Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, milli mücadelenin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 85. yılı, 10 Kasım'da tüm yurt genelinde olduğu gibi Çanakkale'de de anma törenleriyle kutlandı. Çanakkale, tarih boyunca Ulu Önder'in özgürlük ateşini yakarak bağımsızlık mücadelesini başlattığı 19 Mayıs'tan, Çanakkale Savaşları'ndaki kahramanlığına kadar uzanan tarihi bir zeminde, 10 Kasım özlem ve hüzünle yaşadı. Çanakkale’de 10 Kasım Anma Töreni Çanakkale Valiliği önünde bulunan alanda gerçekleşti.

85 Yıllık Özlem Dinmiyor

Mustafa Kemal Atatürk'ün 85 yıl önce aramızdan ayrılmasına rağmen, onun mirası olan Türkiye Cumhuriyeti'ne duyulan özlem her geçen yıl artıyor. Ulu Önder, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesi ve ardından yaptığı devrimlerle Türk milletini çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmış, Türkiye'yi modern bir Cumhuriyet olarak inşa etmişti. Ancak, onun olmadığı 85 yıl boyunca duyulan özlem, Türk milletinin kalbinde hala taze ve güçlü bir şekilde hissediliyor. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın 10 Kasım Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, milli mücadelemizin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete irtihalinin 85’inci yıl dönümünde saygı, minnet ve rahmetle yad ediyoruz. 10 Kasım, Türk Milleti için sadece Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Günü değil 'En büyük eserim' dediği 100. yılına gururla ulaştığımız Türkiye Cumhuriyeti’ni geliştirip büyüterek geleceğe taşıma azmimizi tazelediğimiz gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleriyle aydınlattığı yolda kararlılıkla yürüyerek, Türkiye Yüzyılında, Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmak ve daha ileriye taşımak hedefi doğrultusunda azim ve kararlılıkla hep birlikte çalışıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını, canlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum" ifadeleriyle dile getirilen bu duygu, Türk milletinin Atatürk'e olan derin sevgi ve bağlılığını bir kez daha gösterdi.

Sirenler Çaldı, Gözyaşları Döküldü, Hayat 2 Dakikalığına Durdu

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın liderliğinde gerçekleştirilen anma törenine; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğ Amiral Mustafa Biçen, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, siyasi parti temsilcileri, gaziler, öğrenciler, askeri erkan, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı ve saat 09:05'te, hayat durarak 2 dakikalık saygı duruşuna geçildi. Ardından, İstiklal Marşı'nın coşkulu bir şekilde okunmasıyla tören sona erdi. Anma töreni, Atatürk Anıtı'na vatandaşların bireysel olarak karanfil bırakmasıyla son buldu. Bu anlamlı gün vesilesiyle, Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve onunla birlikte bağımsızlık mücadelesi veren kahramanları rahmet, minnet ve şükranla anmaya devam ediyor.

Ogün İnal