Ekim ayının başında eğitime başlayan üniversitede yemek ücretlerin yüzde 100 zam yapılması karşısında öğrenciler oldukça üzüntülü. Hem barınma, hem de yemek ücretlerine yapılan zam karşısında çaresiz kalan öğrenciler geçen yıl yapılan yüzde 50 zammı arar oldular.
 
TEK ÖĞÜN İNDİRİMLİ
Enflasyonun her geçen gün arttığı ve dolayısı ile alım gücünün de her geçen azaldığı dönemde en fazla güçlük çeken ise öğrenciler oldu. 2021 yılında 4 çeşit yemek fiyatı 5 lirayken geçtiğimiz yıl yemek fiyatı 7.5 TL’ye çıkartılırken yüzde 50 zam yapılmış oldu. Bu yıl yapılan zam ile 15 lira yapılan yemek fiyatları karşısında öğrenciler mağdur olduklarını belirttiler. Ancak yemekhanede şöyle bir uygulama var. Öğrencilere indirimli olarak günde bir öğün yemek veriliyor. Öğrencilerin bu indirimli yemekten günde bir öğün alabiliyor. İkinci kez alması durumunda normal ücret ödüyor.
 
OKUMAK İMKÂNSIZLAŞTI
Öğrencilerin bütçelerini en fazla zorlayan giderler barınma ve yemek masrafları. Yurtta kalamayan öğrenciler için Çanakkale’deki artan kira fiyatları da fazlaca etkiliyor. 1+1 evlerin kiraları şimdilik 10 bin civarında. Özel yurtlarda kalan öğrenciler ise aylık fiyatı 7 bin TL civarında para ödüyor. Yapılan hesapla bir öğrencinin ayakta kalabilmesi için 15 bin TL civarında paraya ihtiyacı olduğu açıkça görünüyor. Ülkemizde en düşük emekli maaşının 7.5 bin lira, asgari ücretin de 11.5 bin lira olduğu göz önünde tutulduğunda çoğu ailenin çocuklarını üniversiteye göndermesinin imkânsız olduğu gözüküyor.
Hasan Sami Er