Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı tarafından koordine edilen Troya Kültür Yolu Festivali 9 Eylül Cumartesi günü başlayıp 17 Eylül günü sona erdi.
9 gün süren festivalde 40 farklı mekânda 500’den fazla etkinlik gerçekleştirildi. Konserlere, çocuk etkinlikleri ne, salon ve kapalı alan etkinliklerini 1 milyon 183 bin kişi katıldı.
 
Simge Sağ Konserine 100 Bin Kişi İzledi
 Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin dördüncü durağı Çanakkale olmuştu İlk olarak geçen sene şehrimizde yapılan bu festivalden şehrimiz oldukça mutlu olmuştu. Bu sene de farklı noktalarda farklı etkinlikler düzenlendi. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde her akşam değerli sanatçılar Çanakkalelilerle buluştu. Konserlerin açılışını 9 Eylül Cumartesi akşamı Ferhat Göçer yaptı.. Ardından 10 Eylül Pazar Anadolu Ateşi, 11 Eylül Pazartesi Resul Dindar, 12 Eylül Salı Uğur Aslan, 13 Eylül Çarşamba Sinan Akçıl, 14 Eylül Perşembe Gökhan Tepe, 15 Eylül Cuma Murat Dalkılıç, 16 Eylül Cumartesi Simge Sağın, 17 Eylül Pazar ise Fatma Turgut sahne aldı. Kilitbahir Kalesi’nde ise Gece Yolcuları ve İkilem gibi önemli gruplar yer aldı. Festivalin Yıldızı 100 BİN Seyirci ile Simge Sağın oldu. Simge Sağın konseri ayrıca festivalde en çok ziyaretçi toplayan etkinlik oldu.

Konserler Kadar Sergi, Tiyatro, Söyleşi ve Çocuk Etkinlikleri De Büyük İlgi Gördü
Troya Kültür Yolu Festivali birbirinden değerli sergilere de ev sahipliği yaptı. 9-17 Eylül tarihleri arasında her gün ziyarete açık olan, "Devrim Erbil’in Renkleri" sergisi, Eskizden Piksele Dijital Sanat sergisi, Kanatlı Sözler-İzler, Sentez İzler Karma Sergisi, Atatürk’ün Sonsuzluk Yolculuğu gibi sergiler Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluştu. Troya Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle buluşturdu. ‘Z Takımı Müzikali’, Mehmet Tahir İkiler’in ‘Meddah Amca ve Kocaman Geveze Kuklalar’ gösterisi, ‘Ormanlar Kralı Aslan’ maskotlu çocuk tiyatrosu, Varol Yaşaroğlu ile ‘Kral Şakir’ kitap imza etkinliği, Özgür Özgülgün ile ‘Tarihe Yolculuk’ etkinliğinin yanı sıra çuval yarışı halat çekme zıp zıp yarışı sepet basket gibi klasikleşmiş çocuk oyunları küçükleri mutlu etti.

“Festival Amacına Fazlası ile Ulaşmıştır”
9-17 eylül tarihleri arasında yapılan Troya kültür yolu Festivali etkinliklerinin başarını ve çok büyük bir katılım sağlanarak tamamlandığını ifade eden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir uzun süren ve birçok etkinliğin gerçekleştiği festivalde hiçbir olay ve tatsızlık çıkmadığını da sözlerine ekleyerek festivalin amacına ulaştığını ve başta Çanakkaleliler olmak üzere festivale destek veren kurum kuruluş ve Sivil Toplum örgütlerine teşekkür etti. Kardemir festivali değerlendirdiği açıklamasında şunları söyledi. "Troya Kültür Yolu Festivali için Çanakkale halkına gönülden çok teşekkür ediyoruz.  Çanakkale halkı Troya Kültür Yolu Festivaline sahip çoktı ve Çanakkale bu festivali çok sevdi. Festival kapsamı sürecinde Çanakkale'deki herkes bu festivalde kendinden bir şey buldu.  Herkes mutlaka seveceği bir etkinliğe geldi.  Her halde bu festival kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere gelmeyen kalmamıştır diye düşünüyorum.  03 yaştan 100 yaşa kadar herkesin sevebileceği etkinliklere ev sahipliği yaptık.  Çocuklar için yaptığımız oyunlar, tiyatrolar anne babalar ve çocuklar tarafından çok beğenildi.  Resim sergileri, konserler, yarışmalar çok beğenildi. hem seçilen yerlerin isabetli olması, hem de hava koşullarının çok iyi olması ve organizasyonun sağlıklı bir şekilde yürümesi festivalin iyi geçmesine vesile oldu.  Ama en önemlisi de Çanakkale halkının, Çanakkale'ye yakışır bir şekilde etkinliklere gelmesi oldu. Bu festival ile alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve sayın Bakanımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Geçtiğimiz yıl yapılan Troya Kültür Yolu Festivali çok beğenilmişti.  Bakanımızla Çanakkale için ne zaman bir araya gelsek Çanakkalelilerin bu festivali tekrar yapılmasını arzu etmişlerdi. Bakanımız da bu festivalin seneye tekrar olacağını belirterek festival bu yıl da gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıla bakarak daha geniş ve güzel bir festival yaşamış olduk. Çanakkale valiliğimiz ve Valilik bünyesindeki bütün kurumlar bu festivale çok destek verdiler.  Valiliğimiz başta olmak üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz,  sağlık müdürlüğümüz, jandarmamız, emniyetimiz büyük destek verdi onlara teşekkür ediyorum.   Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemiz festivalin bir parçası oldu.  Elinde imkanı olan bütün akademisyenler katkı verdi ve ÇOMÜ'nün de o kurumsallaşmış, tecrübe edinmiş farkını görmüş olduk. Dolayısı ile ÇOMÜ ailesine ve akademisyenlere teşekkür ederim.  Bu festivalde desteğini gördüğümüz Çanakkale Belediyesine de teşekkür ediyoruz.  Kısacası Çanakkale'de Troya Kültür Yolu Festivali amacına ulaşmış oldu. Çanakkale bu festival için bir araya gelerek birleşti.  Burada Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak bir çok büyük efor sarf ettik.  Çünkü koordinasyon bizdeydi. Bu anlamda mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum"

