Özellikle cilt temizliği ve cilt gerginliğini azaltmak için kullanılan gül suyu egzama, rozasea gibi cilt rahatsızlıklarında da tedaviye yardımcı olabilir. Gül suyu cilde doğrudan, tonik olarak veya sprey şekilde uygulanabilir.

Gül Suyu Nasıl Kullanılır?

Gül suyu genellikle cilt, saç alanlarında bakım ve güzellik amaçlı olarak farklı şekillerde kullanılabilen doğal bir üründür. Gül suyu kullanım amacına ve kişisel tercihlere bağlı olarak şu şekilde kullanılabilir:

*Cilt Temizliği: Gül suyuyla cildi silerek günlük bakım rutininin ilk adımını gerçekleştirebilirsiniz. Gül suyu ile cildi temizlemek için bir pamuk yardımıyla cilt nazikçe silinir.

*Tonikleme: Gül suyu temiz cilde tonikleme amaçlı uygulanabilir. Böylece cilt hem derinlemesine temizlenmiş olur hem de ciltte oluşan gözeneklerin görünümünü azalabilir.

*Nemlendirme: Olumsuz hava şartları veya kuru cilt yapısı ciltte gerginlik ve hassasiyet yaratabilir. Gül suyunu bir sprey şişesine koyarak cilde püskürtmek cildi sakinleştirip yumuşatabilir.

*Saç Bakımı: Gül suyunu saç bakımında kullanmak saçın parlamasına ve hoş kokmasını sağlayabilir. Bunun için şampuana az miktarda gül suyu ekleyip iyice karıştırabilir ve normal şampuanlama yöntemini uygulayabilirsiniz.

*Aromaterapi: Gül suyunun sakinleştirici ve stres azaltıcı etkileri bulunur. Gül suyunun bu özelliğinden yararlanmak için birkaç damla gül suyunu difüzör cihazına katabilir veya boyna, kulak arkalarına veya eklem yerlerine sürebilirsiniz.

Yukarıda bahsedilen yöntemler gül suyunun yaygın kullanım alanlarındandır. Ancak gül suyunun cilde uygun olup olmadığını anlamak için küçük bir cilt alanında test edilmesi faydalı olabilir.

Gül Suyu Faydaları Nelerdir?

Gül suyu doğal ve çok yönlü bir üründür. Özellikle cilt bakımında yaygın olarak kullanılan gül suyu, hoş kokusu sayesinde parfüm olarak ve bazı yiyeceklere aroma katmak için de kullanılabilir. Ayrıca gül suyu faydaları saç ve saç derisi için de geçerlidir. Genel olarak ‘‘Gül suyu faydaları nelerdir?’’ sorusunun cevaplarından bazıları şu şekilde belirtilebilir:

*Cildin temizlenmesi ve nemlenmesi

*Antioksidan etkileri sayesinde yaşlanma karşıtı etki sağlaması

*Cilt tahrişlerini hafifletmesi ve iyileşmeye katkı sağlaması

*Stres etkilerini azaltması ve uykuya geçişi kolaylaştırması

*Sinir sistemini rahatlatması

*Antienflamatuar etkisiyle solunumu rahatlatması ve boğaz ağrısının hafifletmesi

*Gözde meydana gelen kuruluk, kaşıntı, batma, yanma gibi çeşitli koşullarda tedaviye fayda sağlaması

*Antiseptik ve antibakteriyel özellikleriyle yanık, kesik, yara gibi cilt yaralanmalarının iyileşmesini hızlandırması

Gül suyu faydaları ayrıca gıda alanında da bilinmektedir. Gül suyu özellikle tatlılara ve içeceklere katılarak aromatik ve hoş kokulu bir lezzet elde edilebilir.

Gül Suyu Yüze Nasıl Uygulanır?

Gül suyunu yüze uygularken yaygın olarak tercih edilen yöntem bir pamuk yardımıyla silme işlemi olabilir. Bir parça pamuğa bir miktar gül suyu dökerek cilt temizlenebilir. Gül suyunu yüze kullanmak için ayrıca püskürtme de yapılabilir.

Hazır sprey gül suyu formlarını satın alarak veya steril bir sprey şişesine gül suyunu dökerek püskürtme yöntemi uygulanabilir. Gül suyunu buzdolabında muhafaza ederek de gül suyunun ferahlatıcı ve yatıştırıcı etkilerinden daha fazla yararlanılabilir.

Gül Suyu Saça Faydaları Nelerdir?

Gül suyu saça ve saç derisine faydaları olan doğal bir üründür. Gül suyunun saçların parlak görünmesi ve hoş koku sağlaması dışında da birçok potansiyel faydası bulunur. Gül suyunun saça verdiği koku aynı zamanda stresi baskılayıp baş ağrısını da hafifletebilir. Yaygın bilinen gül suyu saça faydaları aşağıdakiler gibi belirtilebilir:

*Sedef hastalığı ve egzama gibi saç derisi hastalıklarında tedaviye katkı sağlaması

*Yağlanma ve kepeklenme gibi çeşitli saç derisi problemlerine de fayda sağlaması

*Saçlardaki elektriklenmeyi önlemesi

*Saçın kalitesini artırıp daha güzel görünmesi

Gül suyunu saça uygulamak için şampuana, saç kremine birkaç damla gül suyu katılabilir veya yıkama sonrası saçlara ve saç diplerine gül suyu spreyi uygulanabilir.

