Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) tarafından desteklenen “İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında, Bayramiç S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı Zeytinyağı Fabrikası sezonun ilk zeytinlerini işlemeye başladı.

 

İyi Tarım Uygulamaları, Üreticilerimizin Emeklerinin Karşılığını En İyi Şekilde Almalarını Sağlıyor

 Sezonun ilk zeytinleri işlenmeye başlandı. “İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında, Bayramiç S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı Zeytinyağı Fabrikasında yapılan  törene, Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Bayramiç  Belediye Başkan Mert Uygun, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları başkanları, S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ramazan Algül, İl/İlçe Tarım Müdürlüğünden teknik personeller ve kooperatif üyeleri katıldı.Törende konuşan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “Bakanlığımızın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü projeleri kapsamında 2023 yılı içerisinde toplam 9.036 dekar alanda bitkisel üretim yapan 114 üretici, 12 farklı tür ürün ile yürütülmektedir. Bugün burada S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerine İyi Tarım Uygulamaları sertifikalarını takdim ediyoruz. Çevreye, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, izlenebilir, sürdürülebilir gıda güvenliği ve güvenirliliği olan bir üretim modeli olan İyi Tarım Uygulamaları, üreticilerimizin emeklerinin karşılığını en iyi şekilde almalarını sağlamaktadır. Bu vesileyle, tüm üreticilerimizi tebrik ediyor, verdikleri emekler için teşekkür ediyorum” dedi.

 

Proje İlçe Tarımını Güçlendirecek 

Tören sırasında Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun da yaptığı konuşmada, tarımın ve çiftçilerin ilçenin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynadığını belirterek, projenin ilçede tarımın daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Sertifikaların dağıtımının ardından Bayramiç S.S. Pıtıreli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı projede yer alan üreticilere, tarımsal üretimde güvenliği artırmak amacıyla kullanılmak üzere maske, koruyucu kıyafet ve gözlükler de Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan tarafından teslim edildi. Bu malzemelerin, üreticilerin sağlıklarını koruyarak tarımsal üretimde daha verimli olmalarına destek olması hedefleniyor. Törenin sona ermesinin ardından katılımcılar, Bayramiç S.S. Pıtıreli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait Zeytinyağı Fabrikasını ziyaret etti. Fabrika gezisi sırasında üretim süreçleriyle ilgili bilgiler alan katılımcılar, kooperatifin modern tesislerinde gerçekleştirilen üretim faaliyetlerini yakından gördü. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen bu proje, çiftçilere yönelik eğitim ve desteklerle birlikte tarımsal üretimde kalite ve verimliliği artırmayı hedefliyor. Bu tür projeler, sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve tarımsal üretimde modern yöntemlerin kullanılmasına katkı sağlayarak ülke ekonomisine olumlu etkilerde bulunuyor.

 

Murat Çağlayan