Açıldığı 2018 yılından beri birbirinden önemli çalışmalara imza atan Troya Müzesi, bu sefer de gelecek nesillere olan sorumluluğunu bir adım daha ileri taşıyarak müzeyi bir gün boyunca çocuklara emanet etti.

Troya Müzesi Sosyal Medya Hesabını’ Da Ele Geçirdiler

Troya müzesinde “Museum Takeover Day” uygulaması kapsamında Müzenin normalde yetişkin uzmanlar tarafından yürütülen her biriminde, çocuklar bir günlüğüne sorumluluk aldı. Müze müdürü, restoratör, rehber, arkeolog, mağaza görevlisi gibi farklı birimlerde yer alan çocuklar, müzecilik alanında kariyer yapma fırsatı buldular. Bu özel gün boyunca, çocuklar müzenin planlamasını yaparak, yönetimini üstlenerek, eserlerin restore edilmesine katkıda bulunarak ve müze güvenliğini sağlayarak unutulmaz bir deneyim yaşadılar. Etkinlik kapsamında müzenin sosyal medya hesabını yönetme görevi de bir çocuğa verildi. Salih adlı çocuk, bu sorumluluğun altından başarıyla kalkarak sosyal medya paylaşımları ile izleyicilere müzenin içinden özel anları aktardı. Salih'in, "Merhaba ben Salih, bugün çocuklar olarak Troya Müzesi'ni ele geçirdik. Gün boyunca müze müdürü, restoratör, rehber, arkeolog, mağaza görevlisi gibi tüm müze görevlerini biz yürüteceğiz. Ben ise müzenin sosyal medya hesabını yürütüyorum. Ve bu benim ilk paylaşımım. Umarım beğenirsiniz" ifadeleri, sosyal medyada büyük ilgi gördü. Troya Müzesi yönetimi, çocuklara sadece bir rehberlik yapmakla kalmayıp aynı zamanda onların başarılı bir şekilde müze yönetimini gerçekleştirmelerine destek oldu. Müzenin zengin tarihine ve arkeolojik mirasına dair bilgi sahibi olma fırsatı bulan çocuklar, bu özel günü unutulmaz kıldılar. Etkinlik, müzecilik alanındaki başarılarıyla bilinen Troya Müzesi'nin, tarih ve kültürü gelecek nesillere aktarma misyonunu bir kez daha vurgulamasının yanı sıra, çocuklara müzecilik mesleğine dair ilgi uyandırma ve eğitim amacını da taşıdı. Geleceğin kültür mirası koruyucularını yetiştirmek adına yapılan bu özel etkinlik, Troya Müzesi'nin öncü ve yenilikçi anlayışını bir kez daha ortaya koydu.

Museum Takeover Day” Uygulamasını Türkiye’de Uygulayan İlk Kamu Müzesiyiz

Takeover Day uygulamasını gerçekleştiren ilk kamu müzesi olduklarını belirten Troya müze müdürü Rıdvan Gölcük,  "Museum Takeover Day” uygulamasını Türkiye’de uygulayan ilk kamu müzesiyiz. Öncesinde sosyal medya hesabımızdan bir duyuru yaparak katılmak isteyen çocuklarımızdan bir motivasyon mektubu istedik. Niçin müzede çalışmak istiyorlar ve hangi görevi yapmak isterler konusunda düşüncelerini aldık. Etkinliğe Kumkale Köyü 100. Yıl İlköğretim Okulu 4. Sınıf öğrencileri katıldı. Yanı sıra İstanbul’dan gelen bir çocuğumuz vardı. Çocuklar harika mektuplar yazdılar. Kendilerini şahane ifade ettiler. Bugün gün boyunca müzedeki tüm görevleri onlar yürüttü. Müdürlüğümüzce bu konuda önemli adımlar atılmış ve Genel Müdürlüğümüzün onayları ile Troya Müzesi "Eğitim ve Organizasyon Departmanı" kurulmuştu. Söz konusu departman gerek müze ortamında gerekse "Sınıf Arkadaşım Homeros" gezici müze projesi ile köylerde ve Çanakkale merkezde eğitim faaliyetlerini yürütmektedir. Ve bugün o departman harika bir iş çıkararak Takeover Day etkinliğini Müzemize taşıdı. Tabi burada öncelikle Kumkale Köyü 100. Yıl İlköğretim Okulu idarecilerine, öğretmenlerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu konuda işbirlikleri bizim için çok önemliydi. Ve tabi tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmem lazım. Çocukların gözlerindeki ışıltıda, kalplerindeki heyecanda onların özverilerinin katkısı çok büyük. Departmanımız adına tüm organizasyonun yükünü çeken uzmanlarımız Hazal Fırat ve Yunus Özdemir’e ayrıca teşekkür ediyorum. Ve tabi çocuklar, muhteşem iş çıkardılar. Çocuklar iyi ki varlar”

Murat Çağlayan