Gül Suyu Cilde Faydaları

Gülsuyu faydaları incelendiğinde öne çıkan maddenin cilt bakımı olduğu söylenebilir. Gül suyu bilinen en iyi doğal ürünlerden biridir. Gül suyundaki antienflamatuar ve antioksidan etkiler cildin dış etkenlere karşı koruyup hücre yenilenmesine katkı sağlayabilir. Genel olarak gül suyu cilde faydaları aşağıdakiler gibidir:

*Temizleme

*Nemlendirme ve yumuşatma

*Tahrişleri hafifletme

*Yara tedavisini hızlandırma

*Yaşlanma karşı etki gösterme

*Yabancı maddelere karşı bariyer görevi görme

*Hassasiyet ve kızarıklığı rahatlatma

Gül suyu cilde faydaları yukarıda bahsedilenlerin dışında, akne gibi yaygın görülen cilt sorununun iyileşmesine katkı sağlaması olarak da belirtilebilir. Gül suyunu günlük bakım rutinine ekleyerek gül suyunun cilde faydalarıdan yararlanabilirsiniz.

Gül Suyu Yüze Her Gün Sürülür mü?

Gül suyu faydaları cilt bakımı alanında bilimsel olarak kanıtlanmış verilere dayanır. Gül suyu hafif yapısı ve doğal içeriği sayesinde çoğu cilt tipine uyum sağlayan temiz içerikli bir üründür. Ancak aşırı hassas ve toleransı düşük ciltlerde gül suyunu hergün kullanmak uygun olmayabilir. Bu durumun önüne geçmek için de gül suyunu cilt bakım rutinine eklemeden önce ciltte küçük bir alanda test etmek gerekebilir. Gül suyunu kullandıktan sonra ciltte kızarıklık, hassasiyet gibi etkiler olursa ürünün kullanımını azaltılmasında veya tamamen bırakılmasında fayda olabilir. Gül suyu genellikle ciltte herhangi bir reaksiyona sebep olmayan doğal bir ürün olsa da herkesin cilt tipi farklı olduğundan farklı etkiler görülebilir. Gül suyunu veya cilde uygulanacak herhangi bir ürünü kullanmadan önce bir dermatoloğun görüşünü almak önemlidir.

Gül Suyu Nasıl Yapılır?

Gül suyu yapımı gül yapraklarının ve suyla birleşimini içerir. Gül suyu temel olarak damıtma ve sıcak infüzyon yöntemiyle yapılır. Genel olarak ‘‘Gül suyu nasıl yapılır?’’ sorusunun cevabı şu şekilde belirtilebilir:

*Damıtma Yöntemi: Gül yaprakları bol suyla iyice yıkanır. Distilasyon cihazına temiz su eklenir ve cihazın damıtma haznesine gül yaprakları eklenir. Bu işlemde gül yapraklarının buharı toplaması sağlanır ve toplanan buhar soğuduktan sonra gül suyu elde edilmiş olur.

*Sıcak İnfüzyon Yöntemi: Bu yöntemde yıkanmış gül yaprakları cam kavanoza veya termosa koyulur ve sıcak su eklenerek sıkı bir şekilde kapatılır. Ardından gül yapraklarının infüzyon olması için birkaç saat beklenir. Beklemenin ardından elde edilen gül suyu temiz bir kaba alınır.

Gül suyu bahsedilen yöntemlerle evde yapılabileceği gibi hazır satılan ürünlerde tercih edilebilir. Gül suyu ayrıca saf gül suyu veya içerisine başka bir esans katarak da kullanılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Gülsuyu faydaları ve kullanımı hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtlar aşağıdaki gibidir:

GÜL SUYUNUN CİLDE ZARARLARI NELERDİR?

Gül suyu faydaları ve zararları incelendiğinde gül suyunun genel olarak cilde zarar vermediği belirtilebilir. Ancak aşırı cilt hassasiyeti ve gül bitkisine karşı alerji olması gibi bazı istisnai durumlarda birtakım istenmeyen etkiler meydana gelebilir. Bunlar arasında ise kızarıklık, kaşıntı, yanma hissi yer alabilir.

GÜL SUYU TONİK FAYDALARI NELERDİR?

Gül suyu tonik faydaları da gül suyunun faydalarına benzer şekilde belirtilebilir. Tonikleme işlemi temizlenmiş cilde bir pamuk yardımıyla tampon hareketler uygulamayı içerir. Gül suyu toniğiyle cildin derinlemesine temizlenmesinin dışında gözeneklerin görünümünde de azalma olabilir.

GÜL SUYU AKNE TEDAVİSİNDE KULLANILIR MI?

Gül suyunun antienflamatuar, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde akne problemleminde tedaviye katkı sağlanabilir. Gül suyunu akneli cildin temizliğinde kullanmak cildin Ph oranın dengelenmesine ve geniş gözeneklerin küçülmesine fayda gösterebilir.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr/