Aday adaylığı başvurusunun ardından Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan CHP il binası önünde toplanan partililere ve Kepezlilere hitap etti. Arslan burada yaptığı konuşmada 5 yıl içerisinde yapılan yatırım ve çalışmaları hatırlattı. Kepeze 5 yıl daha hizmet etmek istediğini ifade edene Arslan CHP Kepez Belediye Başkan adayının da ön seçim ile belirlenmesinin doğru olacağını söyledi.

“5 Yıl Önceki Heyecan ve Duygularımı Kaybetmeden Yine Karşınızdayım”

Konuşmasına “merhaba Özgür Kepezliler. Merhaba Barış'ın kenti.” diye başlayan Arslan geçmiş 24 kasım öğretmenler günü nedeni ile tüm öğretmenlerin gününü kutlayarak şunları söyledi. “Önceki gün  24 Kasım Kasım öğretmenler günüydü. Öncelikle Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk tüm öğretmenlerimiz ve benim öğretmenlerimin Öğretmenler Günü'nü kutluyorum. Ayrıca Ayrıca Bana insanlığı adaletli olmayı, dürüstlüğü ve belediye başkanlığım boyunca desteklerini hiç esirgemeyen Kepez Belediyesi'ne büyük destekler sunan öğretmenim Sayın Ülgür Gökhan'a da saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Dostlarım beş yıl geçti. Beş yıl önce huzurlarınızda hangi heyecan ve duygular ile geldiysem bugün de huzurlarınızda beş yıl boyunca hiçbir yanlış işin altına imza atmamış olmanın duyguları ile heyecanları ile almamak başım dik, huzur içinde geliyorum. Beş yıl önce şeffaflık dedin. Her yıl gel, her ay gerçekleştirmiş olduğumuz meclis toplantılarını tüm yerel kanallardan ve sosyal medya hesaplarından canlı yayınlattık. O ay beldemizde neler oldu, gündemimizde neler vardı? Her şeyimizi şeffaf bir şekilde halkımız ile paylaştık. Beş yıl önce hesap verilebilirlik dedim. Her yılın sonunda bir yıl boyunca Kepez'de neler yaptık? Kaç liraya yaptık? Ne aldık? Kaç liraya aldık? Her şeyi düzenlemiş olduğum basın toplantısıyla halkı bile paylaştım. Belediyenin mali tablosunu sizlere canlı yayında paylaştım. Yetmedi belediye hizmet binamıza kocaman branda yazılarak sizlere hesap verdim. Kurumsallık dedim. Devlet terbiyesiyle, devlet disipliniyle çalışan bir belediye belediyeyi inşa ettik. Belediyenin giriş katından en ücra birimine kadar halkına en onurlu hizmet etmenin mutluluğunu yaşadık.

