Akdeniz'de hem balıkçıların ağlarına hem de balık popülasyonuna zarar veren balon balığı Çanakkale’de görüldü. Çanakkale’de amatör kıyı balıkçısı Mehmet Avlar tarafından yakalanan balon balığının yavru olması, Balon balıklarının hızla ürediğinin bir göstergesi oldu.

Balon Balıkları Tehlikeli

Kızıldeniz'den gelerek yerleştiği Akdeniz'de hem balıkçıların ağlarına hem de balık popülasyonuna zarar veren balon balığı, Ege ve Marmara'da görülmeye başlamıştı. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda tehlikenin devam ettiğini ifade ediyor. Uzmanlar tehlike konusunda uyarılarda bulunurken balon balığının Çanakkale’de görülmesi endişeleri attırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı, zehri siyanürden daha etkili olan balon balığının kuyruk başına teşvik vererek avını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Balon balığı ise Akdeniz'e uyum sağlayarak gelişimini ve popülasyonunu hızla artırıyor. Doğal avcısı olmadığı için popülasyonu kontrol altına alınamayan balon balığı, Akdeniz'den sonra Ege'de görülmüştü. Balonbalığı’nın Çanakkale’de de görülmesi endişe yarattı.

Çanakkale’de Yakalanan Balon Balığı Yavru

Balon balığı Çanakkale’de görüldü. Amatör Kıyı Balıkçısı olan ve Kilye Koyu mevkiinde balık avlayan Mehmet Avlar, geçtiğimiz Salı günü yine avlanmak için her zaman olduğu gibi Kilye Koyuna gitti. Oltasını balık avlamak için denize atan Mehmet avların oltasına denizlerin korkulu rüyası olan balon balığı takıldı. Av sonrasında balon balığını balıkçılara gösteren Mehmet avlar balıçılardan “ Bu balık yavru büyük ihtimalle annesi ile bu sularda dolayısı ile balon balıkları denizlerimize yavrulamış. Bu hiç iyi değil 1 tepkileri ile karşılaştı. Mehmet Avlar. Balon balığı yavrusunu oltasına takış olması ile bu balık ile ilgili bilgi almak için daha tecrübeli balıkçılardan yardım aldığını ve oltasına takılan balığı balıkçılara gösterdiğinde balıkçıların endişelendiğini ve bu balıkların bu sularda olmasının tehlikeli olduğunu kendisine söylediğini ifade etti.

Ogün İnal