İçerisindeki mineraller sayesinde bazı kişilerin sindirimine yardımcı olabilir. Aynı zamanda serinletici bir içecek olması onu vazgeçilmez kılar. Maden suyu yeraltı kaynaklarından gelen doğal bir içecektir. Kaynaklardan gelmesi onun yapısını yüksek mineralli yapar. Ancak hangi kaynaktan çıktığına göre içerisinde mineral sayısı değişebilir. İçeriği değişse de maden suyunun faydaları aşağı yukarı aynıdır. Normal sulara göre maden suyu, herhangi bir işlemden geçirilmeden direkt içilebilir ve kaynağında şişelenerek sunulur.

Maden Suyunun Faydaları Nelerdir?

İçeriği ve saf oluşu nedeniyle maden suyunun insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir;

·         Kalp Sağlığına Katkıda Bulunur: 2004 yılında yapılan bir çalışmaya göre menopoza gireli en az 1 yıl olmuş kadınlar 2 ay boyunca maden suyu tüketir. Çalışmanın sonucunda maden suyunun kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterol seviyelerini yükselttiği belirlenir. Kötü kolesterolün yüksek olması kalp hastalığı riskini arttırır. Maden suyu dolaylı yoldan bu riski azaltan bir içecektir.

·         Kan Basıncını Düşürür: 2004 yılında yüksek tansiyonlu 70 kişinin üzerinde yapılan araştırmalarda ise 4 hafta maden suyu içildikten sonra, tansiyon seviyelerinin düştüğü gözlenir.

·         Kabızlık Belirtilerini Hafifletir: Maden suyunun en çok bilinen faydalarının arasında hazımsızlık ve kabızlığı giderdiği vardır. Bağırsaklar gevşeyerek, hareketleri iyileşir ve bu sayede tuvalete çıkma ihtiyacı kolaylaşır. Ayrıca bu su safra kesesinin çalışmasını daha etkin hale getirebilir.

  • Kemik Sağlığı İyileştirebilir: İçerisinde bulunan kalsiyum minerali kemikleri güçlendirir. Maden suyunun içerisindeki kalsiyumun süt içmek kadar etkili olduğu araştırmalarda görülür. İçerisinde hem kalsiyum hem de magnezyum bulunması kemiklerde daha etkilidir. Çünkü magnezyum, kalsiyum emilimine yardımcı olur. Kemik sağlığının iyi olması ilerleyen yaşlarda kemik erimesinin önüne geçebilir.
  • Vücuttaki Mineral Eksikliğini Giderir: Vücutta her mineralin eksikliği büyük belirtilerle gözükmese de hayatı etkileyebilir. Maden suyu bu durumun önüne geçer.
  • Kolajen Üretimini Destekler: Vücuttaki kolajen üretimini destekler ve yüzdeki kırışıklıkların oluşmasını geciktirebilir.
  • Hamilelere Yardımcı Olur: Maden suyu emziren ya da hamile olan anneler tarafından sıkça tüketilen bir içecektir. Hamilelikte ağrı ve yorgunluğun azalmasını yardımcı olur. Doğumdan sonra sütün artmasını sağlayabilir. Anne karnındaki bebeğin ihtiyacı olan mineralleri en doğal şekilde karşılar.

Maden Suyu İçerisindeki Minerallerin Faydaları Nedir?

Maden suyu normal su gibi kalorisiz bir içecektir. Maden suyunun litresinde 1000 mg kadar çeşitli mineraller bulunur. Maden suyunun içeriğinde kalori, yağ, karbonhidrat, lif, şeker ve protein bulunmaz. Kalori oranının düşük olmasından dolayı diyetlerde kullanılan bir içecektir. İçerisinde genel olarak şu mineraller bulunur:

·         Kalsiyum,

·         Magnezyum,

·         Potasyum,

·         Sodyum,

·         Bikarbonat,

·         Demir,

·         Çinko.

·         Kalsiyumun yetişkinler için günlük alım miktarı 1200 mg’dır. Kemik ve diş sağlığında, kanın pıhtılaşmasında ve sinir uyarılarının iletiminde önemli rol oynar. Magnezyum için ise önerilen miktar kadınlarda günlük 310 ile 320 mg arasındayken, bu oran erkeklerde 400 ile 420 mg olarak değişiklik gösterir. Kalp sağlığını destekler. Vücutta magnezyum eksikliği olursa iştah kaybı, tükenmişlik, kaslarda güçsüzlük ve mide bulantısı meydana gelebilir.

·         Potasyum kadınlarda günlük olarak 2300 mg civarında tüketilirken, erkeklerde 3000 mg tüketilmesi gerekir ve vücuttaki su dengesini sağlar. Sodyum da su ve elektrolit dengesini sağlayan bir mineraldir. İçerisindeki bikarbonat sindirimi sağlar. Hazımsızlığa yardımcı olur. Demir, bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir ve erkeklerde günlük 8 mg, kadınlarda ise 18 mg alınması gerekir. Bu miktar hamilelik sürecinde ve emzirme döneminde artar. Bu yüzden doktorunuza bu konuda danışmanız önemlidir.

