Kuyumcular düğün sezonunda umduğunu bulamadı
Altın fiyatlarının yükselişe devam etmesi ve banka faizlerinin yüksek seviyelerde ki seyrine devam etmesi altın ve ziynet eşyalarına olan yatırımı azalttı. Sezonun açılmasından dolayı satışların arttığını dile getiren kuyumcular geçen seneye oranla bu seneki satışlardan memnun olmadıklarını belittiler. Yeni evlilik hazırlığındaki çiftlerin alyans ve düğün seti alışverişlerinde daha uygun fiyatlı ürünleri tercih ettiklerini belirten kuyumcular piyasaların düzelmesini umut ediyor.
Çarşı Caddesinde bulunan Paşa Kuyumculuk işletmecisi Emirhan Alat faizlerin yüksek olmasının her sektörü etkilediği gibi kuyumculuk sektörünü de etkilediğini dile getirdi. İnsanların yatırım olarak banka faizlerini tercih etmesinin sektörü etkilediğini belirten Alat, altın fiyatlarındaki hızlı yükselişin alım satım makasının genişlemesine neden olduğunun altını çizdi. Konu hakkında konuşan Alat,  “Fiyat yükselişinin çok hızlı olmasından dolayı da makas çok açık insanlarda haklı olarak buna sitem ediyor. Fiyatlar arasında alış satış arasındaki dengeden insanlar şikayetçi oluyor. Bu bizden de kaynaklı bir şey değil, fiyatlar arasında ki dengeden ve hızlı yükselişten dolayı makas açılıyor.  İnsanların altın borcu varsa zorunlu olarak altın almak zorunda, ama borcu olmayan yeni götürecek olanlar gram altına yöneliyor” dedi.
“EN UYGUN YATIRIM ALTIN”
Emniyet Kuyumculuk çalışanı Hidayet Oğuz Canavar ise altına olan ilginin azalmadığını ama fiyatların yüksek olmasından dolayı insanların tercihlerini başka yönlere kaydırdığını ifade etti. Döviz fiyatları ve faizlere rağmen en uygun yatırımın altın olduğunu belirten Canavar, “Ben en uygun yatırımın altın olduğuna inanıyorum. Hem somut hem de eskiyle oranla altın fiyatı ortada. Kısa vade de bir yatırım getirmeyebilir ama uzun vadede çok güzel bir sonuç elde edebilirsiniz. Altın yanmaz, evinizde yangın çıktı mesela paranız var, Dolarınız var, Euro’nuz var yanar gider. Ama altın yansa da o bir şekilde geri döner” dedi.  Satışların düzelmesini istediklerini belirten Canavar daha uygun fiyata altın alabilirlerse  daha  uygun fiyata verebileceklerini belirterek, “Hem insanlar kazansın, hem biz kazanalım istiyoruz”  ifadelerinde bulundu.
“GEÇEN SENEYLE BU SENE ARASINDA ÇOK BİR FİYAT FARKI YOK”
Murat Kuyumculuk Yetkilisi Onur Çelik fiyatların geçen senede bu fiyatlara ulaştığını belirtirken abartılacak bir durum olmadığını belirtti.
Konu hakkında konuşan Çelik, “Geçen sene bu fiyatların üstünü görmüştü zaten insanlar. Şuan 260 Lira oldu altının gram fiyatı. Ama geçen yıl 270-280’lere dayanmıştı. Fiyattan yana çok bir şey yok ama mevcut piyasaların durumundan dolayı bir düşüş var. Belki bizim sektör de çok şey değildir ama abartılacak bir şey yok. Yeni evlenen çiftler yatırım amaçlı bilezik alıyorlar. Ama normal düğün için gerekli olan settir, yüzüktür, küpedir onlarda alınıyor zaten. Geçen seneyle bu sene arasında çok bir fiyat farkı yok. Şimdi bizim sektörde de kasaya para koyamayan vardır. Piyasanın etkisi çok ama biraz da işini sevmeyle, çaba göstermeyle alakalı bir durum. Biraz üstüne düşersen eksiyi artıya çevirme imkanları var insanların” şeklinde konuştu.
Seda Atan
 
 
 
 
 
 
 
Emirhan Alat Paşa Kuyumculuk
Faizlerin yükselmesi insanların önceliklerini değiştiriyor. Faizler yüksek diye insanlar yatrıım yapmaktan ziyade gidiyorlar bankaya faize yatırmayı tercih ediyorlar.Toprak almak , araç almak vesaireden çok banka faizlerini tercih ediyorlar. Altında ona keza altının ons’u yüksek olduğu için Altın çok değerli çok yüksek, fiyat yüksek olduğu için insanlar biraz daha kendini geri çekiyor ister istemez. Satış bazında konuşursak nerden baksanız yüzde 30 kadar bir daralma var piyasada , ama altın fiyatlarını yükseliş bazında konuşursak da yine nerden baksanız yüzde 30 luk bir yükseliş var. Geçen sene altın alan bir kişi yüzde 30 karda diyebiliriz. Fiyatlar yine yükselecek gibi duruyor. Fiyat yükselişinin çok hızlı olmasından dolayı da makas çok açık insanlarda haklı olarak buna sitem ediyor. Fiyatlar arsında alış satış arasındaki dengeden insanlar şikayetçi oluyor. Bu bizden de kaynaklı bir şey değil , fiyatlar arasında ki dengeden ve hızlı yükselişten dolayı.  İnsanların altın borcu varsa zorunlu olarak altın almak zorunda, ama borcu olmayan yeni götürecek olanlar gram altına yöneliyor. Yeni evlenen çiftler zorunlu olarak alyans alacak zaten, gramı düşükte olsa bir düğün seti alıyorlar. Bilezikler eskisi gibi gramları ağır değil inceltmek zorundayız gramları fazla olduğu için.
 
