Pürüzlü bir dış yüzey ile kaplı olan avokadonun merkezinde etrafı pürüzsüz ve kremsi yeşil bir dokuyla kaplı lezzetli kısmı yer alır.
 
üBilinen birçok çeşidi olmakla birlikte genellikle tropikal bölgelerde yetişse de gelişen tarım teknolojileriyle birlikte üretim alanı genişlemiştir. İçerdiği yüksek vitamin ve mineral değerlerinden dolayı her geçen gün dünya üzerinde tüketiminin hızla arttığı bilinen bir gerçektir. Diğer meyvelere oranla daha yağlı ve yüksek kalorili olması sağlıklı mı sorusunu akıllara getirmekle birlikte avokado ile ilgili detaylar için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Avokadonun Besin Değeri Nasıldır?
Olgunlaşmış ve iyi yetiştirilmiş bir avokado dünyada bulunan en lezzetli meyvelerden biridir. Lezzetiyle doğru orantılı olarak başlıca et yemeklerinde, soslarda ve salatalarda olmak üzere farklı birçok tüketim yöntemi mevcuttur. İçerdiği yüksek vitamin ve mineral değerlerinden dolayı düzenli olarak tüketmenin insan vücuduna bilinen birçok faydası vardır. 100 gramlık bir avokadonun besin değerleri aşağıdaki şekildedir:
73.2 gram su, 160 kkal enerji, 2 gram protein, 14.7 gram yağ,,8.53 karbonhidrat,,6.7 gram lif
Görüleceği üzere avokadonun besin değerleri oldukça çeşitli ve yüksektir. Bu yönüyle diğer meyvelerden farklıdır. Özellikle içerdiği enerji ve yağ nedeniyle günlük öğünlerde tüketildiğinde oldukça besleyicidir. Yine içerdiği lifler sayesinde beslenme sisteminin destekleyici etkiye de sahiptir.
Avokadoda Hangi Vitamin ve Mineraller Var?
Avokado diğer meyvelerle kıyaslandığında vitamin içeriği bakımından oldukça zengindir Bu da vücuda alınması gereken vitaminler dikkate alındığında oldukça önemli bir meyve olduğunun göstergesidir. Ayrıca mineral bakımından da önemli bir besin kaynağıdır. Hatta potasyum kaynağı olarak bilinen muzdan daha fazla potasyum içerir. 100 gramlık bir avokadonun vitamin ve mineral içeriği aşağıdaki gibidir:
10 mg C vitamini, 0.257 gram B6 vitamini, 21 mcg K vitamini, 2.07 mg E vitamini,
7 mcg A vitamini, 12 mg kalsiyum, 0.55 mg demir, 29 mg magnezyum, 52 mg fosfor, 485 mg potasyum, 7 mg sodyum
Avokadonun içeriğindeki en yüksek oranlı besin öğeleri yukarıdakiler olmakla birlikte avokado, bunların haricinde de pek çok vitamin ve mineral türünü içerir.
Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Düzenli ve uygun miktarlarda tüketildiği takdirde avokado faydaları oldukça fazladır. Ancak dünyada mevcut hiçbir gıdanın olması gerekenden fazla tüketilmesi uygun değildir. Bu nedenle avokadonun da ne kadar tüketileceği konusunda bir uzmana danışmak faydalı olabilir.
 
Avokadonun içerisinde sağlıklı yağlar mevcuttur. Yağlar yüksek enerji kaynağı olduğu için düzenli olarak avokado tüketmek daha geç acıkmayı sağlar. Böylelikle kilo korunumunun da desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca içeriğindeki yağlar yüksek oranda doymamış yağ asitlerinden oluştuğundan kalp ve damar sağlığı için de oldukça faydalıdır.
Lif bakımından oldukça zengin olan avokado sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlığın önüne geçebilir. Sağlıklı bir bağırsak da kolon kanseri riskinin azalması anlamına gelir.
Avokadonun içerisinde bulunan yağlarda mevcut linoleik asit ve oleik asit kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Böylece kalp ve damar sağlığının desteklenmesinde rol oynayabilir.
Lutein ve zeaksantin göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan fitokimyasal maddelerdendir. Bu maddeler avokadonun yapısında mevcuttur.
K vitamini kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Düzenli olarak avokado tüketmek, vücuda düzenli olarak K vitamini alınması anlamına gelir. Bu da özellikle kemik erimesinin önüne geçilmesine yardımcı bir etki yapar.
Yapılan çalışmalar insan vücudundaki düşük folat seviyesinin depresyonla bir ilişkisinin olduğunu göstermiştir. Avokadoda ise önemli miktarda folat bulunur.
Faydaları saymakla bitmeyen avokadonun bunların haricinde de sağlık üzerinde pek çok önemli etkisi vardır. Bu nedenle tıbbi açıdan herhangi bir engel durumu olmayan tüm bireyler, avokadoyu beslenme planları içerisine dahil edebilir.

