Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Türk Ergonomi Derneği iş birliğiyle düzenlenen 29. Ulusal Ergonomi Kongresi’nin açılış töreni, Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Açılış törenine ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker ve Türk Ergonomi Derneği Başkanı ve  İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok ile Kongre Başkanı Prof. Dr. Sarp Korkut Sümer’in yanı sıra öğretim üyeleri, ilgililer ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ÇOMÜ Tanıtım Filmi izlendi. ÇOMÜ Devlet Konservatuarı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Senem Zeynep Ercan bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarında ilk sözü alan Kongre Başkanı ve ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sümer, Türkiye’de ergonomi tarihine değindikten sonra “Türkiye’nin 100. yılında, ergonomi kongrelerinin 29’uncusuna ev sahipliği yapmak onur verici. Kongremize farklı sektörlerden 60’tan fazla firma katılım gösterdi. Üretim süreçlerini değiştiren ergonomiyi, endüstri 4.0 kavramıyla beraber ele almamızın bunda etkili olduğunu düşünüyorum. 60’a yakın üniversiteden katılım gösterilen Kongremiz kapsamında, Risk Yönetimi Derneği katkılarıyla, Risk Yönetimi Eğitimi de verilecek. Diliyorum Kongremiz amacına ulaşır” dedi.

Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Özok “Genellikle Anadolu’daki üniversitelerde düzenlemeye çalıştığımız kongrelerimizin, oralardaki akademisyen ve öğrencilere kendilerini geliştirme fırsatı vermekte. Nazik bir ev sahibi olan ÇOMÜ Ailesi’ne de teşekkürlerimi sunuyorum. Çalışma hayatının yanı sıra bir bilim ve ülke kültürü olarak ergonomiyi nereye oturtabiliriz? Ergonomi, insanın ve işin olduğu her yerde olan bir ana dal. Küresel düzeyde fırsatlar sunmaktadır. Katılımcı yönetimle ergonomi, verimi artırdı. Türkiye’de ergonomi alanında yoğun çalışmalar yürütülmekte" dedi.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeker “Farklı sektörlerden kişiler, iş birliklerini geliştirmek adına bugün Kongremize geldi. İnsanın sınır, yetenek ve davranış gibi özelliklerini ortaya çıkarak buna uygun tasarımlar yaratan ergonomi, zorlanmaya dayalı yıpranmaların önleyerek iş başarısını artırmayı amaçlar.  Küresel iklim krizinden en çok etkilenen alanlardan biri olan tarım sektörünü yakından etkileyen teknolojideki gelişmeleri ‘tarım 4.0’ olarak adlandırıyoruz” dedikten sonra ÇOMÜ Ziraat Fakültesi tarihçesi hakkında bilgi verdi.

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkul, “ÇOMÜ ile neredeyse aynı yaşta olan bu kadar kapsamlı bir kongreye ev sahipliği yapma imkanına sahip olduğumuz işin teşekkür ederiz. Biz sosyal bilimciler toplum 5.0’ı araştırıyoruz. Ergonomi ise, her bilim dalında etkili olan bir kavram. Ben öğrencilerime her zaman adlandıran, sınıflandıran ve ilişkilendiren kişiler olmalarını tavsiye ediyorum. Kongreler de bu özelliklerin gelişmesi için verimli ortamlar. Sponsorlarımıza, Ziraat Fakültemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış oturumu, Kongre sponsorlarına plaket takdim edilmesiyle sona erdi. Heyet daha sonrasında “Ergo-Sanat 12” Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Haber Merkezi