Dün  Parion Otel'de düzenlenen kahvaltı programına Başkan Gökhan'ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları M. İrfan Mutluay ve Handan Özyayla Kenar, Çanakkale Kentsel Hizmetler Mühendislik Müteahhitlik Tic. ve San A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sürücü, birim müdürleri ve belediye personelleri katıldı. Etkinlikte söz alan Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesinde şu an itibari ile 41 engelli personelimiz çalışmakta. Belediyemizde engelli istihdam açığımız yok. Yasaların bize ön gördüğü sayıda engelli çalıştırıyoruz. Şirkette 2 eksiğimiz var. Onun için de bir sınav açtık ve onu da yaparsak, Çanakkale Belediyesi şirketleri ile beraber yasaların öngördüğü sayıda engelli istihdamını sağlamış olacak” dedi.

“Engelli İstihdamı Konusunda Çok Açık Var”

Şirket ve kurumların engellilere istihdam sağlama konusunda sınıfta kaldığını belirten Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesi bu konuda duyarlılık gösteriyor olabilir ama Türkiye de çok açık var. Birçok işyeri ve kurum, engelli açığını tamamlamıyor. Halbuki yasa var ama para cezasını ödüyor ve engelli istihdam etmiyor. Halbuki, para cezası ödeyeceğine engellilere istihdam yaratsa en azından şirket de çok daha verimli bir hale gelir. Engelliler ile birlikte aynı ortamda çalışmak diğer arkadaşlarına da bir moral ve motivasyon oluyor. Ama maalesef bu konuda toplumda bir duyarsızlık var. Bir de kurumlar da bu duyarsızlığı gösterince işler biraz sıkıntılı oluyor. Çanakkale'de yolları, kaldırımları yapıyoruz. İyi ya da kötü engelli geçişlerini yapıyoruz. Görme engelliler için bant uygulaması yapıyoruz ama adamın biri geliyor ve tam onun önüne arabayı park ediyor. Tekerlekli sandalye ile geçecek ama nereden geçecek? Geçemiyor. Görme engelliler için yaptığımız bant uygulamasının önüne biri gelip kutu koyuyor, görme engelli vatandaş da nereden geçeceğini şaşırıyor. Halbuki o yol onun. Maalesef bizim toplumumuzda bir disiplinsizlik var. Umuyorum zaman içerisinde bu konular toplum içerisinde daha fazla gündeme gelir ve bu konuda çağdaş ülkeler seviyesine gelebiliriz. Çünkü bunu yurtdışına gittiğimizde görebiliyoruz. Çünkü orada insanlar hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan ne engeli olursa olsun yaşamını sürdürebiliyor” dedi.

“Hiçbir Engelli Evde Kalmayacak”

Belediye Başkanlığı görevine başladığı günden bugüne engellilerin toplumun içine rahatça karışabilmesi için büyük bir hassasiyet ile çalıştığını ifade eden Başkan Gökhan; “Engellilerin toplum içine karışabilmeleri konusunda büyük bir hassasiyetim var. Hatta ilk Belediye Başkanı olduğum zaman da söylemiştim; hiçbir engelli evde kalmayacak. Bunu şu anlamda söylüyorum; yani hiçbir engelli vatandaşımız dışarıya çıkmaktan ve toplum içerisine karışmaktan çekinmeyecek. Benim engellim var, bir kafeye ya da tiyatroya gitsem nasıl karşılanırım diye düşünmeyecek. Toplumla beraber yaşayacak. Bizler de engelli vatandaşlarımızla yaşamanın bilincinde olmalıyız. Özellikle de bunu zihinsel engelli vatandaşlarımız için söylemiştim. Zihinsel engelli vatandaşlarımızın aileleri çekiniyor. Benim çocuğum rahatsızlık yaratabilir mi diye düşünüyor. Hayır yaratmıyor, yaratamaz. Çünkü o da bir birey ve o bireyin durumu bu. Ne yapalım, o zaman başı kel olanlar da dışarı çıkmasın o da bir kusur mu diyeceğiz. Onları benimsememiz ve içimize almamız lazım. O ailelerin de moral ve motivasyona ihtiyacı var. Engellileri hiçbir şey hissetmiyor gibi düşünebilirsiniz ama tam tersine çok şey hissediyorlar. Dolayısı ile herhangi bir insana göstermemiz gereken sevgiyi engelli vatandaşlarımıza da göstermemiz gerekir. Bu bir insanlık görevidir. Bu insan olmanın gereğidir” dedi.

 

“Benimle Beraber Çalıştığınız ve Bana Destek Olduğunuz İçin Teşekkür Ediyorum”

 

Belediye Başkanlığı görevini başarı ile yapmasında belediye personelinin büyük emekleri olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “22 yıldır Belediye Başkanlığı görevi yapıyorum. Dolayısı ile sizler ile beraber Çanakkale halkına hizmet ettim. Eğer bugüne kadar bu görevi yapabilmişsem ve halk da beni seçmişse, bu süreci de anlımın akı ile tamamlama noktasındaysam, bu konuda sizlerin de katkısı çok. Elbette ki ben hiçbir şeyi tek başıma yapmadım. Onun için sizler de bu emeğin içerisindesiniz. Hepinize benimle beraber çalıştığınız ve bana destek olduğunuz için teşekkür ediyorum. Kırdıklarımız ve üzdüklerimiz olmuştur. Hepimiz insanız ve benim de hatalarım olmuştur ama hiçbir çalışma arkadaşıma karşı bir art niyetim olmamıştır. Belediyeye asla bir tarafgirlik sokmamışımdır. Kimsenin de siyasi görüşünü sormamışımdır. Benim için hedef, Çanakkale halkına hizmet etmek. Sizlerin belirli görevleri var ve sizler de bu görevleri yapıyorsunuz. Şunu hiçbir zaman unutmayın; sizler Çanakkale halkının kaynakları ile maaşlarınızı alıyorsunuz. Genel felsefeniz halktan aldığını halka vermek olduğu noktada başarılı oluyorsunuz. Bu nedenle başarılı olduğumu düşünüyorum. Bu başarıda da sizlerin payı olduğunu tekrar tekrar söylüyorum. Sizlere de belediyedeki çalışma yaşamınız boyunca da başarılar diliyorum” dedi. Başkan Gökhan'ın konuşmasının ardından etkinlik, keyifli bir sohbet ortamı ile devam etti.  

Haber Merkezi