Çan İda Koyun Keçi Panayırı, tarım ve hayvancılık sektörünün önemli temsilcilerini ve üreticilerini bir araya getirdi. Çan Kapalı Pazar yerinde gerçekleşen törenle başlayan panayır, üç gün boyunca tarım ve hayvancılık alanında işbirliği fırsatları sundu.

İkincisi Düzenlenen Panayır Hızla Büyüyor
Çanakkale Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği tarafından organize edilen İda Koyun Keçi Panayırı, açılış töreni de görkemli oldu. Açılış törenine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çan Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Terzialan Belediye Başkanı Tuncay Göymen, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panayırın açılış konuşmasını Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Ulus yaptı. Ulus, açılış konuşmasında, geçen yılın ardından Cumhuriyetin 100. Yılında ikincisi düzenlenen panayırın hızla büyüdüğünü ve genişlediğini belirterek, üyeleri ve üreticileri yeni teknolojilerle buluşturmayı, tarım ıslah projelerini tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Ulus konuşmasında şu cümlelere yer verdi. "Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz İda Koyun Keçi Panayırını Cumhuriyetin 100. Yılında ikincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Panayırımız geçen yıla göre daha hızlı büyüdü daha da genişleyerek devam edecektir. Bu amaçla üyelerimizi ve üreticilerimiz yeni teknolojilerle buluşturmak, koyun keçi üreticilerle anlaşmasını ve bakanlığımızla yürüttüğümüz tarım ıslah projesini burada sergileyip onların da tanıtımını yapmasını sağlayacağız.  Bir diğer amacımız da bütün üyelerimizin burada birlik ve beraberlik içinde kaynaşmasını sağlamak istiyoruz"

“Ezine Peynirin Ham Maddesinin Kaynağı İlçemizidir”
Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin ise konuşmasında ilçenin tarım arazileri ve hayvancılık potansiyeli hakkında bilgi verdi. Şahin, tarımın Çan için önemli bir sektör olduğunu vurgulayarak, panayırın bu alandaki işbirliğini artıracağını ifade ederek "İlçemiz coğrafi yapısı dolayısı ile tarım arazileri azdır. Buna rağmen tarımın birçok alanında ürün çeşitliliği yüksektir. İlçemizde 262 bin 850 bin dönüm tarım arazisi bulunmakta olup, bunun ortalama 167 bin dönümü tarım amaçlı kullanılmaktadır. Geri kalan kısmı ise nadas yolu ile kullanılmaktadır. Tarım amaçlı kullanılan yerlerin %30'u koyunlarımızın tarım arazisidir. İlçemiz ve köylerinde tarım arazisi ile uğraşanların %70'i hayvancılıkla uğraşmaktadır. Tarım yapısı da ilçemizde buna göre şekillenmektedir. İlçemize bulunan seramik sanayi ve Termik santrallerde çalışmak için genç nüfusumuza uyguladığı göçü tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilemiştir. İlçemizde bugüne kadar tarımsal üretimde ön plana çıkan bir ürün yoktur. Ancak Biga ve Ezine Peynir üreticilerin en büyük kaynağı ilçemizdir" dedi.

Çan’da Günlük 100 Ton Süt Üretiliyor
Çan Belediye Başkan Vekili Harun Arslan ise tarım arazilerinin azlığına dikkat çekti ve üretimin önemine vurgu yaparak, Çan İda Koyun Keçi Festivali ile tarım sektörünü desteklemenin amaçlandığını belirterek şunları söyledi. " Her yıl gerçekleştirdiğimiz Eylül Panayırında bu yıl yeni bir yenilik, değişiklik ve yeni bir heyecan katarak İda Koyun Keçi Festivali adı altında tarım ekipmanları, gübre, tohum, ilaç ve yem sektörünü bu festival kapsamında Çan'a getirdik. Hepimizin bildiği üzere Çan'da Sanayi çok güçlü.  Sanayi çok güçlü olduğu için 24 saat iş ve işçiliğin devam ettiği bir ilçedeyiz. Çalışan insanların çok olduğu bir ilçedeyiz. Teknik insanların, teknik kadronun çok olduğu bir ilçedeyiz. Sanayide olduğu gibi Tarımda da çalışan insanlarız. Fakat coğrafi konum olarak bir şanssızlığımız vardır ki bu şanssızlığımızdan geçemiyoruz. Nedir bu şanssızlık? Çan 65 köyde 408 Tarımsal kalkınma kooperatifi ile günlük toplam 100 ton süt üreten Çan, Çanakkale'deki üçüncü en büyük süt üreten merkezidir. Tarım arazisi varlığına baktığımızda ise 87 kilometre kareye Çan ilçe hudutları içerisinde %58'i ormanlık alan olan bir ilçenin geri kalanı ise şehirler, köyler, köyler arası yollar çaylar vs. bulunmaktadır. Buralardan artta kalan %30 oranındaki alanlarda da kuru tarım yapılmaktadır. %30 tarım için az bir alandır. Bugün tarım ve hayvancılıkta en büyük gider kalemi işletme girdileridir. İşletme girdilerini düşürmemizin tek yolu ise üretim yapmaktır. Biz şu anda tarım alanlarımızın %70'inde sadece kuru tarım yapabiliyoruz. Çanda üretim yapmak isteyenler olarak, Çanlıların buradaki sesi olarak, yerel yönetim temsilcisi olarak sizden ricamız var. Çan'ımızın Küçüklü köyü var ve bu köyde gölet var. Şu anda açık kanallarla sulama yapıyoruz.  Bu kanallarda yıpranma, deformasyon var.  Burasını kapalı sisteme dönüştürülmesi için 2021 yılında ihaleye çıktığını biliyoruz. Sadece buraya bir kaynak ayırarak bu kapalı sistem yapılması durumunda kapalı sistemde göletimizin sulama kapasitesi 8 bin dekara çıkabilecekken şu anda bu göletten sadece 2 bin dekar sulanabiliyor. Göletimiz var, suyumuz var, sulama projesinin ihaleye çıktığını biliyoruz. Sadece buraya bir kaynak ayrılmasını ve ihalenin hayata geçirilmesini Çanlılar olarak Valimiz, Kaymakamımız ve Milletvekillerimizden istiyoruz"

“Çan Özel Bir İlçe”
Panayırda bir konuşma yapan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ise Çan'ın tarım potansiyeline dikkat çekti ve bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaptı. Gider’ de konuşmasında "Tarımla birlikte belki de en fazla hissettiğimiz şey küresel ısınma.  Tarım da desek, İnsan da desek, canlı da desek hep karşımıza o çıkıyor.  Dolayısı ile Tarım ile ilgili yapılan her etkinliğin birinci maddesi küresel ısınma olmak zorunda.  Elimizde kalan çok az suyu nasıl değerlendireceğimizi konuşmak zorundayız.  Bu anlamda yapılan her etkinliğin kıymetli olduğunu düşünüyorum. Çan özel bir ilçe. Madenleri, sanayisi var ama bunun da öte çok önemli bir tarım potansiyeli var. Buradan ve Biga'dan Karsa kadar et gidiyor. Ceviz, badem başta olmak üzere diğer meyvelerde Çan söz sahibi ilçe olmaya başladı. Sanayi ile anılan Çan artık Tarımı ile de söz sahibi olan bir ilçe haline geldi. Bunun için bu tür etkinliklerin arttırılmasında fayda var” dedi. Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Açılış töreninde fuar alanında bulunan stantlar gezildi. Festival süresinde çanda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Çan İda Koyun Keçi Panayırı, tarım ve hayvancılık sektörünün geleceği için umut veriyor
Murat Çağlayan