Bununla birlikte dünyanın her yerinde civan perçemi yetiştirilebilir.
Civan Perçemi Ne İşe Yarar?
Civan perçemi tıbbın henüz bu kadar gelişim göstermediği geçmiş zamanlarda insanlar tarafından yara ve yanıkların iyileşmesi, soğuk algınlığı, yüksek ateş ve baş ağrısı tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Tıbbın gelişim göstermesi ile birlikte civan perçemi ilaç yapımında kullanılan bitkilerden biridir. İnsanlar tarafından genellikle egzama, huzursuz bağırsak sendromu (İBS), yara iyileşmesi ve diğer birçok durum için kullanılmaktadır.
Civan Perçemi Neye İyi Gelir?
Civan perçemi için tükürük ve mide asidini artıran bitki bazlı kimyasallar olan flavonoidler içerir. Bu özelliği ile sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca mide ve adet kramplarını hafifletilmesine yardımcı olur, bağırsak ve rahimde bulunan düz kasların gevşemesine de katkı sağlar. Bununla birlikte bilinen civan perçemi faydalarından bazıları şunlardır:

  • Yaralar ve küçük kanamaların iyileşmesine katkı sağlar,
  • Sindirim sisteminde iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur,
  • Anksiyete ve uykusuzluk tedavisinde sakinleştirici olarak destek sağlar,
  • İştahın azalmasına yardımcı olur,
  • Hazımsızlık veya mide ekşimesi oluşmasını önlemeye katkıda bulunur,
  • Diüretik görevi görerek idrar akışını artırmak için kullanılır,
  • Amenore (düzensiz adet döngüsü) tedavisinde destekleyicidir,
  • Adet sonucunda oluşan kramp ve ağrıların giderilmesine katkı sağlar,
  • Kas spazmlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur,
  • İltihaplanma belirtilerinin azalmasına destek sağlar,
  • Oluşan enfeksiyona karşı vücut savunma sistemine katkıda bulunur,
  • Yüksek ateşin düşürülmesine yardımcı olur.
Civan Perçemi Çayı Faydaları
Civan perçeminin kullanım alanlarından biri de demlenerek çay olarak tüketilmesidir. Civan perçeminin çay olarak düzenli ve dengeli tüketilmesi sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlar. Civan perçeminin faydalarından bazıları şu şekildedir:
  • Dolaşımı İyileştirebilir: Kan dolaşımının sağlıklı olması vücuttaki mekanizmaların düzgün çalışması için yeterli kan ve oksijen almasına yardımcı olur. Bu nedenle vücudun genel sağlığının korunması kan dolaşımının gereken şekilde olması oldukça önemlidir. Civan perçemi çayının dengeli ve düzenli tüketilmesi kılcal damarları genişleterek kan dolaşımının artmasına katkı sağlayabilir. Bu durum vücutta kan dolaşımını güçlendirerek kan akışı iyileşebilir. (2)
  • Sindirim Sağlığı: Civan perçemi çayı safra kesesinden uygun miktarda safra salgılanmasını teşvik ederek sindirim sistemini uyarabilir. Bu durum sindirim sistemini destekleyerek safra taşlarının oluşmasını önleyebilir. Bunun yanı sıra içerdiği fitokimyasallar ile civan perçemi antispazmodik özellik göstererek iç mide kaslarının gevşemesine yardımcı olabilir.
  • Kadın Sağlığı: Civan perçemi çayının dolaşım sistemi üzerindeki olumlu etkileri, üreme organlarına uygun miktarda kan gitmesine katkı sağlayabilir. Artan kan dolaşımı PCOS (polikistik over sendromu) ve endometriozis (çikolata kisti) gibi pelvik konjesyonların ortadan kalkmasına ve bu durumların getirdiği ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra amenore olarak da bilinen adet görememe durumunda civan perçemi çayı tüketimi tedaviye destek sağlayabilir.
Bitkiler içerdiği fitokimyasallardan dolayı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılır. Bitkilerin miktarına dikkat edilmeden fazla tüketilmesi istenmeyen etkilerin oluşmasına neden olur. Bu tür yan etkilerin olmaması için besin takviyesi kullanımında bir uzmandan destek almak oldukça önemlidir. 
Civan Perçemi Nasıl Kullanılır?
Geçmişten bugüne şifalı bir bitki olarak kullanılan civan perçemi farklı şekillerde kullanılır. Civan perçeminin kullanım şekillerinden bazıları şu şekildedir:
  • Civan Perçemi Tozu: Civan perçemi toz haline getirilerek smoothie'lere eklenebilir, su veya meyve suyu ile karıştırılabilir.
  • Civan Perçemi Merhemi: Küçük yaralarda topikal olarak da kullanılan civan perçemi tozu iyileştirici bir merhem haline getirilebilir.
  • Civan Perçemi Bitki Çayı: Civan perçemi otu sıcak bir suya birkaç tutam atılıp demlenerek çay olarak da tüketilebilir.
  • Civan Perçemi Esansiyel Yağı: Civan perçemi laboratuvar ortamında uzmanlar tarafından esansiyel bir yağ haline getirilebilir. Bu yağ banyoda kullanılabilir.
Civan perçemi bu gibi farklı formlarda kullanılabilir.
Civan Perçemi Zararları
Hastalıkları tedavi etmeye yardımcı bitkiler doğru kullanılmadığında bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Civan perçeminin yanlış kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek olan yan etkilerden bazıları şu şekildedir:
  • Civan perçeminin yaygın kullanım alanlarından biri de gıda olarak tüketilmesidir. Thujone adı verilen bir kimyasal içeren civan perçemi kontrolsüz tüketildiğinde zehirleyici olabilir.
  • Bitkisel ürünlerin kullanılması ciltte alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle civan perçemi içeren bir kremin kullanılması ciltte tahriş oluşmasına yol açabilir.
  • Civan perçeminin kontrolsüz tüketilmesi adet döngüsünü etkileyebilir veya hamilelikte düşük oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle civan perçeminin bir uzman kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir.
Civan perçeminin yanlış kullanılması sonucunda bu tür belirtiler ortaya çıkabilir.
Civan Perçemi Hakkında Sık Sorulan Sorular
CİVAN PERÇEMİNİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?
Civan perçemi esansiyel yağı, cilt ve saç bakımında kullanılan popüler bir bileşendir. Civan perçemi cilt elastikiyetinin artmasına katkı sağlar. Bununla birlikte civan perçemi kullanımı saç uzamasını arttırabilir ve kafa derisinde oluşan tahrişlerin yatışmasına katkı sağlar.
CİVAN PERÇEMİNİN KADIN HASTALIKLARINA FAYDALARI NELERDİR?
Civan perçeminin antispazmodik ve antienflamatuar etkisi sayesinde adet (regl) kramplarını hafifletmeye yardımcı olur. Bununla birlikte civan perçemi, uterusun kas aktivitesini artırmaya destek sağlar. Bu durum rahimi adet başlaması için uyararak amenore tedavisine katkıda bulunur.
Kaynak: Medicalpark