Bu yıl 5 gün sürecek olan kiraz festivali etkinlikleri Lapseki hükümet binası önünde yapılan tören ile başlarken festivalin 3. Gecesinde ünlü şarkıcı Cengiz Kurtoğlu Lapseki yeni kordonda düzenlenecek konser ile Lapsekililer ile buluşacak.

5 GÜN SÜRECEK GELENEKSEL KİRAZ FESTİVALİ BAŞLADI
1915 Çanakkale boğaz köprüsüne Anadolu yakasında ev sahipliği yapan Lapseki’de festival heyecanı yaşanıyor. İlçenin adını duyurduğu meşhur kirazı yıllardır geleneksel olarak gerçekleşen festivale de ismini verdi. Lapseki belediyesi kiraz hasadı döneminde gerçekleştirdiği Lapseki Kiraz festivali yine ilçede hareketlilik yarattı. Lapseki’nin Avrupa kapısı sonuna kadar aralarken,  coğrafi işaretli ürünler Avrupa pazarına ulaştı. Yıldır bölgede üretilen, tadı, aroması ve  çay bardağından geçemeyecek kadar büyüklüğü ile  namı ülke sınırlarını aşan Lapseki Kirazının tanıtılması ve üretimin arttırılması için 37 yıldır düzenlenen Geleneksel Lapseki Kiraz Festivali Bu yıl da 38. Kez düzenleniyor. Dolu dolu geçecek festival çelenk sunma töreni ve kortej yürüyüşü ile başladı. Çelenk Koyma Programına Lapseki Kaymakamımız Emre Öztürk,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Dinçay Köksal, Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Çanakkale PTT İl Müdürü Ergün Gür, Ak Parti İlçe Başkanı Namık Ergin ve yönetim kurulu üyeleri, Ak Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Aynur Okutucu ve yönetim kurulu üyeleri, Belediye Başkan Yardımcımız Necdet Çelik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, Lapseki Meslek Yüksekokulu Müdürü Engin Gür, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Hüseyin Doğan, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Yaşar Şaban Genç, belediye meclis üyeleri, Lapseki Yelken Kulübü Sporcuları, Lapsekispor kulübü sporcuları, kurum Müdürleri ve vatandaşlarımız katıldılar. Dolu dolu bir hafta sürecek kiraz festivali, Lapseki Hükümet Konağı önündeki Atatürk büstüne, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından çelenk konmasıyla başladı.    Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Hükümet Konağı önündeki program sona erdi. Programa katılan protokol üyeleri bando eşliğinde festival korteji ile birlikte yürüyerek, sahildeki 15 Temmuz Şehitler Parkındaki stant açılışını gerçekleştirdi.

YÖRESEL ÜRÜNLER STANDLARI FESTİVAL BOYUNCA AÇIK KALACAK
Bando eşliğinde yapılan Kortej yürüyüşünün ardından Festival boyunca ziyaretçilere açı kalacak olan Yöresel ürünlerin satışının yapılacağı stantların açılışı gerçekleştirildi. Stantların açılışında bir konuşma yapan ve festival hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz “Bu sene Festival coşkusunu sizlerle birlikte yaşamanın heyecanını yaşıyoruz. Köprüsüyle, kirazıyla, şeftalisiyle, tarımı ve turizmi ile beraber yıldızı parlayan  İlçelerden biri olduk.  Lapseki’mizi tanıtmak, geleneklerimizi yaşatmak, bir ve beraber olmak, çevremizdeki tüm değerlerimizi Türkiye ile paylaşmak noktasında festivalimizin öneminin çok büyük olduğunu düşünüyorum.  Bu yıl festivalimizde Çocuk etkinlikleri, minder güreşleri, yelken yarışları,  futbol turnuvası, kadınlara yönelik yemek yarışması, halk oyunları gösterileri, roman orkestrası ile coşkulu etkinliklere yer verdik.  Yöresel Ürünler Fuarı ile tarım, hayvancılık ve otomotiv fuarını düzenledik.  Kirazımızın tadını ve güzelliğini anlatmaya kelimeler yetmez. Hem ülkemizin hem de dünyanın en kaliteli kirazlardan biri Lapseki’mizin Kirazıdır.  Kirazımızın Pazar ya da tanıtım gibi bir sorunu olmamakla birlikte geleneksel olarak her sene düzenlediğimiz kiraz yarışması birlik ve beraberliğimizi, birlik ve dayanışmamıza farklı bir güç katmaktadır.  Ayrıca duruşuyla, şarkılarıyla, sesiyle sevilen ve bizlerin de çok sevdiği Cengiz Kurtoğlu’nu Çarşamba akşamı sizlerle buluşturacağız.  Biz burada sadece bir festival gerçekleştirmiyoruz. Biz Burada el ele,  gönül gönüle vererek kardeşliğimizin ve beraberliğimizin asla bozulmayacağının mesajını veriyoruz” dedi. Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’ın konuşmasının ardından stantların açılışı için Kaymakam Emre Öztürk ve protokol üyeleri açılış kurdelesini kestiler. Kurdele kesiminin ardından stantları gezen protokol üyeleri üreticilerin ürünleri hakkında bilgiler aldılar.
Ogün İnal