Ayrım Olmadan Herkes İstediği Etkinliğe Katıldı
Festival'de ayrımların yapılmadığını, protokolün bile olmadığı ve herkesin istediği etkinliğe katılabildiği bir festival organizasyonu olduğuna da dikkat çeken Alan Başkanı  Kaşdemir "Biz bu festivali yaparken, sanat üzerinden, kültür üzerinden  insanları bir araya getirmeyi amaçlamıştık. Toplumun ortak değerleri olan müzik ve kültür etkinlikleri tam da amacına ulaştı.  Herkes bu festivale iştirak etti.  Festivalde herhangi bir ayrılık gayrılık, her hangi bir kavga görültü, hatta her hangi bir protokol olmadan herkes eşit bir şekilde festivale gelip istediği etkinliğe katılma imkanına sahip oldu. Aslında bu Kültür Yolu Festivalleri, uluslararası farkındalığı da arttırdı.  Festivalin amaçlarından bir tanesi de zaten bu.  Biz Çanakkale'de 9 gün boyunca hem Çanakkaleliler olarak iyi bir festival yaşadık, hem de Türkiye'nin gündemine oturduk. Çünkü bu festivalin bilgilendirmeleri ve tanıtımları tüm Türkiye’de oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kurduğı Türkiye Tanıtım Ajansı da  bu festivalin bir parçası oldu. Türkiye tanıtım Ajansı şu anda tüm dünyada tanıtım yapan bir kurum dolayısı ile  9 gün boyunca  Çanakkale’de yaşanan güzellikler Türkiye ve dünyaya tanıtılmış oldu.  Tanıtım anlamında da festival amacına ulaşmış oldu.  Geri dönüşüm anlamında da farklı yerlerden 'Ne kadar güzel etkinlikler yapıyorsunuz' diye bizi arayanlar oldu" dedi.
 
Festival Kent Ekonomisini De Canlandırdı
Kaşdemir, Festivalin Çanakkale’ye ekonomik canlılık da getirdiği ifade ederek "Festivalin bir başka amacı da ekonomik canlılığın getirilmesi.  tabi ki kültür, sanat, müzik olacak ama bir taraftan da şehre katma değer üretmesi gerekiyor.  çok değişik fikirler olabilir ama, festivalin tarihine baktığımız zaman festival tarihi, tam Çanakkale'de yazlıkçıların, turistlerin döndüğü,  ama üniversite öğrencilerinin de gelmediği bu ölü sezon dediğimiz ara sezonda bir takvim oldu.   o açıdan baktığımızda hem esnaf, hem ticaret erbapları festival tarihini çok ulumlu buldu.  Alış verişin azaldığı bu dönemde festival ile birlikte Çanakkale'ye bir hareketlilik geldi.  Dolayısı ile festivalin ekonomik ve ticari boyutu Çanakkale'ye iyi geldi. Bu festivali çok seven isanlar , yine aynı soruyu sormaya başladılar. 'Başkanım bu festival seneye tekrar olacak mı?' diye. Burada tekrar ifade ediyorum. Yani Bakanımızla konuşmuş olmanın rahatlığıyla ifade ediyorum Troya Kültür Yolu Festivali seneye tekrar olacak" dedi.
 
Bu Bir Rekor
Kaşdemir "Hamidiye tabyalarına her gün on binlerce insan geldi.  Çocuk oyunları ile başlayan süreç, akşam konserlerle son buluyordu.  günlük 50-55 bin insan tabyalara gelip gidiyordu.  Festivalin 8. gününde yani Simge Sağın Konserinde  Çanakkale tarihinin belki de en kalabalık etkinliği oldu.  Ve Hamidiye Tabyaları 100 bin kişiye ev sahipliği yaptı.  Sandalyesini, içeceğini, yiyeceğini alan Çanakkaleliler etkinlik alanına geldiler ve bu 100 bin kişi herhangi bir taşkınlık yaratmadan çok nezaketli bir şekilde etkinliklerden ayrıldılar.  Bu anlamda Çanakkale halkı örnek bir durum sergiledi.  Bu anlamda Çanakkale Halkına gerçekten çok teşekkür ediyoruz.  100 bin kişi kapalı bir mekana gelip nezaketli bir şekilde ayrıldılar  ve Çanakkale halkı kendine yakışanı yaptı. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen konserlere 530 bin,  çocuk etkinliklerine 33 bin,  Açıkhava etkinlikleri dışında salon ve kapalı alanlarda gerçekleştirilen etkinliklere 34 bin kişi ziyaret etmiş.  Bu sayıya baktığımızda 980 bin ve 1 milyon arasında bir ziyaretçi ağırlamışız.  Yani yaklaşık 1 Milyon kişi bu festivale gelmiş, gitmiş ve bu festivalle ilgilenmiş. Çanakkale'nin Merkez nüfusunu göz önüne aldığımız zaman bu çok büyük bir rakam.  Yani biz Çanakkale'de dokunmadığımız hiç kimse kalmamış demektir.  Bizim de amacımız buydu.  Çanakkale'de erkek, kadın, genç, yaşlı, opera seven, müzik seven yani kısacası Çanakkale'de yaşayan herkese dokunmak istiyorduk ve amacımıza ulaştık" dedi.
 
Ogün inal