Avokado Yağı Faydaları Nelerdir?
Avokado yağı, avokado meyvesinin sıkılması ile elde edilir. Bu yağda neredeyse yüzde 70 oranla tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit mevcuttur. Oleik asidi ayrıca sağlıklı olmasıyla bilinen zeytinyağının ana bileşenlerinden biridir. Ayrıca avokado yağı omega 3 ve omega 6 içerir. Yapılan araştırmalar doymamış yağ bakımından zengin gıdaların özellikle kalp hastalıklarının önüne geçebileceğini göstermiştir. Bu nedenle düzenli olarak uygun miktarlarda avokado tüketmek, kalp sağlığını destekleyici bir etkiye sahip olabilir.

Avokado Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Avokado kadar merak edilen bir diğer konu da avokado yaprağının faydaları ve avokado çayıdır. Avokado, yalnız meyvesi ile değil yaprak ve tohum kısımlarından demlenen çayları ile de tüketilen bir besindir. Çeşitli meyve ve sebzelerin yapraklarında olduğu gibi avokado yaprağında da kuarsetin adı verilen antioksidan madde mevcuttur. Bundan kaynaklı olarak avokado yaprağı çayları üretilse de şu an için bu çayların olası faydaları konusunda daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır.

Avokadonun Kadınlara Faydaları Nelerdir?
Avokadonun yapısında sağlıklı bir hamilelik için gerekli olan folat bulunur. Sağlıklı bir hamilelik için kadınların folat tüketmesi gerekir ve avokadoda önemli miktarda folat bulunur. Yani düzenli olarak avokado tüketmek sağlıklı bir hamileliği destekleyici etki gösterebilir. Ayrıca doğal yağ bakımından zengin olan avokado yağının cilde ve saçlara uygulanması citlt ve saç sağlığını destekleyebilir.
 
Avokadonun Erkeklere Faydaları Nelerdir?
Erkek üreme sağlığını olumlu etkilemesi, avokado yararları listesinde sayılabilecek bir diğer önemli faydadır. Önemli bir E vitamini ve çinko kaynağı olması nedeniyle avokado; erkeklerde üreme sağlığının korunması, sperm kalitesinin artırılması ve testosteron üretiminin teşvik edilmesi konularında destekleyici bir etkiye sahiptir.
Avokado Hakkında Sık Sorulan Sorular
Modern insanın beslenmesinde dikkat etmesi gereken en önemli koşullardan biri dengeli beslenmedir. Dengeli beslenmek sağlıklı bir yaşamın önünü açar. Bu nedenle her gıda maddesinin uygun miktarda tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde yan etkileri olabilir. Avokado da diğer gıda maddeleri gibi uygun miktarda tüketilmediğinde bazı yan etkilere sahiptir.
 
ÇOK FAZLA AVOKADO TÜKETMEK ZARARLI MIDIR?
Avokado yüksek miktarda yağ içeren bir meyvedir. Fazla yağ tüketimi kilo alımının en önemli etkenlerinin başında gelir. Bu nedenle olması gerekenden fazla avokado tüketmek istenmeyen kilo alımlarına sebep olabilir. Ayrıca avokadonun yapısında kan pıhtılaşmasını destekleyen K vitamini de bulunur. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan bireylerin avokado tüketirken dikkat etmeleri sağlıkları için önemlidir.

AVOKADO NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Avokadoya limon ve tuz ekleyerek tüketmek oldukça yaygın ve lezzetli bir tüketim yöntemidir. Limon ve tuz eklenen avokado sade bir şekilde tüketilebileceği gibi salatalara da eklenebilir. Eğer avokado olgun ise bu şekilde tüketmek oldukça lezzetlidir. Aynı zamanda püre olarak yemeklerin yanında da kullanılabilir. Ayrıca avokadonun ızgarada pişirilerek kullanılması da bilinen bir diğer yöntemdir. Sağlıklı tatlılar için de avokado kullanıma uygundur. Kendine has baskın bir tadı olmadığından her şekilde çeşitlendirilmeye uygun bir besindir.

AVOKADO NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR?
Avokadolar esas lezzetine olgunlaştıktan sonra kavuştur. Olgunlaşması için de oda sıcaklığında muhafaza etmek en uygun yöntemdir. Olgunlaştıktan sonra ise buzdolabında muhafaza edilebilir. Uygun sıcaklıkta yaklaşık olarak 2 ila 3 gün boyunca avokadoları buzdolabında saklamak mümkündür. Ancak oda sıcaklığında olgunlaşması beklenen avokadoların birbirlerine temas etmemesine dikkat etmek gerekir. Çünkü olgunlaşırken birbirine temas eden noktalarda kararmalar olabilir. Bu da istenmeyen bir durumdur.
 
Avokado yaprağı, meyvesi ve yağıyla şifa doludur. Düzenli olarak uygun miktarda tüketmek insan sağlığını destekleyici etkiye sahiptir. Siz de farklı yöntemlerle avokado tüketebilir ve bu şifalı meyvenin nimetlerinden faydalanabilirsiniz.
Kaynak: Medicalpark