Lezzet olarak tavuk yumurtasına benzer özelliktedir ve içeriğinde birçok değerli besin maddesi bulunur. Bu yazıda bıldırcın yumurtası hakkında kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bıldırcın Yumurtası Nedir?

Bıldırcın yumurtası bıldırcın kuşlarının ürettiği küçük yumurtalardır. Bıldırcınlar tavuklara göre daha küçük olduğundan yumurtaları da ortalama bir tavuk yumurtasının 3'te 1’i kadardır. Bıldırcın yumurtasının kabukları ince, hassas bir yapıdadır ve tavuk yumurtasına oranla daha yoğun bir tat da bulunur. Anavatanı Avrupa, Asya, Kuzey Afrika, ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güney bölgeleri olan bıldırcın yumurtası Türkiye'de de bolca bulunur. Bıldırcın yumurtasında vücut fonksiyonları için gerekli olan bol miktarda protein, demir, A ve B12 vitaminleri bulunur ve bu önemli besin maddeleri yumurtanın daha çok sarı kısmında yer alır.

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Tüketilir?

Bıldırcın yumurtaları çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Tüketme seçeneklerinden tercih edilebilecek bazı örneklere aşağıda yer verilmiştir:

·         Çiğ olarak: Bıldırcın yumurtası çiğ olarak tüketilebilir, ancak yumurtanın saklanma koşullarının ve kabuğunun temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir. Halk arasında çiğ tüketmenin pişmişe oranla daha yararlı olabileceği düşünülse de, olası risklerin göz önünde bulundurulması ve diğer tüketim seçenekleri değerlendirilmesi gerekir.

·         Haşlanmış olarak: Bıldırcın yumurtasını haşlamak için sıcak suyun içinde yaklaşık olarak 2-3 dakika kaynatılabilir. Haşlanmış yumurtayı direk olarak tüketebilir veya salataların, mezelerin içine katabilirsiniz.

·         Pişmiş olarak: Bıldırcın yumurtasının bir başka tüketme yöntemi ise kızartma olabilir. Bunun için peynir, sucuk, sebzelerle karıştırıp omlet yapabilir veya klasik sahanda yumurta tekniği uygulanabilir.

Bıldırcın yumurtasının tüketim şekli damak zevkine ve kişisel tercihlere göre belirlenebilir. Ancak çiğ olarak tüketmeden önce olası sağlık riskleri için bir beslenme uzmanına danışmak faydalı olabilir.

Bıldırcın Yumurtası Besin Değerleri

Bıldırcın yumurtası dengeli bir beslenme programına dahil edildiğinde günlük alınması gereken B12 vitamini, selenyum, riboflavin ve kolin gibi maddeleri büyük oranda karşılayabilir. Ortalama olarak 9 gram olan 1 bıldırcın yumurtasının besin değerleri şu şekilde belirtilebilir:

·         Kalori: 14 kcal

·         Protein: 1 gram

·         Yağ: 1 gram

·         Karbonhidrat: 0 gram

·         Lif: 0 gram

·         Kolin: Günlük değerin %4'ü

·         Riboflavin (B2 vitamini): Günlük değerin %6'sı

·         Folik asit: Günlük değerin %2'si

·         Pantotenik asit (B5 vitamini): Günlük değerin %3'ü

·         A Vitamini: Günlük değerin %2'si

·         B12 Vitamini: Günlük değerin %6'sı

·         Demir: Günlük değerin %2'si

  • Fosfor: Günlük değerin %2'si
  • Selenyum: Günlük değerin %5'i

Bıldırcın yumurtası küçük olmasına rağmen zengin besin değerlerine sahiptir. Yüksek protein, B12 ve iyi bir demir kaynağı olan bıldırcın yumurtasını beslenme programına ekleyerek besin değerlerinden faydalanabilirsiniz.

Bıldırcın Yumurtası Ne İşe Yarar?

Bıldırcın yumurtası düzenli tüketildiğinde enerji oluşumuna, tiroid hormonlarının iyi çalışmasına, sinir sisteminin işlevini yerine getirmesine ve antioksidan etkiler sağlamasına gibi birçok vücut fonksiyonuna yardımcı olabilir. Genel olarak ‘‘Bıldırcın yumurtası neye iyi gelir?’’ sorusunun bazı cevapların aşağıda yer verilmiştir:

·         Bıldırcın yumurtası iyi bir protein kaynağıdır. Proteinler kas ve kemik sağlığının korunmasına, enerji üretimine, vücut gelişimine, alerjik reaksiyonların hafifletilmesine ve iltihaplanmanın iyileşme sürecine katkı sağlayabilir.

·         Bıldırcın yumurtasında çok miktarda tekli ve çoklu yağ asitleri bulunur. Bu değerli yağ asitleri kolesterol seviyelerini düzenlenmesine katkı sağlayabilir ve kalp sağlığını korunması desteklenebilir.

·         Vücutta zamanla toksinler ve ağır metaller oluşabilir. Bıldırcın yumurtası vücudun yabancı maddelerle savaşmasına ve bu maddelerin kan dolaşımından uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir.

·         Vücutta hücrelere hasar veren ve çeşitli hastalıklar ile cilt yaşlanmasını tetikleyen serbest radikaller bulunur. Bıldırcın yumurtasında serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye ve vücudun genel sağlığını korumaya destek olabilecek yüksek miktarda A vitamini bulunur.

