Bu durum sonucunda bacaklarda çilek tohumuna benzer koyu noktalar oluşabilir. Çilek bacak görünümü uygun yöntemler kullanıldığında iyileştirilebilir bir durumdur. Bu durumun tedavisinde uygun tıraş etme yöntemlerinin tercih edilmesi gibi evde uygulanacak bazı yöntemler etkili olabilir.
Çilek Bacak Neden Olur?
Çilek bacak çoğunlukla tıkanmış gözenekler, yanlış tıraş teknikleri veya ciltte oluşan kozmetik bir durumdan kaynaklanabilir. Bu duruma neden olan faktörlerden bazıları şu şekildedir:

  • Gözeneklerin Tıkanması: Gözeneklerin veya kıl köklerinin tıkanması çilek bacak oluşumunun ana nedenlerinden biridir. Gözenek veya kıl kökleri içlerinde bulunan bakteri ve ölü derilerin yağı hissetmeleri sonucunda tıkanabilir. Gözenek veya kıl köklerinde tıkanan yağ havaya maruz kaldığında siyaha bir renge dönebilir. Bu durum sonucunda siyah nokta veya açık komedon olarak adlandırılan cilt problemleri ortaya çıkar. Oluşan siyah noktalar, çilek bacak görünümünü oluşturur.
  • Tıraş Olmak: Tıraş bıçağı kullanmak kapalı bir komedonun üst kısmını keserek içeriye hava dolmasına neden olabilir. İçi hava ile dolan komedon siyah noktaya dönüşebilir. Bu nedenle eski veya körelmiş bir tıraş bıçağıyla tıraş olmak, çilek bacak görünümüne neden olabilir.
  • Folikülit: Ciltteki kıl köklerinin enfekte olması sonucunda folikülit olarak bilinen cilt sorunu ortaya çıkar. Bu durum genellikle küçük kırmızı yumrular şeklinde oluşum gösterir. Folikülit oluşumu saç folikülünün hasar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu hasar tıraş, ağda, dar giysiler giymek veya cildi ovmaktan kaynaklanabilir. Egzersiz yapmak veya jakuzide vakit geçirmek de folikülite yol açabilir. Folikülit sonucunda çilek bacak görünümü ortaya çıkabilir.
  • Aşırı Kuru Cilt: Daha hassas olan kuru cildin herhangi bir nedenden dolayı tahriş geliştirme olasılığı daha yüksektir. Oluşan tahriş ciltte folikülite veya koyulaşmış gözeneklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle cildin aşırı kuruması çilek bacak oluşumuna yol açabilir.
  • Keratoz Pilaris: Keratoz pilaris, cildi kaplayan küçük kırmızı yumrulara neden olan iyi huylu bir cilt durumudur. Halk arasında tavuk deris olarak adlandırılan keratoz pilaris genellikle üst kollarda ve uyluklarda görülür. Uylukların küçük kırmızı tümseklerle kaplanması çilek bacak görünümünü ortaya çıkarabilir.
  • Batık Tüyler: Bacaklarda tıraş veya ağda sonucunda tüylerin yeniden çıkması yanlış şekilde olabilir. Kılların derinin altına hapis olarak batık oluşturması sonucunda iltihaplanma ve küçük şişlikler oluşabilir. Bunun sonucunda bacaklarda çilek bacak görüntüsü oluşabilir.
  • Akne: Vücutta faz sebum birikmesi sonucunda akne oluşumu gözlenebilir. Akne oluşumunun bacaklarda ortaya çıkması çilek bacak görüntüsüne neden olabilir.
Çilek Bacak Nasıl Geçer?
Çilek bacak görünümünün iyileşmesinde altta yatan nedenin ortadan kaldırılması oldukça önemlidir. Çilek bacak görüntüsünün iyileşmesinde uygulanabilecek olan yöntemlerden bazıların şu şekildedir:
  • Tıraş Bıçağını Sık Sık Değiştirmek: Uzun süre aynı tıraş bıçağını kullanmak ciltte tahriş oluşmasına neden olarak çilek bacak görüntüsünü ortaya çıkarabilir. Tıraş bıçağını sık sık yenilemek ciltte oluşan hasarın önlenmesine katkı sağlayabilir. Bu durum tahriş sonucunda oluşan çilek bacak görünümününün oluşmasını engelleyebilir.
  • Nemlendirici Krem Kullanmak: Ciltte oluşan kuruluk hassasiyetin artmasına neden olabilir. Hassasiyetin artması sonucunda çilek bacak görüntüsü ortaya çıkabilir. Tıraş yapmadan önce cildi nemlendirmek çilek bacak oluşumunu önlemeye katkı sağlayabilir.
  • Cilde Düzenli Olarak Peeling Yapmak: Cilde düzenli olarak peeling uygulanması gözenekleri ve kıl köklerini tıkayabilecek ölü deri hücrelerinin temizlenmesine katkıda bulunabilir. Kimyasal veya fiziksel peeling uygulaması çilek bacak görünümünün iyileşmesine yardımcı olabilir.