Her Çalışmamızda Her Hizmetimizde Halkımızın Yanında Olduk

Ranta fırsat vermem dedim beş yıl önce. Bir kişiye bile beş yıl boyunca en küçücük bir rantı paylaşmadım. Halkın rantı sadece halkın dedin ve birçok halk konseptini gerçekleştirdin. Halk konseptlerini kurduk. Halk masası, halk kafe, halk bahçesi, halk plajı. Halk kütüphanesi ve gerçekten bu bölgede olmayan halk, çocuk, kültür evini halkımıza hizmet olarak açtık. Denize sıfır. Halk Kafe'de, Halk Bahçe'de. Bir TL'ye iki TL'ye, üç TL'ye. Boğaz manzarasına karşı Çay içme fırsatını, temiz ve hijyen bir hizmeti halkımız ile paylaştık. Halk bahçede, kır düğün salonunu gerçekleştirdik. Halkımız otuz bin liraya, 35  bin TL’ ye  içinde kamerası ve fotoğraf çekimi  olan, orkestrası olan, içeceği, meşrubatı olan kuru pastası olan bedavadan biraz daha pahalı bir ücret ile halkımıza düğünlerini, en güzel günlerini, yapma imkanını sunduk. Son sosyal demokrat ilkeleri manifestomuz olacak demiştim beş yıl önce. Halkımız için de halkımızla beraber olduk. Köylerimizde, çiftçilerimizle, garibanla, esnafla, ihtiyaç sahibiyle, ezilenin yanında olduk. Köylerimizin her türlü ihtiyaçlarını, muhtarlarımız aracılığıyla gidermeye çalıştık. Cenaze Düğünlerde kız istemelerinde, nikah kıymalarda hep halkımızın yanında oldum. Beş yıl boyunca toplam 327 çiftimizin nikahını kıymışım. Tatil yapmadın. Gündüz de çalıştın. Gece de çalıştım. Ve kırsalda yapmış olduğum çalışmaları belde başkanımızda, ekip arkadaşlarımla üç kişi, dört kişi giderek sosyal medyaya vermedim. Kırsalda köylülerimizle, köy kahvesinde sohbetler ettim. İhtiyaçlarını dinledim. Ve sadece seçim dönemlerinde değil, onları normal hayatın içinde de ziyaret ettim. Köylerdeki cenazelere gittim, köylerdeki düğünlere gittim. Hiçbir zaman halkımızdan kopuk yaşamadım. Halkın çorba kasesine ben de kaşık attım. Sosyal belediyecilik demiştim beş yıl önce 6.400 aileye yardım etmişiz, ekmek yardımı, asker yardımı, üniversite öğrencilerimize eğitim yardımı. Dünyanın en zor kaldığı anlardan biri Covit salgınında 6  bin ihtiyaç sahibi aileye erzak yardımında bulunduk ve bunu ben bile kime kimlere gittiğini bilmiyorum. Belediyemizde kurmuş olduğumuz birim ihtiyaç sahibi olan talep eden her ailenin yanında olduk. Ve onları da çıkıp sosyal medyalarda ya da televizyon köşelerinde, televizyonlarda asla reklam etmedik. Bir elin verdiğini Bir el görmeden o ihtiyaç sahiplerine sosyal demokrat belediye olmanın gereğiyle hizmet etmenin mutluluğu ve onurunu yaşadık.

Yeşil Ve Özgür Kepez'i Kurduğumuzu Düşünüyorum

Arslan konuşmasının devamında yeşil ve özgür kepezi kurduğumuzu düşünüyorum” diyerek şunları söyledi. “Ben de halkımda evet kültürel belediyecilik dedik. Gerçekten Kepez'de konserler yaptık, paneller yaptık, konferanslar yaptık ve birçok etkinliğin altına imza attık. Suzan kardeş konseri yaptık, akabinde bir sonraki yıl Bulutsuzluk Özlemini getirdik. Bir sonraki yıl Volkan Konak'la beraber olduk. Ve bu yıl da biliyorsunuz ki sevgili Selda Bağcan'ı, Kepezli Çanakkaleli hemşehrilerimizle buluşturduk. Cumhuriyetimizin  yüzüncü yılını Ekim ayında Kepez'de öyle coşkulu kutladık. Birçok panel birçok konferans, korolarımız o eski gençlerimizin kurduğu, kurduğu elli kişilik, altmış kişilik, yetmiş kişilik korolarla birçok konser konserde beraber olduk. O Söyleşilerde cumhuriyeti, Atatürk'ü ve laiklik konularını dolu dolu işledik. Aydınlık bir Kepez'in, Kepez'in önünü açmak için tüm gücümüzle mücadele ettik. Yeşil ve özgür Kepez'i kurduğumuzu ve o hizmetleri sunduğumuzu düşünüyorum. Kepez sahilleri pırıl pırıl, yemyeşil oldu. Hiç kimseye rantı vermedik. Hiç kimseye o rantı gözüdür olanların da asla o gözlerine o Kepez'i nasip etmeyeceğim. Kepez sahilleri gitmeyecek. Birçok belediyemizin kültür birimimizin kursları oldu. Kırkı aşkın kursumuz var. Yüzlerce kadınımız, gencimiz, erkeğimiz o kurslarda gelip hem güzel işleri çıkartıyorlar. Ürettikleriyle de aile ekonomilerine gerçekten büyük katkı sunuyorlar. Biz de o katkıyı sunmak için kültür müdürlüğümüzde o kadar çok kurs açtık ki ve onları o kadar verimli ve çalışır hale getirdik ki gurur duyuyorum Çocuklarımız, çocuklarımız, okullar kapanınca, yaz okulları açtık. Ona yakın spor branşında Kepez'in çocuklarını, futbol, basketbol, voleybol masa tenisi, güreş, atletizm, tekvando, karate birçok spor dalında çocuklarımızın yaz aylarında açmış olduğumuz yaz kurslarında spor yapmalarının önünü açtık. Yeşil kırmızı asil formalarımızla sokakta gördüğümüz zaman o çocuklarımızı vallahi de ağlıyorum, billahi de ağlıyorum. Balkonumuzdan bakıyordum, o çocuklar spor yapıyordu, futbol oynuyordu. Eşim biliyor, gözlerim yaşarıyordu. Gerçekten o çocukları Kepez'de sporla büyümelerinin önünü açtık, kötü alışkanlıklarına değil, sporla büyümeleri için maddi manevi tüm gerçekleri sunduk.

