Toprak analizi çok önemli
Hastalık ve zararlılar hakkında tarlalarda tespitler yapan Yüksek Mühendis Kesmen üreticilerin büyük bölümünün toprak analizi yaptırmadığını ifade ederek, “Toprak analizi toprağımızı tanımamız için çok önemli; toprağımıza yapacağımız doğru gübreleme ile verime katkıda bulunmuş oluyoruz. Toprağın neye ihtiyacı olduğunu bilmeden onu tanımadan rastgele gübreleme yaparak toprağının mevcut yapısını da bozuyor” dedi.
Bayramiç Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Nihal Kesmen çevre köylerdeki domates ve biber üreticilerini tarlalarını ziyaret etti.
Yüksek Mühendis Kesmen, Türkmenli Köyündeki domates ve biber üreticileri Mehmet Ünal, Mehmet Çakmak, Mustafa Demirtaş,  Nebiler Köyündeki üretici Cahit Eken ve oğlu Mustafa Eken, Sarıdüz Köyündeki üretici Ramazan Yılmaz,  Koşuburnu Köyündeki üyeler Mehmet İlhan Özpek, İbrahim Özpek ve Mustafa Esen’in Ezine’nin Karagömlek Köyündeki domates ve biber tarlalarını ziyaret ederek hastalık ve zararlılar hakkında yerinde tespit ve bilgi alışverişinde bulundu.

“TOPRAK ANALİZİ YAPTIRARAK TOPRAĞINIZI TANIYIN”
Hastalık ve zararlılar hakkında tarlalarda tespitler yapan Yüksek Mühendis Kesmen, üreticilerin özellikle toprak analizi yaptırması konusunda eksiklikleri olduğunu vurgulayarak, “Arazi ziyaretlerimizde domates ve biber yetiştiricilerine yönelik özellikle gübreleme konusunda yönelttiğim toprak analizi yaptırıyor musunuz sorusuna birçok üreticiden hayır yaptırmıyoruz cevabını alıyorum. Muhakkak analiz yaptıran üreticiler de oluyor, buna çok seviniyorum. Çünkü toprak analizi toprağımızı tanımamız için çok önemli; toprağımıza yapacağımız doğru gübreleme ile verime katkıda bulunmuş oluyoruz. Analiz yaptırmayan üreticiler ise taban gübrelemeden (ekim-dikim öncesi yapılan gübreleme) başlayarak kulaktan dolma bilgiler çerçevesinde uygulayıp, yine bu yöntemle diğer gübrelemeleri de yapıyor. Oysaki toprağının neye ihtiyacı olduğunu bilmeden onu tanımadan rastgele gübreleme yaparak toprağının mevcut yapısını da bozuyor. Bu bakımdan tüm üreticilerden özellikle ricam “Toprak Analizi” yaptırarak toprağını tanıması” dedi.

“VERİMDEN MEMNUNLAR”
 Domateslerde kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bozukluklar olduğunu tespit ettiklerini de ifade eden Mühendis Kesmen, sözlerini, “Bunun dışında domates ve biber tarlalarında çiçek burnu çürüklüğü olarak adlandırılan ve Ca (Kalsiyum) eksikliğinden kaynaklanan bozukluklar tespit ettik. Beraberinde Domatesin ana zararlısı olarak karşımıza çıkan Domates güvesi (Tuta absoluta) için üreticilerimizi bilgilendirdik. Üreticimiz bu yıl verimden gayet memnun olduğunu belirterek fiyatlar konusunda da memnun kalmak istediklerini dile getirdiler. Bizde üreticilerimize hayırlı hasatlar, bol kazançlar diliyoruz” şeklinde sonlandırdı.

Dilek Akşen