Yerel seçimlerin yaklaşması ile birlikte bazı isimlerin gündem yaratmak belediye çalışmalarını kötü göstermek amacı ile Yoğun yağışların yol açtığı taşkın olaylarının kullandıklarını belirten Arslan, “Aralık ayında aşırı yağışlar nedeni ilke art arda yaşanan dere taşkını olaylarında taşkının daha fazla zarar vermemesi için tüm Kepez Belediyesi olarak 24 saat çalıştık. Ülkemizde dere üzerinde bulunan tüm yapıların sorumluluğu DSİ’ye aittir. Dere taşkınlarından kepe belediyesini sorumlu tutanlar umarım bu gerçeği de görmezden gelmezler. Yaşanan felaketi yaklaşan yerel seçimler öncesinde hangi amaçla kullandıkları da ortadadır” dedi.

Aralık Ayında Metrekareye 166 Kilogram Yağış Düştü

Kepez Belediyesi 2024 yılı ilk meclis toplantısı Turhan Mildon Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan meclis toplantısının açılış konuşmasında 2024 yılının Dünyada barışın adeletin, toplumda huzurun ve güvenin egemen olduğu sağlık ve mutluluk dolu bir yıl olması temennisinde bulunarak başladı. Ardından Kepez’de Aralık ayında meydana gelen önemli olayları Meclis üyeleri ile paylaşan Arslan, Çanakkale'de Aralık ayında etkili olan sağanak yağışlar sonucunda Beldenin birçok bölgesinde hayatın olumsuz yönde etkilendiğini, Kepez Deresi'nde de taşkınlar yaşandığını söyledi. Arslan, yaşanan taşkının ardından yoğun yağışlarda sürekli sıkıntı olan bölgede dere ıslahı, menfez Çalışması ve köprü yapılmamasında Kepez Belediyesi'ni suçu varmış gibi kamuoyuna yönelik paylaşım yapıldığını dile getirerek dereler üzerinde yapılacak tüm çalışmaların DSİ tarafından yapılması gerektiğini anlattı. Arslan, konuşmasında “Meteroloji İl Müdürü ile yaptığım görüşmelerden sonra aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Son yıllarda Aralık ayı ortalamalarında metrekareye 105 kilogram yağış düşerken, bu Aralık ayında 166 kilogram yağış düştü. Yani yüzde 50'lilik artışla yağmur aldık. Ekiplerimiz bu süreç içerisinde 24 saat çalışma sistemine geçerek beldemiz içerisinde Atatürk Caddesi'nde ve Kepez Çayı'nda iş makinalarıyla görevlerini yerine getirdiler. Tabi burada maalesef Çanakkale'mizde yaşadığımız yangınlarla ormanlarımızı ve ağaçlarımızı kaybettik. Bugünde bu etkilerin ne kadar kötü olduğunu görüyoruz. Çünkü daha önceki aylarda görmediğimiz taşkınları hem deremizde hem köylerimizde gördük. Eskiden ağaçlar, ormanlar kökleriyle o toprağı tutarken maalesef bugün o ağaçlar, kökler olmadığı için dolayısıyla o ormanlardan verimli topraklar dere yatağıyla birlikte sürüklenerek, Kepez Deresi'nin denizle buluştuğu noktada balıkçı barınağının orada maalesef menfezleri tıkayarak, taşkınlara sebep oldu. Gerçekten bölgemiz için üzücü günlerdi.

Dere üzerindeki tüm yapılar DSİ Sorumluluğundadır

Yaşanan tüm şiddetli yağışlarda Kalabaklı içinden geçerek kepez limanına dökülen derede ciddi taşkınlar olduğunu hatırlatan Arslan “Kalabaklı köy sakinleri maalesef orada da bu taşkında etkilendi. Kepez Çayı'nın taşkın yaşamasıyla birlikte bilerek bilmeyerek, siyaseten kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışan bazı siyasetçiler ve kişiler sanki dere ıslahında menfez ve köprülerin çalışmasında, yapılmamasında Kepez Belediyesi'nin suçu varmış gibi kamuoyuyla paylaştılar. Ben bunu buradan düzeltmek istiyorum. Kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum. Ülkemizde dere yatakları üzerinde her ne sebeple olursa olsun yapılacak olan köprü, menfez gibi yapılar ile dere yatakları üzerinde kurulacak olan yapılar Devlet Su İşleri'nin sorumluluğundadır. Yaşanan yoğun yağışta taşan kepez deresi ile ilgili önlemler almak için İş makinasında çalışan personellerimiz olmak üzere diğer çalışan arkadaşlarımız taşkın yaşanan yağışlardan sonra gece sabaha kadar 24 saat görevlerinin başında oldular. Belediyemiz Fen İşleri Müdürümüz olayın başındaydı. Ben gece 2'de oradaydım. Hiç fotoğraf çektirmedim. Ya da sosyal medyada şov yapmadım. Sabah 7'de de oradaydım. Ama maalesef bu konuda sanki Kepez Belediyesi orada köprü yapmamış, menfez yapmamış ve bu taşkınlar bu nedenle oluşmuş gibi kamuoyuna yanlış bilgiler verildi" dedi.

Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan’ın meclis açılış konuşmasının ardından Meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Ogün İnal