Gaziantep-Kahramanmaraş merkezli depremde Meksika'dan getirilerek arama kurtarma faaliyetlerine katılan ve görevini başarıyla ifa ederken enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Proteo isimli Arama-Kurtarma Köpeği Proteo’nun ismi, Özgürlük Parkı’nın yanındaki parka ismi verildi ve bu anlamlı günde “Proteo Can Dostlar Parkı” nın açılışı yapıldı.
 
“Hâlbuki bu dünya bütün canlılara ait.”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Çanakkale’nin hayırsever dostları bugün burada 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde Proteo Can Dostlar park açılışında hep birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum” şeklinde konuşmasına başlayarak şöyle devam etti, “Bugün biliyorsunuz Dünya Hayvanları Koruma Günü. Bizim de bugün insanların hayvanları korumak, kollamak gibi bir görevi olduğunu bir kez daha anladığımız bir gün. Üstünde yaşadığımız doğa, evren pek çok canlının ortak yaşam alanı. Biz hep bu dünyayı kendimiz için, sanki insanlar için var olduğunu düşünürüz. Hâlbuki bu dünya bütün canlılara ait. Bütün canlıların birbirine ihtiyacı var. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, bütün bu canlılar birbirleriyle olmazsa olmaz varlıklar. Bunları bugün ibretlik bir durumla karşı karşıyayız bilinçlenmemiz için. Parkın adını Proteo Can Dostlar verdik. Çünkü sosyal medyada ‘Bu parkı yapıyoruz, ne koyalım adını’ diye sorduğumuzda büyük bir çoğunluk Proteo isminin verilmesini önerdi. Proteo, 6 Şubat’ta deprem felaketi olduktan sonra Meksika Savunma Bakanlığı’nın ekibiyle insanların kurtarılması için gelen bir köpek. O çalışma sırasında orada hayatını kaybediyor. Önce oraya gömüyorlar. Sonra Meksika geri istiyor, ona Meksika’da devlet töreni yapıyorlar. Buradaki depremde enkaz altındaki insanlara yardım ederken canını kaybettiği için ona devlet töreni yapıyorlar. Proteo’nun anlamı ‘ben korurum.’ Bizde tabi bu ibretlik örnek, eşsiz hayvan için hemşerilerimizin de talebi ile onun adını parka vermeyi uygun bulduk. Tabi sesleri var, dilleri yok. Biz hep onları farklı gözle bakarız. Aslında korumamız, onlarla beraber yaşamayı öğrenmemiz gereken bir süreçteyiz. Yasaların bize vermiş olduğu zorunluluklar var. Veteriner Hekimlikteki arkadaşlarımız sokak hayvanlarının yasalara uygun olarak kısırlaştırmasını yaptıktan sonra o mekânlara bırakıyoruz. Tabi bu bağlamda şikâyet de alıyoruz. Çünkü bazen saldırganlaşabiliyor hayvan, kirletebiliyor. Çeşitli sıkıntılar olabiliyor. Yasalar da bunun bu şekilde olması gerekiyor. Burada o hayvanların çokluğunu savunuyor değilim, ama sistematik bir bozukluk var. O hayvandan nasıl olmuş da sokağa düşmüş. Neden o sokakta o hayvan? O kediler ve köpekler sokağa düşüyor. İnsanlar çocuklarını sokağa bırakabiliyor mu? Bu noktada bir kere yasaların çok iyi bir biçimde uygulamaya dönmesi ve yeni yasalar çıkarılması lazım. Hayvanların menşeine inmemiz lazım. Bu hayvanlarının nüfusunun şeceresinin olması lazım. Hayvanları sokağa bırakanların cezai bir sorumluluğu olması lazım” dedi.

“Can Dostlar Bakımevini yapacağız”
Başkan Gökhan konuşmasına şöyle devam etti, “13 Ekim’de ihalesini yapacağız, yeni Can Dostlar Bakımevini yapacağız. O alanda çok daha ileri tekniklerle de sadece kısırlaştırma değil, aynı zamanda diğer tedavileri de yapacağız. Röntgen cihazları ve buna benzer cihazlar da olacak. Dolayısıyla daha ileri seviyede hayvanlara yönelik iyileştirme çalışmalarını yapabileceğiz. Artık hayvan severlerin de bir parkı var. Bu parkta insanlar hem hayvanlarını burada sosyalleştirecekler hem kendileri sosyalleşecekler. Burada hayvanların dolaşması için alanlarımız var. Bu vesileyle tekrar bilinçlenmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum. Aynı zamanda da yeni bir yasal düzenlemenin acilen yapılması gerektiğine inanıyorum. Bizim sorumluluğumuz altında sadece belediyenin değil, insan olarak hepimizin de sorumluluğu altında bütün bu canlıların bu kentte bu sokaklarda birlikte yaşıyoruz. Bizim de hem hayvan severlere hem sokak hayvan severlerle ilgili belediyemizin yaptığı çalışmalara destek olunmasını temenni ediyorum” dedi.

Güzeller belli oldu
Etkinlik çerçevesinde, “Yuvam Olur Musun?” sloganıyla sahiplendirme stantlarında sahiplenmeyi bekleyen köpekler, kendilerine bakabilecek sahiplerini bekledi. “Güzeliz” adıyla düzenlenen Köpek Güzellik Yarışması’nda da tüm köpekler seçilebilmek için hünerlerini gösterdi. Köpek sahipleri hikâyelerini jüriye anlattı. Yarışma sonucunda dereceye giren köpeklere ve sahiplerine hediye takdim edildi.
Şenay Azman