Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi toplandı ve Türkiye’nin dört bir yanında adaylar belli olmaya başladı. PM onayıyla bazı il ve ilçelerde belediye başkan adayları belli oluyor. Çanakkale’nin ilçelerinde ve beldelerinde CHP’nin adayları belli olmaya başladı. Ancak açıklanan listede en çok merak edilen Çanakkale Belediye Başkan Adayı, Biga Belediye Başkan Adayı ile Kepez Belediye Başkan Adayı yer almadı. CHP Genel Merkezinden kısa süre önce yapılan Belediye Başkan adaylarının nasıl belirleneceği açıklamasından hareketle açıklanmayan belediye başkan adaylarının önseçim yapılarak belirlenmesi bekleniyor.

CHP Genel Merkezi Çanakkale’ de 7 İlçe ve 5 İlçede Belediye Başkan Adaylarını Atadı

Çanakkale’de CHP Genel Merkezinin 30 Mart 2024’te  Çan, Ayvacık, Bayramiç, Bozcaada, Ezine, Lapseki, Yenice belediyelerinin başkan adayları ile  Çan’ın Terzialan Belde Belediye Başkan Adayı, Biga’nın  Karabiga Beldesi Belediye Başkan Adayı, Gelibolu’nun  Evreşe Beldesi Belediye Başkan Adayı, Lapseki’nin  Çardak ve Umurbey Belediye Başkan Adayları CHP Genel Merkezi tarafından atandı. CHP Genel merkezinin atama yaptığı İlçe ve beldedeler Çan’ da Harun Arslan, Ayvacık’ ta Mesut Bayram, Bayramiç’ te Hasan Cem Atılgan, Ezine’ de  İrfan Ulusoy, Lapseki’ de Hasan Kart, Yenice’ de Olcay Balcı, Bozcaada’ da Yahya Göztepe, Biga’nin  Karabiga beldesinde Semih Kırbaç, Çan Terzialan Beldesinde   Yusuf Kurt, Gelibolu’nun Evreşe Beldesinde  Özkan İnce, Lapseki’nin  Çardak Beldesinde Metin Semerci, Lapseki’nin  Umurbey beldesinde  Erdal Doğan CHP’nin belediye başkan adayları oldu. ancak en çok merak edilen  Çanakkale Belediye Başkan Adayı, Biga Belediye Başkan Adayı ile Kepez Belediye Başkan Adayı açıklanan listede yer almadı. Başkan adaylarının açıklanmadığı belediyelerde adayların önseçim yapılarak belirlenmesi bekleniyor.

CHP’nin Elinde Bulundurduğu Belediyelerde Önseçim Mı Yapılacak

CHP Genel Merkezinden yapılan atama ile Görevde Bulunan belediye Başkanlarından Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Çan Belediye Başkan vekili Harun Arslan, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci 31 Mart 2024 seçimlerinde partilerinden yeniden belediye başkan adayı oldular. Bayramiç  İle ve Bozcada Belediye Başkanlığı görevini sürdüren ve 2024 seçimlerinde aday olmayacağını açıklayan Mert Uygun ve Hakan Can Yılmaz ‘ın yerine CHP Genel Merkezi Bayramiç Belediye Başkan adaylığına Hasan Cem Atılgan’ı, Bozcaada Belediye Başkan Adaylığına ise Yahya Göztepe’i atadı. Şimdi merak edilen ise Atama yapılmayan Merkez ilçe, ilçe ve belde Belediye başkan adaylarının hangi yöntem ile belirleneceği. CHP Çanakkale örgütünün siyasi kulislerinde Çanakkale Belediye Başkan Adayı, Gelibolu Belediye Başkan Adayı,  Biga Belediye Başkan Adayı, Gökçeada Belediye Başkan Adayı, Eceabat  Belediye Başkan Adayı, Kepez Belediye Başkan Adayı, Küçükkuyu Belediye Başkan Adayı, Geyikli Belediye Başkan Adayı, Gümüşçay Belediye Başkan Adayı, Kalkım Belediye Başkan Adayı, Kavakköy Belediye başkan adaylarından CHP’nin elinde bulundurduğu belediyelerde başkan adaylarının  önseçim yapılacak belirleneceği konuşuluyor.

Belirsizlik Sürüyor

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Çanakkale’ de en çok merak edilen konu CHP’nin  Çanakkale Belediye Başkan adayının hangi tespit yöntemi ile belirleneceği. CHP Genel Merkezi Bu konuda partilileri aydınlatmak adına yapılan bilgilendirmede “Telefon ile yapılan “Memnuniyet Anketi” sürecinde Anketlerden çıkacak sonuca göre, Mevcut belediye başkanından şikayet yoksa atama yapılacak. Belediye başkanından memnuniyetsizlik varsa, ikinci aşamada öne çıkan adaylar tespit edilecek. Adaylardan birinin “belirgin, yoruma kapalı” şekilde öne çıkması halinde ise öne çıkan isim aday olarak açıklanacak. Birden fazla aday adayının öne çıkması ve aday adaylarının  birbirine yakın oranlarda sonuç alması halinde ise parti kontrolünde ön seçime gidilecek.” Yer alan ifadelere göre belirsizlik devam ediyor. Çanakkale Belediye Başkan Adayı, Biga Belediye Başkan Adayı ile Kepez Belediye Başkan Adaylarının genel merkez kararına ve parti meclisi onayı ile atama şeklinde mi? yoksa ön seçim ile mi? belirleneceği netleşmedi. Çanakkale CHP örgütünde ise adayların Ön seçim yapılacak belirlenmesinin daha doğru ve birleştirici bir aday belirleme yöntemi olacağı konuşuluyor.

Ogün İnal