CHP üyeleri kabul oyu verirken AK Parti Grubu ret oyu verdi. MHP Ve İyi parti çekimser kaldı. Madde oy çokluğu ile kabul edilerek  Kooperatife Ocak, Şubat, Mart ve  Haziran   aylarında kilometre başına 8 TL  ödeme yapılacak.

Ogün İnal