Azelaik asit, cilt gözeneklerini bakterilerden temizleyerek akne ataklarının azaltılmasına yardımcı olabilen bir maddedir. Azelaik asit ürünleri jel, köpük veya krem formunda olabilir. Bu asidi içeren preparatlar genellikle %15 oranında azelaik asit içeriğine sahip olarak karşımıza çıkarlar. Azelaik asidin akne tedavisinde tek başına etkinliği yeteerli düzeyde değildir. Bu durumla birlikte deride yanma, kuruluk ve derinin soyulması gibi istenmeyen olaylara da neden olabileceğine dikkat edilmelidir.

Azelaik asit, çeşitli cilt problemlerinin giderilmesine yardımcı olan asit yapıda bir maddedir. Krem, köpük, serum ya da jel şeklinde ürünleri bulunan azelaik asit birçok farklı bakteri türüne karşı aktivite gösterebilir. Bu antimikrobiyal kapasitesinden dolayı özellikle akne karşıtı ürünlerin içerisinde sıklıkla bulunan bir maddedir.

Azelaik Asit Ne İşe Yarar?

Azelaik asit, gül hastalığı, pigmentasyon problemleri veya akne gibi cilt sorunu olan bireylerde cilt görünümünün iyileştirilmesine ve oluşan şikayetlerin hafifletilmesine katkı sağlayabilir.

Akne Yaraları İçin Azelaik Asit

Azelaik asit serum veya krem şeklinde kullanılabilen bir üründür. Azelaik asit krem uygulamaları akne sonrası gelişen yara izleri ve yeni sivilce ataklarının engellenmesine destek olabilir. Bu madde ciltte hücre döngüsünü uyararak akne kaynaklı cilt yaralarının görünümünde bir miktar iyileşme sağlayabilir. Azelaik asit aynı zamanda melanin sentezini engelleyici etki göstererek cilt renginde de değişiklik meydana getirebilir.

Gül Hastalığında Azelaik Asit

Azelaik asit antienflamatuar etkisi ile gül hastalığında meydana gelen şikayetlerin dindirilmesine katkı sağlayabilir. Yapılan çeşitli çalışmalar düzenli olarak azelaik asit jel kullanımının gül hastalığı kaynaklı ödemlenen ve görülebilir hale gelen kan damarlarının görünümünde bir takım iyileşme sağlayabileceğine işaret eder.

 

Hiperpigmentasyon İçin Azelaik Asit

Akne atakları sonrasında ciltte meydana gelen inflamasyon cildin bazı bölgelerinde hiperpigmentasyon ile sonuçlanabilen bir durumdur. Azelaik asit kullanımı renk değiştiren cilt hücrelerinin çoğalması üzerinde durdurucu etki gösterebilir.

Cilt Rengi Açıcı Olarak Azelaik Asit

Azelaik asidin hiperpigmentasyon durumunda kullanımının benzer mantığı ile azelaik asit aynı zamanda cilt renginin açılmasında da başvurulabilen bir durumdur. Uygulandığı bölgedeki melanin kaynaklı renk farklılığını gidererek cildin daha açık bir renge kavuşmasına yardımcı olabilir.

Azelaik Asit Nasıl Kullanılır?

Azelaik asit, jel, köpük veya krem formunda karşımıza çıkabilse de genel olarak formdan bağımsız benzer kullanım talimatları mevcuttur. Bu talimatlar kısaca şu şekilde özetlenebilir:

*Uygulama yapılacak cilt bölgesinin ılık su ile yıkanması ardından nazikçe kurulanması

*Uygulama öncesi ellerin yıkanması

*İlgili cilt bölgesine az miktarda ürün sürülmesini takiben bu bölgeye masajla ürünün yedirilmesi ve tamamen kurumasının beklenmesi

*Kuruma tamamen gerçekleştikten sonra eğer yapılacaksa kozmetik ürün kullanılması

Azelaik asit kullanımı yukarıda belirtildiği gibi oldukça kolay şekilde gerçekleştirilebilir. Ancak azelaik asit kullanımı öncesinde astrenjan olarak tanımlanan derin temizleyici ürünlerin kullanımından kaçınılması gerektiği unutulmamalıdır.

Azelaik Asit Formları Nelerdir?

Azelaik asit birçok farklı kullanım alanına sahip topikal uygulanan ürünlerin içerisinde çeşitli formlarda bulunabilir:

*Siyah nokta serumları

*Renk açıcı kremler

*Temizleyiciler

*Akne karşıtı ürünler

Azelaik Asit Günlük Rutin Kullanımda Nasıl Uygulanabilir?

Hangi azelaik asit formunun ve ürünün sizin için uygun olduğu konusunda uygulama öncesi dermatoloji hekimlerine danışarak bilgi almanız oldukça önemlidir. Krem formundaki azelaik asit ürünleri ekstra hidrasyon sağlayarak özellikle kuru ve hassas cilde sahip bireylerin kullanımı için uygun olan ürünlerdir. Serum ve jel formları ise daha az yoğun ve hızlı emilen azelaik asit formları olup yağlı bir cilde sahip olan kişiler tarafından tercih edilebilir.

