Eceabat'ın tarihi Kilitbahir köyünde yer alan ve 1900'lerden önce inşa edilen tarihi konak, günümüzde İş Geliştirme Merkezi (İGEME) Kültür ve Bilgi Evi olarak hizmet veriyor. Bu etkileyici tescilli konak, geçmişiyle pek çok amaç için kullanılmış ve günümüzde ziyaretçilere kapılarını açarak 70'li yılların atmosferini sunuyor.

Her Odada Farklı Bir Anı ve Tarih Var
Çanakkale’de Avrupa Yakasında yer alan ve Eceabat’a bağlı olan Kilitbahir köyünde bulunan ve 1900’lu yıllarda inşa edilen tarihi konak büyük ilgi görüyor. Kültür ve Bilgi Evi, iç tasarımı ve sergilenen eşyalarıyla ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunan tarihi konakta , 70'li yıllardan kalma günlük kullanım eşyaları sergileniyor ve her odasında ziyaretçileri  farklı bir atmosfer karşılıyor. Konak, İGEME Kültür ve Bilgi Evi sahibi Zümrüt Yıldız ve eşi tarafından düzenlenerek kültür evine dönüştürüldü. Zümrüt Yıldız, tarihi konak ile ilgili olarak yaptığı açıklamada  “Uzun yıllar eşimle birlikte İstanbul’da yaşadık. Eşim kaptanlık yaptı ben de Miço oldum. Eşim devlet memuru olup Çanakkale’ye atanınca Kilitbahir Köyü’ne yerleştik.  Bir kültür evi açmak her zaman hayalimizde vardı. Kilitbahir bizim için imkân oldu.  Gelecek nesile topluma faydalı işler konusunda sürekli arayış içerisinde idik. Kırklareli’nde, Ertuğrul Köyü’nde bir Fatma Teyze var. O kendi evini kültür evine çevirmiş. Evinin odalarında geleneksel tarihi kıyafetler, eşyalar ile müzeye çevirmiş. Çevre illerden yurt dışından getirenler de olmuş. Ben de Fatma Teyze’ye katkı sağlamak istedim.  Hem geleneği birlikte yaşatmak, hem onun adını duyurmak için birlikte hareket ettik bize destek oldu. Bu odalarda gördüğünüz tüm tarihi kıyafetler, tahta sandıklar, daktilolar,  köy enstitülerinden kalma kitaplar ne gördü iseniz Fatma Teyze’nin bize hediyesidir. Köy halkından tablolar, kanaviçeler getiren oldu, duyuldukça herkes eski eşyalarını bize getirir oldu” dedi.

Ziyaretçilere Tarih Dolu Farklı Bir Deneyim Sunuyor
İGEME Kültür ve Bilgi Evi, Kilitbahir köyünde tarihi bir mirası koruyarak gelecek nesillere aktarmak ve gençlere kültürel bilgi sunmak amacıyla hizmet veriyor. Sınıf alanı, sergi odaları, kafe ve bahçe gibi farklı bölümleriyle ziyaretçilerine keyifli bir deneyim sunuyor. Kültür ve Bilgi Evi, 70'li yıllardaki günlük yaşamı detaylı bir şekilde yansıtıyor. Konak içinde bulunan tahta sıralarla donatılmış bir sınıf, eğitimlerin verildiği bir alan olarak sergileniyor. Burada gençlere ve çocuklara tarihi göstermenin yanı sıra kültürel değerlere sahip çıkmasını da hedeflenmiş. Konakta nostaljik bir bahçe de yer alıyor ve bu bahçede özel içecekler sunulan nostaljik bir kafe’ de bulunuyor. Ziyaretçiler, bu kahvede kahve ve içeceklerini yudumlarken bu atmosferde 70'li yılların ruhunu hissediyorlar.

“Sınıfımızı Eğitim İçin Kullanmak İstiyoruz”
Asıl amaçlarının eğitim sınıfının aktif bir şekilde kullanılması olduğunu ifade eden Yıldız, şunları söyledi. “Bir de sınıfımız var ve asıl amacımız bu sınıfta verilecek eğitimler. Bir taraftan kültürel değerlerimize sahip çıkarak bir taraftan da gençlere ve çocuklara yol belirtmek amacımız. Biz bu sınıfta firmalar ile anlaşarak firmaların reklamını yaparak, gençlere, öğrencilere eğitim vermek, mesleklerin eğitim çalışmalarını düzenlemek. Bu sınıfta çocuklara masallar anlatmak istiyoruz. Anaokulları kültür evimize gelebilirler. Okul gezilerinden öğrenciler hem burada dinlenip hem de sergi odalarımızı gezebilir, sınıfımızda çalışma yapabilirler. Sınıf kullanımı için ücret talep etmiyoruz. Kafe alanımızda eskiden oynadığımız masa oyunlarımız, çivili futbol tahtamız, kara tahtamız var.  Eceabat’tan bir anaokulumuzu ağırladık, burada kahvaltı ettiler, oyunlar oynadılar. Biz ayrıca anasınıfı öğrencileri için Aytes isimli bir kahraman da yarattık.  Seslendirmesini de yaptık. Burada Piri Reis’in çocukluk maceralarını anlatıyoruz. Aytes’i biz yarattık, patentini aldık. Bu bir çizgi roman olacak. Aytes Osmanlıca’da yardım eden kuş anlamında. Bunun video klibini de hazırladık. Gelen çocuklara bunun sunumunu da yapıyoruz. Biz her türlü desteğe ve kurum ve kuruluşların farkındalık çalışmalarına açığız” dedi.
Zümrüt Yıldız, "Biz her türlü desteğe ve kurumların farkındalık çalışmalarına açığız" diyerek İGEME Kültür ve Bilgi Evi'ne olan ilgiyi artırmak istediklerini belirtti. Evi ziyaret etmek isteyen herkesin kapılarının açık olduğunu vurguladı. Bu tarihi konak, geçmişiyle buluşmak isteyenler için harika bir fırsat sunuyor. İGEME Kültür ve Bilgi Evi, 70'li yılların atmosferini yaşamak ve tarihi konakları keşfetmek isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer olarak öne çıkıyor.
Şenay Azman