·         Maden Suyunun Sporculara Faydaları Var mı?

·         Maden suyu spor performansını arttırabilir. Bu su sporcular için oldukça faydalıdır. Spor yaparken vücut terler ve sıvı kaybeder. Vücuttaki sıvı dengesinin ve enerjinin korunmasını maden suyu sağlayabilir. Vücuttaki sıvı kaybını daha iyi telafi edebilir.

·         Çünkü içerisinde mineraller vücuttaki suyun tutulmasına yardımcı olur. Spor sonrası vücudu yeniden canlandırabilmek için tüketilebilir. İçerisinde bulunan magnezyum, kaslardaki yorgunluğun kısa sürede geçmesini sağlayabilir. Ancak yüksek tansiyona sahipseniz düşük sodyumlu maden sularını tercih etmeniz sağlığınız açısından önem taşır.

·         Maden Suyu ile Sodanın Arasındaki Farklar Nelerdir?

·         Maden suyu yer altındaki doğal kaynaklardan çıkarılan bir içecekken, soda laboratuvar ortamında içerisine bazı mineraller eklenerek yapılır. Soda, işlenmiş suların içerisine sodyum bikarbonat ve karbondioksit eklenmesiyle üretilir. Yüksek tansiyonlu kişilere soda önerilmez. Sodanın içeriğine dikkat ederek almanız önemlidir. Çünkü bazı sodalara şeker eklenebilir. Sodanın, maden suyu kadar çeşitli faydaları sıralanamaz.

·         Aşırı tüketiminde, obezite, diş çürümesi, diyabet gibi hastalıkların riskini artırabilir. Sağlıklı bir yaşam için yüksek şeker oranlı içeceklerde sınırlamaya gidebilirsiniz. Bunun yerine su, maden suyu gibi şekersiz ve bol faydalı içecekler tercih edilebilir.

Maden Suyu Zararları Var mı?

Maden suyu tüketmek çoğu kişi için riskli bir durum değildir. Ancak içerisindeki minerallerden rahatsızlık duyabilecek kişiler vardır. Vücuttaki sodyum oranının düşük tutulması gerekilen durumlarda maden suyu içmekten kaçınılması sağlık açısından önem taşır.

Ayrıca maden suyu, normal suya göre daha asidik bir yapıda olduğu için diş minesine de zarar verebilir. Eğer maden suyu iyi bir kaynaktan gelmiyor ve yeterince denetlenmediyse içerisinde parazit bulundurabilir. Parazitler vücuda girdikten sonra, sulu ishal, midede ağrı, kusma, ateş ve fazla su kaybına neden olabilir. Eğer maden suyu cam değil de plastik bir şişede sunuluyorsa, vücuda mikroplastikler girebilir. Günümüzde mikroplastiğin zararları henüz tam belli olmasa da, bazı uzmanlar hormonal bozukluklara ve kansere bile neden olabileceğini söyler.

Maden Suyu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Maden suyunun günlük hayatta sıkça tüketilmesi nedeniyle hakkında pek çok şey merak edilir. Maden suyu ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını burada bulabilirsiniz.

MADEN SUYU NASIL TÜKETİLİR?

Maden suyu tüketilirken isteğe göre buzdolabında ya da oda sıcaklığında içilebilir. Dikkat edilmesi gerekilen nokta ise, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamış olmasıdır. Eğer maden suyunu daha fazla tüketmek istiyorsanız farklı tarifler deneyebilirsiniz. İçerisine fesleğen, salatalık, limon ya da çilek ekleyerek içmeyi deneyebilirsiniz.

MADEN SUYU MİDE YANMASINA İYİ GELİR Mİ?

Fazla yemek tüketiminden sonra oluşan mide yanmasına maden suyu iyi gelir. Yemekten en az yarım saat sonra tüketilebilir.

SODA İSHALE İYİ GELİR Mİ?

Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir. İshalin altında yatan nedeni bulmalı ve ona göre bir tedavi uygulanması daha iyi bir seçenek olur.

MADEN SUYUNUN CİLDE FAYDALARI VAR MI?

Evet, maden suyu cilde pamuk yardımı ile sürüldükten sonra bazı faydaları bulunur. Siyah noktaların ya da gözenekleri giderebilir, cildin nem ihtiyacını karşılayabilir, koyu lekeleri giderebilir, ciltteki kaşıntıları giderebilir, sivilcelerden kurtulmanızı sağlayabilir ve egzamayı yatıştırabilir.

MADEN SUYU SAÇTA KULLANILIR MI?

İyi bir maden suyunun faydaları arasında saça parlaklık kazandırması da bulunur. Bir tonik gibi kullanıldığında kepek problemini giderebilir. Saçın ihtiyacı olan mineralleri karşılar ve bu şekilde de farklı hava koşullarından saçın en az şekilde etkilenmesini sağlar.

Kaynak: Medicalpark