“Altyapı, Üstyapı, Yol Çalışmaları Hemen Başlattık”

Arslan % sene önce göreve geldiğinde alt yapı eksikliklerini gördüğünü ve hemen çalışmalara başladığını da ifade ederek ”Beş yıl önce Hamidiye Mahallesi'nde hemşehrilerimiz ayaklarına poşet geçirip arabalarını evlerinden öyle geçiyorlardı. Bugün Hamidiye Mahallesi'nde yapmış olduğumuz altyapı, üstyapı, yol çalışmaları, ağaçlandırma çalışmaları, parklarımız hizmet binamızla bugün Çanakkale'nin en revaçta bölgesi oldu Hamidiye Mahallesi. Hamidiye Mahallesi'ni tüm altyapı ve üst yapılarını tamamladık. Kıymetli Hamidiye mahalleliler güle güle kullanın. Bugün Cumhuriyet Mahallemizin, Cumhuriyet Mahallemizde biliyorsunuz ilk kurulan kurucu mahallemiz. Ve orada da şimdi altyapı, üstyapı, yol çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor Ve büyük bir çoğunluğunu bitirdik. İnşallah on gün sonra Hamidiye Caddemizi de asfaltla buluşturacağız iki bin beş yüz, iki bin altı yüz tane parsel bağlantısını, içme suyu abonelerini, parsel bağlantılarını gerçekleştirdik. Çünkü neden? Otuz, otuz beş yıl önce kurulan mahallemizin o altyapıları eskimiştir. O eskiyen altyapılarda da her gün yirmi otuz patlar su patlağımız oluyordu. O su patlaklarının önüne geçebilmek için hiç kimse bilmiyor. Çok ciddi paraları altyapıya gömerek ama artık su patlar olmuyor. Suyumuzu muhafaza ediyoruz. Neler çektiğimizi biliyorsunuz o suyu çıkartmak için. Tam iki bin altı yüz tane içme suyu abone bağlantımızı da gerçekleştirdik. Tam 173.500 metre kare parke. 6.600 metrekare sıcak asfalt ve 2. 650 içme suyu abone bağlantımızı yaklaşık bugünkü güncel rakamlarla 120  milyon TL civarında bir yatırımı altyapıya yapmışız, altyapıya yapılan ve görünmeyen bu çalışmanın kıymetini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Bu sularımız patladığında boşa sularımız akmayacak artık. O yollarımız pırıl pırıl, dümdüz oldu. O hiç kimsenin arabaları, efendim ön takımları bozulmayacak artık.