  • Bir Epilatör Kullanmak: Tıraş bıçağı veya ağda kullanımı ciltte tahriş oluşmasına neden olabilir. Bu durum çilek bacak görüntüsü oluşumuna yol açabilir. Hassas ciltlerin epilatör kullanması çilek bacak görüntüsünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
  • Kuru Fırçalama: Duş almadan önce bacakların yumuşak ve kuru bir fırçayla dairesel hareketlerle kuvvetlice fırçalamak eksfoliasyon işlemine yardımcı olabilir. Tıraştan uygulamasından bir veya iki gün önce kuru fırçalama yapmak çilek bacak görüntüsünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
  • Lazer Epilasyon İle Tüy Alma İşlemini Yapmak: Lazer tedavisi, giderek daha popüler hale gelen profesyonel ve uzun vadede çözüm sunan bir epilasyon seçeneğidir. Lazer tedavisi, koyu renkleri hedeflediğinden, açık tenli ve koyu kıl rengine sahip olan kişilerde çilek bacak görünümünün azalmasında etkili olabilir.
  • Tıbbi Tedavi Uygulamak: Çilek bacak görünümünün evde uygulanan yöntemler ile iyileşme göstermediği bazı durumlarda, bir doktor tarafından ölü deri hücrelerini çıkarmak için kimyasal eksfoliantlar veya ilaçlar önerilebilir. Bu tür uygulamalar ciltte tahriş oluşmadan çilek bacak görünümünü tedavi etmeye katkı sağlayabilir.
Çilek Bacak İyileşmesinde Uygulanan Tedavi Yöntemleri
  • Folikülit Tedavisi: Bacaklarda antibakteriyel temizleyiciler kullanarak ciltte bulunan bakterilerin sayısı azaltılabilir. Düzenli olarak antibakteriyel bir temizleyici kullanmak çilek bacak görüntüsünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
  • Batık Tüyleri Tedavi Etmek: Batık tüy oluşumu çilek bacak görüntüsüne neden olabilir. Batık tüylerin tedavi edilmesi çilek bacak görüntüsünün iyileşmesine yardımcı olabilir.
  • Akne Tedavisi: Akne ciltte yara izi oluşmasına neden olabilen bir cilt durumudur. Akne oluşumunun bir doktor tarafından tedavi edilmesi çilek bacak görüntüsünün önlenmesinde oldukça etkilidir. Akne tedavisinde bazı ilaçlar ve kremler kullanılabilir. Bununla birlikte kronik akne oluşumunun giderilmesinde lazer veya ışık tedavisi veya kimyasal peeling uygulanması gerekebilir. Bu tür tedavi yöntemleri ile akne oluşumunun önlenmesi çilek bacak görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Çilek Bacak Hakkında Sık Sorulan Sorular
ÇİLEK BACAK GÖRÜNTÜSÜ EVDE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Doğru tıraş uygulamaları yapmak, cildi düzenli nemlendirmek ve kuru fırçalama yapmak gibi uygulamalar çilek bacak görüntüsünün iyileşmesine katkı sağlayabilir. Bununla birlikte bazı durumlarda çilek bacak görüntüsü bu tür uygulamaların yapılmasına rağmen iyileşme göstermeyebilir. İyileşme göstermeyen çilek bacak görüntüsü tıbbi tedavi gerektirebilir.
AĞDA YAPMAK ÇİLE BACAK GÖRÜNTÜSÜNÜ ÖNLEYEBİLİR Mİ?
Düzenli ağda yapmak tüylerin kökünden kopmasına neden olduğu için çilek bacak görüntüsünü önleyebilir. Bununla birlikte ağda işlemi sonucunda foliküller açığa çıktığı için kir ve bakteriler vücut içerisine girerek çilek bacak görüntüsüne neden olabilir. Bu nedenle ağda uygulamasının cilt tipine göre bir doktor tarafından değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
ÇİLEK BACAK CİDDİ BİR RAHATSIZLIK MI?
Çilek bacak görünümü genellikle ciddi bir durum değildir ve ev ilaçları ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte bu durum sonrasında ağrı veya kaşıntı hissedilmesi, cilt görünümünün kötüye gitmesi altta yatan başka bir durumu işaret ediyor olabilir. Bu tür durumlarda bir cilt doktoruna gitmek istenmeyen hastalıkların oluşmasını önlemek için oldukça önemlidir.
Cildin uygun olmayan koşullara maruz kalması durumunda oluşum gösteren çilek bacak görüntüsü ev ortamında cilde uygulanacak olan bazı yöntemler ile iyileştirilebilir. Bununla birlikte bilinçsiz yapılan uygulamalar ciltte istenmeyen başka etkilerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle çilek bacak tedavisinin bir uzman tarafından yönetilmesi oldukça önemlidir. Siz de çilek bacak hakkında doğru bilgi ve tedavi yöntemlerine ulaşmak istiyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. 
Kaynak: Medicalpark