Şiddetli sağış uzun süre devam edince Çatıların aktı, dereler taştı, yollar adeta göle döndü. Şiddetli yağmura birde kanalizasyon ve yağmur suyu mazgallarının tıkaması eklenince yana ve ara yollarda yağmursuyu taşkınları yaşandı. Bazı ev ve işyerlerinin yağmur suları bastı. Çanakkaleliler kurak bir yazın ardından ani gelen sağanak yağışın etkisiyle zor bir gün geçirdi.

“Bu Seferde Yağmayacak “ Düşüncesi Hazırlıksız Yakalanılmasına Neden Oldu

Yağması beklenen hatta biran önce yağışların başlamasını dileyen Çanakkalelilerin bu istekleri bu sabah saatlerinden yerine geldi. Ancak yağmur kendini o kadar şiddetli Çanakkale’nin üzerine bıraktı ki şiddetli yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yılın susuz günleriyle başlayan bu yaz, beklenen yağışın gerçekleşmemesiyle kuraklıkla mücadele eden Çanakkale’ de Kasım ayı yağmur bereketi ile birlikte geldi. Meteoroloji il müdürlüğü günlerdir alarm üzerine alarm verdi şiddetli yağmur geliyor uyarıları yapıldı. Ancak tüm bu uyarılara rağmen “bu seferde yağmayacak” düşüncesi ile uyarıları kimde pek dikkate almadı. Ancak dün sabah saatlerin de başlayan şiddetli yağmur Çanakkale’ yi hazırlıksız yakaladı. Şiddetli yağmur metrekareye rekor denebilecek oranda yağmur bırakırken Şehir merkezi, ilçeler ve kırsal bölgelerde meydana gelen yağışlar sağanağa dönüştü, su kanalları ve dere yatakları taştı caddeler, yollar, ara sokaklarda taşkınlara neden oldu.

Caddeler, Sokaklar, Venedik'i Aratmadı

Yaz boyunca oluşan atıklar ve sonbaharda mazgallara giren yapraklar nedeniyle tıkanan yağmur suyu kanalları ve kanalizasyon bacaları uzun süren şiddetli yağmur suyunu tahliye edemedi. Kanal ve giderlerin tıkanması nedeni ile yağmur suları birikti, cadde ve sokaklardan taşarak yağmursuyu taşkınları yaşanmasına neden oldu. Çanakkale ‘de birçok cadde, sokak ve ara sokaklar sular altında kaldı. Yağmurun şiddetini azaltması ile cadde ve sokakların sular altında kalmış görüntüsüne “Venedik” benzetmesi yapıldı.

Bazı Esnaflar Zarar Gördü

Sağanak yağışın şiddetini arttırmasıyla birlikte biriken yağmur suları iş yerlerinin içine girdi. bazı iş yerlerini sular altında kalan esnaflar kendi çabaları ile yağmur sularını tahliye etmeye çalıştılar. Yağmursuyu giderleri ve logarların tıkanması ile yaşanan yağmursuyu taşkınları nedeni ile esnaflar uzun süre işyerlerini açamadı. Sabahın erken saatlerinde başlayan yağış nedeniyle iş yerlerini su basan esnaf, biriken yağmur sularının suların tahliye edilememesi nedeni ile zorunlu kepenk kapattı.

Yollar Kapandı, Kepez Deresi Taştı

Sabah saatlerin de başlayan ve şiddetini uzun süre devam ettiren sağanak yağış Çanakkale’de belirli yolları adeta göle döndürdü. Şiddetli yağmur sularının tahliye edilemediği Atatürk caddesinin 17 Burda AVM önündeki ana yol yağmursuyu taşkını nedeni ile uzun bir süre trafiğe kapatıldı. Bu yolda yağmur suları nedeni ile bazı araçlar yolda kaldı. Yolda ve derin yağmursuyu gölünün içinde kalan araçlara Çanakkale Emniyet müdürlüğüne trafik polisleri ve çekicileri yardım etti. Yağmur sularının arasında kalan araçlar tek tek kurtarıldı. Yağmurun şiddetini azaltması iler birlikte Çanakkale Belediyesi'nin kanal açma aracı ve ekipleri olay yerlerine yetişmeye çalıştı. Ancak yaşanan su baskınlarının fazlalığı nedeniyle ekipler yetersiz kaldı ve bazı sokaklar saatlerce yağmur sularının tahliye edilmesi bekledi. Kepez deresi şiddetli yağış nedeni ile taşarken en büyük su baskını Kepez deresinin deniz ile buluştuğu Kepez Limanı balıkçı barınağı mevkiinde yaşandı. Sel sularının getirdiği büyük odun parçaları Ağaç dalları kepez köprüsünün tıkanmasına ardından da su taşkını yaşanmasına neden oldu. Yaşanan tıkanmayı gidermek için Kepez Belediyesi kepçeleri tıkanıklığı açarak biriken ağaç kalıntılarını ve yağmur suyunun tahliye edilmesini sağladı. Balıkçı barınağında tekneleri olan amatör balıkçılarda teknelerinin güvene almak için çalışma yaptılar.

Ogün İnal