Çanakkale meteoroloji İl Müdürlüğü’nün Cuma günü ve hafta sonu ile ilgili turuncu uyarısı kapsamında Vatandaşların Su baskınlarına karşı dikkatli olmaları konuşunda uyarıda bulunmuştu. Cuma günü öğleden sonra başlayan yağış zaman zaman şiddetlendi. Şiddetlenen yağış Çanakkale merkez ve Lapseki’ de su taşkınlarına sebep oldu. Çanakkale’nin hemen yanı başında bulunan Kalabaklı köyü, Kepez deresinin taşması nedeni ile sular altında kaldı. Kalabaklı yolunda yaşanan su baskını nedeni ile Kalabaklı Köy yolu araç trafiğine kapatıldı. Kepez deresinin denize döküldüğü kepez sahil yolu da sel nedeni ile trafiğe kapatıldı. Meterolojinin haftasonu için soğuk hava uyarısı da gerçekleşti. Hava sıcaklıkları anı bir düşüş yaşandı.

Dereler Taştı, Su Baskınları Yaşandı, Yollar Trafiğe Kapatıldı

Çanakkale Meteroloji il müdürlüğünün Cuma ve haftasonu ile ilgili turuncu tehlike seviyes yaşanabilecek olması nedeni ile uyarıda bulunmuştu. Cuma günü Çanakkale'de öğleden sonra etkili olan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Şiddetli sağnak yağış nedeni ile Çanakkale merkezde, Lapseki’de su baskınları yaşandı. Yağmur suyu logarları taştı. Merkeze bağlı Kalabaklı köyünde sağanak yağış nedeniyle dere taştı. Derenin taşması sonucunda ise yol kenarındaki bir otomobil sel sularına kapıldı. Otomobil bölgeye gelen kepçe yardımıyla kurtarıldı. Bölgede İl Özel İdaresi ve Çanakkale Belediyesi'ne bağlı ekipleri temizlik çalışması gerçekleştirdi. Kalabaklı grup köy yolu yoğun yağmur yağışından dolayı trafiğe kapatıldı. Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada “Kalabaklı grup köy yolu yoğun yağmur yağışından dolayı trafiğe kapatılmıştır. Sürücülerimizin alternatif güzergah yollarını kullanmaları, yol üzerindeki trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmeleri önemle rica olunur" ifadelerine yer verildi. Çanakkale Valiğinden yapılan başka bir açıklamada ise olumsuz hava koşulları ve şiddetli yağmur nedeni ile kent genelinde motosiklet, scooter, elektrikli scooter ve motokuryelerin trafiğe çıkması tedbiren yasaklandı.

Vali Aktaş, Çalışmaları Yerinde İnceledi

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, aşırı yağışlardan dolayı sel baskınının yaşandığı Kalabaklı köyü yolu ve Kepez çayında devam eden çalışmaları yerinde inceledi. İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, İl Genel Meclis Üyesi Şener Akçay, AFAD Müdür V. Abbas Aslan’ın da bulunduğu incelemelerde Vali İlhami Aktaş, aşırı yağışlar sonucunda sel felaketinin meydana geldiği Kalabaklı grup köy yolu ve Kepez çayında incelemelerde bulunarak bölgede yürütülen çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı. Sel baskının yaşandığı alanlarda yaraların sarılması için İl Özel İdaresi, Belediye, Karayolları, AFAD ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından çalışmalar hızla devam ediyor. Sele maruz kalan yerleşim yerlerinde vatandaşları dinleyen ve geçmiş olsun dileklerini ileten Vali İlhami Aktaş, Çanakkale'deki olumsuz hava şartlarının bir süre daha devam edeceğini belirterek, hem kamu kurum ve kuruluşlarımızın hem de vatandaşlarımızın tedbirli olmalarını istedi.