·         Bıldırcın yumurtası düzenli ve dengeli bir beslenme düzeninde tüketildiğinde yukarıda bahsedilen sağlık yararları etkili olabilir.

·         Bıldırcın Yumurtası Bebeklere Verilir mi?

·         Bıldırcın yumurtasını bebeğine vermek isteyen anneler ‘‘Bıldırcın yumurtası bebeklere ne zaman verilir?’’ sorusunun cevabını öğrenmek isteyebilir. Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtası ve diğer katı gıdalar gibi 6. aydan sonra verilebilir. Ancak bebeğe ilk kez başlanacak bir herhangi bir ek gıdada olduğu gibi, bıldırcın yumurtası vermeden önce de mutlaka bir çocuk doktoruna veya beslenme uzmanına danışmak gerekir. Bebeklere bıldırcın yumurtasının kaçıncı ayda başlanacağı, nasıl hazırlanacağı ve ne miktarda verileceği konusunda bir sağlık uzmanı rehberlik edebilir.

Bıldırcın Yumurtası Çiğ İçilir mi?

Bıldırcın yumurtası çiğ olarak tüketilebilir. Ancak bıldırcın yumurtası da dahil olmak üzere herhangi bir hayvansal ürünün çiğ olarak tüketilmesi bakterilerin vücuda girmesine, alerjik reaksiyonlara veya sindirim problemlerine yol açabilir. Bıldırcın yumurtasının çiğ tüketilmesinden kaynaklanabilecek olası riskler ise şunlardır:

·         Yumurtayı çiğ olarak tüketmek salmonella adı verilen bakterinin vücuda girmesine ve gıda zehirlenmesine neden olabilir.

·         Çiğ yumurtada avidin isminde bir madde bulunur ve bu maddenin vücut tarafından emilimi zor olduğundan çeşitli sindirim sorunları ortaya çıkabilir.

·         Çiğ yumurta tüketimi alerjik durumları tetikleyebilir veya şiddetini artırabilir.

Bıldırcın yumurtasını çiğ olarak tüketmeden önce olası risklerin göz önünde bulundurulması gerekir. Bıldırcın yumurtasının daha lezzetli ve sağlıklı olması için uygun bir pişirme yöntemi tercih edilebilir.

Bıldırcın Yumurtası Kilo Aldırır mı?

Bıldırcın yumurtası sağlıklı, besleyici bir besin maddesidir ve kilo aldırma konusunda doğrudan bir etki yaratmaz. Bıldırcın yumurtası bu durumun aksine yüksek protein içeriğine sahip olduğu için uzun süre tokluk hissi yaratabilir. Ayrıca yumurtada bulunan B vitaminleri de metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrol sürecine katkı sağlayabilir. Genel olarak kilo alımı kötü beslenme alışkanlıklarına, hareketsiz yaşama veya bazı sağlık koşullarına bağlıdır ve bıldırcın yumurtası tüketimi bu duruma etki etmez.

Sık Sorulan Sorular

Bıldırcın yumurtasını tüketmek isteyen kişilerin bu besin maddesinin nasıl tüketileceği, sağlık yararları veya saklama koşulları hakkında merak ettiği diğer sorular ve yanıtları aşağıdakiler gibidir:

BILDIRCIN YUMURTASI YAŞA GÖRE NASIL TÜKETİLEBİLİR?

Bıldırcın yumurtası yaşa göre farklı miktarlarda tüketilebilir. Özellikle bebeklerin ve küçük çocukların alerji riskine karşı ve tadımlık olacak şekilde küçük miktarda başlamaları gerekir. Bıldırcın yumurtası bebeklerde yalnızca sarı kısmından az miktarda, çocuklarda omlet şeklinde yetişkinlerde ise kişisel tercihlere göre salatalarda, sandviçlerde ve farklı tariflerde tüketilebilir.

BILDIRCIN YUMURTASI NASIL SAKLANIR?

Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasına oranla daha küçük boyutlu ve ince kabuklu olduğundan daha hızlı bozulabilir. Bunun sebeple bıldırcın yumurtalarının tazeliğini koruması ve bozulmaması için bazı adımlar uygulanabilir. Bunlar ise yumurtaları kendi orijinal ambalajlarından çıkarmamak, buzdolabında saklamak ve fazla bekletmeden tüketmek olabilir.

BILDIRCIN YUMURTASI GÖZ SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI MI?

Bıldırcın yumurtası göz sağlığına faydalı olabilecek iyi bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini özellikle katarakt ve diğer görme problemleri riskine karşı gözleri koruyabilir. Ayrıca bıldırcın yumurtası gibi A vitamini yönünden zengin bir besini tüketmek kalp, akciğer ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.

BILDIRCIN YUMURTASI İLE TAVUK YUMURTASI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasına göre daha küçük yapıdadır ancak buna rağmen daha fazla besin değerlerine sahiptir. Örneğin, yağ, protein, demir, riboflavin ve B12 vitamini bıldırcın yumurtasında daha yüksek oranda bulunur. Ancak bıldırcın yumurtaları tavuk yumurtasına kıyasla daha maliyetlidir ve bulunması daha zordur.

Kaynak: Medicalpark