Emniyet Kuyumculuk Hidayet Oğuz Canavar:
Tabi ilgi azalması diye bir şey yok ama insanlar on yerine dört alıyor, yedi alıyor, sekiz alıyor. Herkes hesabına göre bir şeyler yapmaya çalışıyor. Fiyatlardan dolayı ama fiyatlar da çok inişli çıkışlı bu aralar ne olacağı da belli olmuyor. _ Bir azalma olduğu söz konusu oran olarak bir rakam veremeyeceğim yani. Altın yükseldikçe maliyetler artıyor. Yapılan adet ürünlerinde bilezik olsun, çeyrek olsun azalmalar oluyor. Ama şöyle bir şey var bir yere borç mevzusu da var mesela. Çeyrekse çeyrek gidiyor, gramsa gram gidiyor. İnsanlar daha çok karta yöneliyor.  _ Yatırım amaçlı şöyle söyleyeyim eğer takılacaksa bilezik, takılmayacaksa çeyrek altı, cumhuriyet her hangi bir ziynet dediğimiz şeylerden hepsi olur. Yeni evlenen çiftler daha çok bilezik, alyans zaten vazgeçilmez. Elimizden geldiğince tektaş, pırlanta satmaya çalışıyoruz. İnsanlar zaten pırlantaya yönelmiyor. Zaten pırlanta da geçen yıla göre bir azalma söz konusu. İmkanı olan pırlantayı alıyor. Normali 14 ayar tektaş alıyor, baget alıyor. Bunlar fiyat olarak daha uygun. Pırlantanın taşı çünkü daha pahalı taşına para ödüyorsunuz. Buda bir seçenek.  Biz aslında satışların düzelmesini istiyoruz. Daha uygun olsun ki daha uyguna verelim. İnsanlar da kazansın biz de kazanalım. Düşecektir tabi bu benim tahminim bilemeyiz kesin bir şey yok. Ama daha uygun olacağına inanıyorum. _ Banka faizleri bizi etkiliyor. Ama ben en uygun yatırımın altın olduğuna inanıyorum. Hem somut hem de eskiyle oranla altın fiyatı ortada. Kısa vade de bir yatırım getirmeyebilir ama uzun vadede çok güzel bir sonuç elde edebilirsiniz. Altın yanmaz, evinizde yangın çıktı mesela paranız var, Dolarınız var, Euro’nuz var yanar gider. Ama altın yansa da o bir şekilde geri döner.
 
Onur Çelik – Murat Kuyumculuk
Geçen sene bu fiyatların üstünü görmüştü zaten insanlar. Şuan 260 Lira oldu altının gram fiyatı. Ama geçen yıl 270-280’lere dayanmıştı. Fiyattan yana çok bir şey yok ama mevcut piyasaların durumundan dolayı bir düşüş var. Belki bizim sektör de çok şey değildir ama abartılacak bir şey yok. Yeni evlenen çiftler yatırım amaçlı bilezik alıyorlar. Ama normal düğün için gerekli olan settir, yüzüktür, küpedir onlarda alınıyor zaten. Geçen seneyle bu sene arasında çok bir fiyat farkı yok. Şimdi bizim sektörde de kasaya para koyamayan vardır. Piyasanın etkisi çok ama biraz da işini sevmeyle, çaba göstermeyle alakalı bir durum. Biraz üstüne düşersen eksiyi artıya çevirme imkanları var insanların.
 Bu aralar özellikle 2-3 yıldır çok altına benzetilmiş sahte ürünler , taklitler biraz sıkıntımız. Çok  sıklıkl denk geliyor, merdiven altı yerlerde düşük ayarlı veya içine gümüş doldurulmuş, metal, çelik doldurulmuş ürünler yapıp piyasaya sürüyorlar. Şahıs gibi geliyorlar. Kendimiz inceliyoruz olabildiğince ama ilahla denk gelen esnaf arkadaşlarda olmuştur. Yabancı gelen paketli ürünlere baktırmak durumunda kalıyoruz.  Bakırdan yapıp sarı yaldızla kaplayıp paketleyip piyasaya sürüyorlar . Faizler bu yüksekliğe ulaşmamış olsaydı daha ben bu sene  geçen seneye göre daha iyi satış bekliyordum.Faizlerin etkisi çok fazla , insanlar altından çok uzaklaştılar. Piyasadan para çekildi buda sadece bizi değil tüm piyasaları etkiliyor.