Kepez Belediyesini Büyük Bir Borç İle Devraldık

Arslan 5 sene önce göreve geldiğinde Kepez Belediyesinin personel maaşını bile ödemekte güçlük çektiği bir durumda teslim aldıklarını da hatırlatarak “Bilinmesini istiyorum. “4 Nisan 2019’da mazbatamı alarak belediyeye geldim. Tutanak ile kasaları borçları, varlıkları teslim aldık. O gün itibariyle 36 milyon TL gelip, buna karşılık da 63 milyon TL bir borcumuz vardır. O günkü Merkez Bankası kuruyla yaklaşık 11 milyon 500 bin dolar. Bugün geldiğimiz Noktada borcumuz 70 milyon TL civarında ve  Bugünkü döviz kuruyla yaklaşık 2  milyon beş yüz dolar. Yani o zaman 2019’ da Kepez Belediyesinin yaklaşık  iki yıllık toplam geliri kadar bir borcumuz varmış. Bugün gelirimiz 230 milyon TL. Bu hesapla  İller Bankası'na yaklaşık 450 milyon civarında borcumuz olması gerekirken yaklaşık 70 milyon TL. Yani iki aylık gelirimiz kadar borcumuz var. O kadar da olacak. O dönemde İller Bankası payından gelen para personel maaşlarına bile etmiyordu. 54 milyon bankalardan kullanılan kredi onun da sekiz milyon TL. her ay taksiti vardı. Esnafa 9 milyon TL, bunun yanında zorunlu ödemelerimiz, elektrikli, sigortaydı, vergiydi, ve vatandaşa taahhüt ettiğimiz işlerimiz vardı. Evet, bu güç koşullarda ben görevi teslim aldım gece gündüz çalıştık. Çoğu zaman son gün, son dakikada elektrik borcumuzu ödedik. Onu da telefonla dostları arayarak listeleri önüme aldım. Kimlerin bakiyesi varsa onlara rica, minnet, lütfen getirin dedik. o günleri öğle geçtik. O günleri geçtik. Bugün geldiğimiz noktada hiçbir personelimize ne maaş, ne ikramiye, ne de kıdem tazminatı borcu var. Hepsini, hepsini kuruşuna kadar ödedik. Tüm bunlar ile  ne zaman karşılaştık? 2019 ekonomik krizinin etkilerinde ve başlayan Covid salgını döneminde karşı karşıya kaldık. Ve ekonomik kriz dövizin yükselmesi, deprem, sel, yangın görebilecek tüm olumsuzlukları bu dönemdeki belediye başkanları benim gibi yaşadı. Tüm bu olumsuz koşullarda bir karış toprak satmadan hiçbir satışı yapmadan bugünlere, bu iki yakamız bir araya yavaş yavaş geliyor. Hatta şu örneği veriyorum arkadaşlara geldiğimizde işte Kepez Belediyesi'nin bir otobüsü yoldan çıkmış efendim tarlada devrilmek üzereyken ben ve arkadaşlarım direksiyona geçtik. Bugün o otobüsü otoyola soktuk.”

Çalışmalarımız İle Daha İyi Noktalara Geleceğiz

Arslan, önündeki 5 yıllık süreç içerisinde mali tablonun çok daha iyi bir noktaya getirme hedefleri olduğunu ifada ederek Bu beş yıl içinde bu beş yıl içinde yapacağımız hizmetlerle mali, mali tablomuzu da çok daha iyi noktalara getireceğiz. Tüm bunları ben ve arkadaşlarım gerçekleştirdik. Söylüyorum arkadaşlara ya parayı bulduk şu hizmetleri yaptık. Gerçekten çok çalıştık. Her şeyi başardık. Bir tek yağmur ve kar yağmayı başaramadık demiştim. Bugün şükürler olsun görüyorsunuz son bir an Yağmur da yağmaya başladı. İnşallah bu yıl çetin bir kış olacak. Çok bir Allah yüce Allah da kar verecek. Ve gerçekten ve gerçekten çok ihtiyacımız var. Hepimizin ihtiyacı var. Sade Kepezlilerin değil. Bayramiç Barajı doluluk oranı çok düştü. Çanakkale Barajı gerçekten çok kötü durumdaydı. Şükürler olsun. Yağmuru da yağdırmayı başardık. Başardık. İnşallah sıra kar yağdırmaya geldi. 2019’ da huzurlarınıza çıktığımda şunu demiştim “En büyük sorunumuz kireçli su ve yapacağımız çalışmalarda arıtma tesisini yapacağız” dedim. Söz verdim ve sözümü yerine getirdim. 2021 hem de %50’ si hibe alarak içme suyu arıtma tesisini de yaptık.  Her şey çok iyi gidiyordu ama ta ki 2023 yılında yaşamış olduğumuz kuraklığın etkisiyle yer altı sularının çekilmesiyle kepeze su sağlayan kuyuların verimlerinin düşmesiyle su sorunu yaşadık. Biliyorum Ama buna yapabilecek hiçbir şeyim yok. Yedi tane olan devraldığınızdaki kuyu sayısını on sekize çıkarttık. On bir tane yeni kuyu açtık. Şimdi yeni havzalar, yeni havzalar çalışmamızın sonuna yaklaşmak üzereyiz. İnşallah kısa bir sürede, kısa bir sürede, hatta şunu söyleyeyim. Aralık ayının ilk haftasında da 7/24 saat tekrar arıtma tesisimizi çalıştırmanın sözünü veriyorum. Ve şu anda ve şu anda ve şu anda yaklaşık arıtma tesisimiz haftanın üç günü, dört günü çalışıyor ama inşallah Aralık ayının ilk haftasında yedi saat yedi gün yirmi dört saat çalışmaya devam edecek. Atık su tesisine yapmış olduğumuz çalışmanın ne kadar önemli bir teyit olduğunu hep beraber biliyoruz. Bilhassa balıkçılar kooperatifindeki arkadaşlar biliyor. Başkanımız Tuncay Eskiden o çayın yanından geçtiğimizde hatırlarsınız herkes burnunu kapatıp geçiyordu. Evet. Balıkçılarımız o çapa iplerini, ellerini eldiven giyip öyle çıkartıyordu. Çünkü gerçekten balçıktı. Kötüydü. Ve orasını temizledik. Yapmış olduğumuz hat uzatmayla şu anda çevreci bir belediyenin sorumluluğuyla bizim çayımızın içinde balıklar yüzüyor şu anda. Canlılar yüzüyor. Ve o balıkçılar var ya gönül rahatlığıyla çapaların iplerine saldırıyorlar. Bizler orada geçerken kimse burnunu kapatmadan geçiyor ve orada balık yakalıyor. Orada çayın kenarında oturup kahvaltısını ediyor, çayını içiyor. Yani çevreciliğiyle çevreciliği de gerçekten sonuna kadar sahip çıkarak binlerce ağacı Kepez'i kazandırdık. Sadece Hamidiye Mahallesi'nde 1.420 tane ağaç diktik. Ağaç diktik. Bunun mutluluğunu hep beraber inşallah Allah ömür verirse yirmi sene sonra o ağaçları büyüdüğünde hep beraber Kepez'de onun gururunu yaşayacağız. Aynı şekilde Cumhuriyet Mahallesi'nde o sahil bandında dikmiş olduğumuz ağaçların altında binlerce Kepezli, binlerce Çanakkaleli denize giriyor, tatil yapıyor, pikniğini yapıyor. Gerçekten oradan da geçip halk bahçesinde ucuz hizmet oluyor. Karnını doyuruyor, denize giriyor. Gerçekten yapılabilecek adımıdır, elimden gelen budur. Her şeyi sonuna kadar yaptığına inanıyoruz.

