Çanakkale Valiliği, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirilen "Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans" projesi eğitimlerinin ikincisi Öğretmenevi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Yürütücülüğünü ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin yaptığı proje kapsamında verilen eğitim programına Çanakkale Valisi İlhamı Aktaş, Kadına Şiddet Cumhuriyet Savcısı Betül Demir Kurucaoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Harun Hazır, "Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans "Proje koordinatörü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın ile Çanakkale de basın kuruluşlarında çalışan basın mensupları katıldı. "Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans" projesi kapsamında basın mensuplarına 2. Eğitimin verildiği çalışmada konuşma yapan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş  projenin önemine değinerek şunları söyledi. "Kadına yönelik şiddet konusunda değişik platformlarda, değişik ortamlarda farklı faaliyetlerle önüne geçilmesi, en aza indirilmesi, sıfırlanması noktasında ilimiz genelinde çalışmalar yapılmakta. Bu çalışmaların birisinde arkadaşlarımızın, hocalarımızın ve şube müdürümüzün çalışmasıyla basın mensuplarımızla beraber, tabii basın konunun en önemli taraflarından birisi. Halkın bilinçlendirilmesi noktasında, halka doğru haberlerin yansıtılması noktasında içeriklerin sunumu perspektifinde çok önemli bir tarafı bu konunun. Bu anlamda ilimizde arkadaşlarımız bu haberlerin verilme şekliyle ilgili basın mensuplarıyla beraber bir çalışma yapmak istediler. Üniversitemiz, Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz, aile hakimlerimiz, Cumhuriyet Başsavcılığımız, basın savcımız ve tüm taraflar bu konuda ilimizde bunu en aza indirmek, sıfırlamak için çalışmalar yapıyoruz. Ben bu anlamda başından beri bu toplantılara katılan basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Tabii değişik platformlarda hem kadınlara hem kamu personelinden dışarıdaki kesimlere değişik vesilelerle eğitimler verilmekte. Amaç, ilimizde kadına şiddeti sıfıra indirmek, kadına şiddetin konuşulmadığı bir dil olmak. Bu anlamda katılımlarınız çok önemli. Konuyu halka yansıtmamız çok önemli. Ben hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Emeği geçen sunum yapan hocalarımıza teşekkür ediyorum. Umarım kadına şiddetin konuşulmadığı bir Çanakkale'yi oluşturmuş oluruz. Bu vesileyle ben tüm katılımcılara tekrar teşekkür ediyor, iki bin yirmi dört yılının sağlık, huzur, mutluluk getirmesini temenni ediyor, hepinizin yeni yılını kutluyorum."

Kadına Yönelik Şiddetin Söylem Analizi Üzerine Sunum yaptı

 Eğitim programında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İletişim Fakültesi’nde düzenlenen etkinlikte, Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülenay Pınarbaşı, kadına yönelik şiddet haberlerinin söylem analizi üzerine dikkat çeken bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Pınarbaşı, haber dilindeki söylemin büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, gazete haberlerinden tutun resimlere, romanlardan filmlere kadar geniş bir yelpazedeki içeriklerin şiddeti normalleştirme ve hatta üretme potansiyeline dikkat çekti. Toplumu bölme ve sistematikleştirme riskine işaret eden Pınarbaşı, şiddetle ilgili üretilen anlamların toplumsal algıları etkileyebileceğine dikkat çekti. Özellikle son dönemlerde kadına yönelik şiddetin söylem analizinin büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Pınarbaşı, her metnin bir anlam ürettiğini ve bu nedenle yazılanların toplum üzerinde ciddi etkileri olduğunu vurguladı. Pınarbaşı’nın sunumu sırasında katılımcılar arasında yer alan öğrenciler, kadına yönelik şiddetin haberleştirilmesi konusunda daha duyarlı ve sorumluluk sahibi olmanın gerekliliğine vurgu yaparak, medyanın bu konudaki rolünün büyük önem taşıdığını dile getirdiler. Etkinlik sonunda Doç. Dr. Gülenay Pınarbaşı, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı ve kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti. Eğitim, ÇOMÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Çoban'ın "Haber üretim süreci ve dinamikleri" başlıklı sunumuyla devam etti.

Basın Mensuplarına Kadına Şiddet Haberlerinin Nasıl Yazılması Konusunda Eğitim Veriyoruz

 “Kadına Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans” projesi kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın projenin 2. Eğitim çalışması ile ilgili yaptığı açıklamada “Bu projeyi kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planımızda yer alan üniversitemize verilen görevler içerisinde aslında. biz daha önce bir bir analiz gerçekleştirmiştik. Kadın ve aile çalışmaları yüksek lisans programımızda. Bu analiz sonucunda kıymetli valimiz ve başsavcımız bizden bir proje hazırlamamızı istediler. O proje kapsamında biz medya mensuplarımızla, Çanakkale'deki medya mensuplarımıza özellikle haber üretim ilgili ve kadına yönelik şiddetle mücadelede bu tip haberleri yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Bununla ilgili bir eğitim programı planladık. Bu program kapsamında hem iletişim fakültesinde alanında uzman hocalarımız bu noktada ayda bir kere eğitimler veriyor. Bir de onun dışında hem başsavcılığımızdan basın savcımız, kadın savcımız ve şiddeti önleme merkezinden müdürümüz de eğitimler veriyor. Öğleden sonra da workshoplar yapıyoruz. Birlikte haberler yazıyoruz. Dolayısıyla kadına yönelik şiddet haberlerinde olması gereken noktaya gelmek için bir çalışma içerisindeyiz’’ dedi.

 

“Kadına Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans” projesi kapsamında eğitime katılan Basın mensupları öğleden sonra kadına şiddet ile ilgili haber yazma çalışması gerçekleştirdiler.

 

Ogün İnal