Bir Anadolu medeniyeti, evrensel bir efsanenin anavatanı olan Troya ile günümüz kültürü arasında sanat yoluyla köprü kurmayı amaçlayan Troya Kazıları Sanat Ekibi, 4 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Her sene Troya’da yürütülen ve müzecilik, coğrafya gibi farklı disiplinlerle kesişen arkeolojik çalışmalara eşlik eden sanatçılar, üretimlerini Troya’daki deneyimlerinden hareketle şekillendiriyorlar. Troya’ya kavramsal, estetik, şiirsel, görsel ve işitsel yeni katmanlar ekleyen bu üretimlerin 2023 yılında çıktıları “Kanatlı Sözler / İzler” sergisinde bir araya getirildi. Tekstil, cam, resim, fotoğraf, video ve grafik tasarım çalışmalarının yanısıra, son dönem kazı çalışanlarının kolektif sanat üretimleri de Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında ilk kez sanatseverlerle buluşacak.
Çanakkale’de yaşayan ve çalışan sanatçılar Erdal Sezer, Helin Sude Boztepe, İlkan Devrim Dinç, Mehmet Erim, Mert Karaçıkay, Oğuz Tunç, Özge Usluca, Saygın Mavinil, Şeyma Bil, Uğur Mete, Ülkü Sönmez ve Semra Çam’ın çalışmalarının yer aldığı “Kanatlı Sözler / İzler” sergisinin küratörlüğünü Deniz Erbaş, bilim ve sanat danışmanlığını ise Prof. Dr. Rüstem Aslan ve Doç. Dr. Seyhan Boztepe üstleniyor.
Günümüzde dünyada birçok ören yeri ve arkeoloji müzesi koleksiyon ve öykülerinin bizlerle bağ kurabilmesi için sanat üretimlerinden besleniyor. Bugünün estetik ve kavram dünyasından referanslarla çağlar öncesinden gelen anlatıların şifreleri çözülüyor, yeni anlam katmanları oluşturuluyor. Troya Kazıları Sanat Ekibi, Troya’yı bugünle ve Anadolu insanıyla tekrar buluştururken, arkeoloji ve sanatın kesişim alanında yeni deneyimler ve izlenimler oluşturmayı hedefliyor.
Sanatseverler bu sergiyi 17 Eylül 2023 Pazar gününe kadar Mahal Sanat’ta saat 10.00-22.00 arasında gezebilecekler…
Hasan Sami Er