Kimsenin Hakkını Yemek İstemiyorum, Önseçim Yapalım

Arslan partililere ve Kepezlilere hitaben yaptığı konuşmanın sonunda Kepez’de hizmet etme mutluluğuna devam etmek istediğini belirterek “Kepez'e beş yıl daha hizmet etmenin mutluluğunu ve onurunu yaşamak istiyorum. Hep birlikte, hep birlikte. Bu bölgenin en başarılı belediye başkanlarının başında geliyorum. Bu övgüyü Hak ettiğimi düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi teamüllerinde bir belediye başkanı, yolsuzluklara, usulsüzlüklere, yüz kızartıcı bir duruma düşmediyse zaten genel merkez tarafından atanır. Ama bugün görüyorum ki benim de rakiplerim var. Tıpkı 2019 yılında olduğu gibi. Ben kimsenin hakkını yemek istemiyorum. Kimsenin hakkı benim üzerime geçmesin. Ben de ön seçim diyorum. Eğer başarılıysam Cumhuriyet Halk Partisi'nin onurlu üyeleri takdir eder, ve bana ön seçimde oy verir. Eğer hak etmiyorsam, eğer başarısızsam, yanlış işler yaptıysam, partililer beni sandıkta cezalandırır, ben de kazanan adayın yanında kapı kapı dolaşır çalışırım. Verdiğiniz destek için beni gururlandırdınız dostlarım, dostlarım. Kara çıkarmanın listesini kara çıkarmadık. Hiç yanlış işlerin altına imza atmadım. Arka odalarda gizli pazarlıklarda bulunmadık. Her şeyi kepez halkı için yapıyoruz. Bir gün, bir gün bir çocuk İstanbul’ da demişti ki  “Ekrem abi her şey çok güzel olacak.” Ben de diyorum ki Kepez'den, Çanakkale'de, Çan'da, Biga'da, Ayvacık'ta 31 Mart 2024’ te Çanakkale'de ülkemin her yerine tekrar yeniden bahar gelecek.” dedi.

Ogün İnal