Çan’ın yakın köylerinden Çomaklı Köyü’nde ikamet eden Mehmet Bul isimli yurttaş, evinin bir bölümünü tarım aletlerinden oluşan müzeye dönüştürdü.
‘Osmanlı Torunu Köy Müzesi' adı verilen müzede ölçü ve tartı aletleri, çanak, çömlek, testi, mutfak malzemeleri, dibek taşı ile av malzemeleri gibi 1000'e yakın eşya sergilenirken müze, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkartıyor.
 
Mehmet Bul, Osmanlı Torunu Köy Müzesi' amacının tarihe ışık tutmak olduğunu söyledi.
Ziyarete gelen vatandaşları evin kapısı açıldıktan sonra giriş kısmındaki bölümde dibek taşı, su matarası, orak, saban, ahşaptan yayık ayran yapma makinesi, halı dokuma makinesi, terazi, elek, kürek, testi, ahşap kaşıklar karşılarken müzenin ikinci bölümünde ise araba tekerlekleri, yapma arı kovanı, halı dokuma tezgahı bulunuyor.
Evin kapalı bir bölümünde ise gaz lambası, mataralar, fener, berberlerin yüz yıkamak için kullandığı kap, çivi, pense, çekiç, at nalı, ibrik, bakırdan kap, közle çalışan ütü, bıçak, radyolar, teypler, daktilolar ve plak gibi eşyalar, ziyaretçileri geçmişte yolculuğa çıkarıyor.
 
1000'e yakın eşyanın sergilendiği müzede ziyaretçilerden ücret de alınazken amacının, geçmişe sahip çıkmak olduğunu belirten Mehmet Bul, geçmişi geleceğe taşımak için ‘Osmanlı Torunu Köy Müzesi'ni 19 yıl oluşturmaya başladığını belirterek, "Bu müzeyle benim amacım geçmişimize sahip çıkmak ve yeni nesillere aktarmak. 19 yıldır bu müzeyi oluşturuyorum. Bu müze köylülerin, arkadaşlarımızın desteği ile oluştu” dedi.
 
Haber Merkezi