Zarar gören çiftçilere yönelik destek çalışmaları devam ederken, yangınlarda zarar gören üreticilere tohum desteği sağlandı. Çanakkale Valiliği liderliğinde, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından desteklenerek finanse edilen projede, 2023 yılında Çanakkale Merkez İlçe'deki iki büyük orman yangınından etkilenen üreticilere %75 devlet, %25 üretici katkılı sertifikalı buğday ve arpa tohumluğu dağıtımı gerçekleştirildi.

Tohum Dağıtım Törenine Vali İlhami Aktaş’ta Katıldı

Çanakkale, Ağustos ve Temmuz aylarında meydana gelen iki büyük yangınla zorlu bir dönem geçirmişti. Yangınlar nedeniyle tarlalarında ekili ürünlerini kaybeden çiftçiler, büyük zarara uğramıştı. Ancak, yangın sonrasında Çanakkale Valiliği öncülüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan destekleme çalışmaları kapsamında, çiftçilere tohum dağıtımı yapıldı. Tohum dağıtım programına törenine Vali İlhami Aktaş, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, İl Müdür Yardımcısı Latif Candan, Şube Müdürleri, Merkez Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Cevat Ekici, Kemalköy Köyü Muhtarı Recep Akın, Kayadere Köyü Muhtarı Mustafa Erol, Teknik Personel, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanları ve üreticiler katıldı.

"Elimizden ne geliyorsa yapacağız"

Tohum dağıtım programında açıklamalarda bulunan Vali İlhami Aktaş, “Bu zorlu süreçte tüm kamu, kurum ve kuruluşlarımızla birlikte bu afeti atlatmaya çalıştık. Yine hep beraber tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için zarar gören tarlaların yeşermesi canlanabilmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Dağıtılan tohumların üreticilerimize hayırlı olması temenni ediyorum. Devletimiz her daim üreticilerimizin yanındadır” ifadelerini kullandı.

Çanakkale'de Orman Yangınları Sonrası Üreticilere Destek

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, 2023 yılında il merkez ilçede meydana gelen büyük orman yangınları sonucunda etkilenen köylere yönelik önemli bir destek paketini duyurdu. Yangınların yol açtığı zararın büyüklüğüne dikkat çeken Türkarslan, 16 köyde 350 üreticiye ait 3.400 dekar ekili/dikili alan, 49 bin adet balya, 26 büyükbaş, 118 küçükbaş hayvan, hayvan barınakları ve 579 arılı kovanda zarar meydana geldiğini ifade etti. Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından ayrılan 640 bin TL ödenek, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne tahsis edilen 114 bin TL ödenek ve üretici katkı payı olarak 257 bin 100 TL ile toplamda 1 milyon 11 bin TL'lik bir destek paketi oluşturulduğunu belirten Türkarslan, bu kaynakların hasar gören köylerdeki 94 üreticiye ulaştırılacağını açıkladı. Destek paketi kapsamında, tohum talebinde bulunan 10 köydeki üreticilere sertifikalı 15 ton Lord, 23 ton Sladoran Arpa, 23 ton Tigre Buğday tohumu temin edildi. Bugün gerçekleştirilen törenle tohumların üreticilere teslim edileceğini ifade eden Türkarslan, toplamda 61 ton sertifikalı buğday ve arpa tohumluğunun dağıtılarak üreticilerin 2 bin 550 dekarlık alanı ekebileceklerini belirtti. Türkarslan, "Bu yıl maalesef doğal afetlerden en fazla etkilenen illerden biriyiz. Üreticilerimizden biz tek bir şey istiyoruz: Ekili/dikili alanlarınızı TARSİM kapsamında sigorta yaptırın" şeklinde konuştu. Türkarslan, destek paketine katkı sağlayan, projeye destek olan başta vali olmak üzere İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi Üyeleri ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Ürünleriniz bol, kazancınız bereketli olsun" dedi. Bu destek paketiyle birlikte, yangınların yol açtığı olumsuz etkilerin en aza indirilmesi ve bölgedeki tarımsal üretimin yeniden canlandırılması hedefleniyor.

Murat Çağlayan