Kalabaklı Köyünde Temizlik Çalışması Yapıldı

Çanakkale merkeze bağlı Kalabaklı köyünde yağış nedeniyle yaşanan dere taşması köy sakinlerini mağdur etti. Sel baskınının getirdiği yoğun çamur nedeni ile kepez deresi üzerinde bulunan tahliye boruları tıkanınca yoğun yağmur suları köyde su basını yaşanmasına neden oldu. Dere taşması sonucu Kalabaklı köy medyanı ve köyün Kepez deresi kenarında bulunan evler su ve çamur altında kaldı. Kalabaklı köyünde yaşanan sel baskını nedeni ile Çanakkale İl Özel İdaresi ve Çanakkale Belediyesi ekipleri köyde ve taşan derede temizlik çalışması gerçekleştirdi. Ekipler, bölgede taşan deredeki suyun akışını kolaylaştırmak için dozer ve kepçelerle çalışmalarını sürdürüyor.

“Her Şey 15 Dakika İçinde Oldu”

Kalabaklı Köyünde yaşanan sel baskını sonrasında kanalların açılması çalışmalarını bizzat gözlemleyen AK Parti Çanakkale İl Genel Meclisi Üyesi Şener Akçay, Kalabaklı köyünde yapılan çalışmalar ile ilgili şunları söyledi. “can ve  hayvanlar konusunda Bir zayiat yok. Köyün nkepez deresi ‘nin geçtiği noktalarını şu anda kepçeler çalışıyor. Oradaki  boruları hepsini  yağmurun şiddetiyle sökmüş. Orada yaklaşık on beş hanemiz vardı. Bu hanelere geçiş yoktu. 15 hanenin bulunduğu bölgeye geçişi yapılan çalışma ile sağladık. En azından insanların bu dereden öbürü tarafa  geçebilmesine imkan sağlamış olduk. Allah daha beterinden korusun. Üzücü bir olay zor bir duerum kalabak köyü sakinleri sel baskını nedeni ile çok korttu. Sel baskını nedeni ile Köyün girişinde de bulunan üç dört aileyi boşalttık. Evlerini boşalttırdığımız aileleri Kepez'de, Çanakkale'de ikametgahını sağlamak için oraya gönderdik. Şu anda temizleme çalışmaları devam ediyoruz. Devletimiz burada . kalabaklı köyünün içinden geçen şurada bir yaklaşık dokuz yüz metrelik bir deremiz var. Burada 1968’ den beri böyle bir su gelmedi. İlk defa yani böyle bir su geldi. Çanakkale valimiz İlhami Aktaş’ ta gelip incelemelerde bulundu.  Direkt proje aşamasında dere ıslah yaparak sorunu çözeceğiz gibi gözüküyor. Ama tabii bu sorun mu? Sorun zaman alır mı? Alır. Dediğim gibi 1968’ den beri böyle bir su gelmiyordu. Yazın ormanlarda yaşanan  yangınlardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Yangınlarda bitki örtüsü tamamen yok oldu ağaçlar yok oldu. Direkt yağan yağmur on beş dakika sonra bura Kalabaklı köyüne ulaştı. Kalabaklı köyünün Karşı tarafında ve arka tarafında iki tane bir dere var. Yağmur suları oralarda iki ayrı koldan buluştu O noktada kepez deresini taşırarak köy meydanında sel yaşanmasına neden oldu. Durum kötüydü Köyün girişinde bulunan okulda velilerin kermes çalışması vardı. Sel sularının köye ulaşmaya başladığı anda onlarda şok olmuşlar.  O şokla herkes arabasını bırakmış ve okula girmişler onlarda “Ne olduysa 15 dakika içinde oldu” dediler. Iki üç araba orada zayiat oldu arabalar sele kapıldı.  Onları çıkarttık. Kurtarıcı vasıtasıyla gönderdik.” İnşallah bir daya böyle bir sel baskını yaşamayız. “ dedi.

Kepez Deresinin Denizle Buluştuğu Alan Sel Suları Altında Kaldı

Yağış nedeniyle merkeze bağlı Kepez beldesinde de debisi yükselen Kepez Deresi taştı. Sağanak nedeniyle Kepez Deresi'nde bağlı bulunan bazı tekneler zarar gördü. Dardanos ve Güzelyalı köylerine giden sahil yolu trafiğe kapatıldı. Kepez Deresi'ndeki taşkın hafta sonuda devam ederken Kepez belediyesi ekipleri sahil yolunu açık tutmak için yoğun bir çaba sergiledi. Hafta sonunda Teyakkuza geçen ekipler bölgedeki su tahliye ve temizlik çalışmaları sürdürdü.

Ogün İnal