 

Azelaik asidin genel olarak normal cilt sağlığına katkı sağlayabilmesi için günde iki kez kullanılması önerilir. Ancak kişinin cilt problemi ve hassasiyet durumuna göre azelaik asidin güçlü ya da zayıf konsantrasyonlarında olduğu ürün seçilebilir. Genel olarak hafif formlardan başlangıç yapılması ve gece gerçekleştirilen yüz temizliği sonrasında nemlendirici uygulamaların öncesinde kullanılması önerilir. Uygulanan cilt bölgesinin düzenli kullanım sonrasında azelaik aside karşı daha alışık hale gelmesi ile günde iki kez kullanım ve daha güçlü formların uygulanmasına başvurulabilir.

 

Azelaik Asit Her Gün Kullanılabilir mi?

Azelaik asit, hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde her gün kullanım açısından güvenli kabul edilen bir üründür. Genel olarak önerilen cilt tahriş riskinin azaltılması amacıyla ilk kullanımda haftada 2-3 kez yapılan uygulamanın zaman içerisinde günlük kullanım düzeyine çıkartılmasıdır.

 

Gebelikte Azelaik Asit Kullanılır mı?

Azelaik asit hamilelik döneminde olan kişilerin kullanımı açısından kullanılabilecek ürünler içerisinde yer alan bir maddedir. Yapılan çeşitli hayvan deneylerinde azelaik asit kullanımı sonrasında herhangi bir doğum defekti gelişmediği gösterilmiştir. Bu çalışmalar her ne kadar güvenli olduğuna işaret ediyor olsa da klinik bilginin hayvan deneyleri ile sınırlı olduğu ve gebelerin kullanımı ile ilgili herhangi bir çalışma olmadığı unutulmamalıdır.

Azelaik Asit Yan Etkileri Nelerdir?

Azelaik asit ürünleri tüm bireylerin kullanımı için uygun olmayabilir. Genel olarak hassas ciltler için bile kullanımının uygun olduğu kabul edilen azelaik asit ürünleri bazı bireylerde ciltte iritasyon (tahriş) gelişimine neden olabilir. Kullanılan forma bağlı olarak meydana gelebilecek bu yan etkiden kaçınılması amacıyla kullanım doz ve sıklığının yavaşça artırılması önerilir. Aynı zamanda azelaik asit kullanımı sırasında yan etki gelişiminin sıklığının azaltılması amacıyla retinoid gibi diğer aktif içeriğe sahip ürünlerin azelaik asit ile birlikte kullanımından da kaçınılmalıdır.

Azelaik asit kullanımı ile meydana gelebilecek yan etkiler genel olarak şu şekildedir:

*Ciltte yanma veya karıncalanma hissi

*Uygulama bölgesinin cildinde soyulma

*Kızarıklık ve kuruluk gelişimi

Bu durumlara ek olarak egzama problemi olan kişilerin azelaik asit kullanımı sonrasında şikayetlerinde artış meydana gelebilir.

Nadir olmakla birlikte azelaik asit kullanımı sonrasında bir takım ciddi yan etkiler de meydana gelebilir. Bu yan etkilerden bazıları şunlardır:

*Cildin su toplaması veya pullanması

*Aşırı düzeyde tahriş ve ödem gelişimi

*Eklem ağrısı ve tutukluk

*Cilt döküntüsü ve kaşıntı gelişimi

*Ateş

*Nefes darlığı

Bu tarz ciddi belirtilerin ortaya çıkması halinde zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurarak yardım alınmalıdır.

zelaik asit, doğal olarak çeşitli tahılların içerisinde bulunan ve özellikle akne gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan diğer ajanlara göre daha hafif olan bir asittir. Azelaik asit uygulaması sonrasında elde edilecek değişikliklerin ilk uygulamayı takiben direkt olarak oluşmayabilecekleri unutulmamalıdır. Uzun süreli düzenli kullanımlarda azelaik asit normal cilt sağlığının ve normal cilt görünümünün desteklenmesine katkı sağlayabilir. Akne, renk farklılığı veya inflamatuar cilt rahatsızlıklarında topikal azelaik asit kullanımı ile normal cilt sağlığının desteklenmesi sağlanabilir. Her ürün için olduğu gibi azelaik asit kullanımı öncesinde de sağlık kuruluşlarına başvurarak bu ürünlerin sizin kullanımınız açısından uygun olup olmadığı konusunda bilgi almanız önerilir. Medical Park bünyesindeki sağlık kuruluşlarında cilt sağlığı ile ilişkili olabilecek problemlerin tespitine yönelik tetkik hizmetleri verilmektedir.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr