İyi bir duruş ile vücudun kas iskelet sistemini koordineli bir şekilde yönetebilmek, dengede kalmak veya duruş nedeniyle gelişen olası bir vücut yorgunluğunu önleyebilmek mümkündür. Ancak günlük hayatta vücudun istemeden aldığı pozisyonlar duruşu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum beraberinde duruş bozukluğunu getirerek kişilerin dış görünüşünü ve kas iskelet sistemini olumsuz yönde etkileyebilir. Duruş bozukluğu dünya genelinde görülen ve her yaş grubunu etkileyebilen bir sağlık problemidir. Uygulanacak olan çeşitli tedaviler ile duruş bozukluğunun ilerlemesini önlemek ve iyileşmesini sağlamak mümkündür.
Duruş Bozukluğu Nedir?
Duruş, ayakta dururken veya otururken vücudun aldığı pozisyondur. Omurga, baş, omuzlar ve kalçalar bu duruşa göre hizalanır. Günümüzde gerek çevresel koşullar ya da vücut yapısından dolayı mükemmel bir duruşa sahip olmak söz konusu değildir. Ancak iyi bir duruşa sahibi olarak kas gruplarının, eklemlerin ve bağların üzerlerindeki baskıyı azaltmak, vücudu esnek tutmak, yorgunluğu azaltmak ve dengeyi korumak mümkündür.
Postür Bozukluğu Ağrı Yapar mı?
Duruş bozukluğu bir diğer adı ile postür bozukluğu durumunda vücut iyi duruşunu kaybeder veya kaybetmeye başlar. Kişilerde duruş bozukluğu olması halinde kas ve eklem gerginliği, boyun, baş veya sırt ağrısı gibi problemler gelişebilir. Duruş bozukluğu son derece yaygın bir problem olup kişilerin uzun vadede görünüşünü olumsuz yönde etkileyebilir ve beraberinde özgüven problemleri getirebilir. Duruş bozukluğunun çeşitli yöntemler ile tedavisini sağlayarak bu tür olumsuz durumların gelişimini önlemek mümkündür. Gerekli durumlarda sağlık kuruluşlarından destek alınarak duruş bozukluğuna yönelik ciddi ve etkili bir tedavi alınabilir.
Duruş Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Duruş bozukluğu tedavisi fizyoterapi veya gerekli durumlarda cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Yapılacak fizyoterapi seanslarında ilgili bölge ve çevresindeki kasların gelişmesi sağlanarak duruş bozukluğunun tedavi edilmesi üzerine çalışılır.
 
Ancak kişinin duruş bozukluğunun ciddi seviyelerde olmadığı durumlarda sadece bazı yaşamsal düzenlemeler ile tedavi edilebilmesi mümkündür. Öncelikle kişilerin nasıl ayakta durduğuna, oturduğuna ve uzandığına dikkat etmesi gerekir. Günlük aktiviteler sırasında kişilerin duruş şeklinde veya vücut için olumsuz duruş pozisyonlarına girmemesi sağlanmalıdır. Bu tür durumlarda temel olarak kişilerin çalışma düzenlerinde omurga sağlığını ve oturuş düzenine göre ideal bir çalışma prensibi benimsemesi gerekir.
Örnek olarak bilgisayarın göz hizasında olacak şekilde durması ile dik oturuşun desteklenmesi gibi önlemler alınabilir. Cep telefonu ile ilgilenirken cep telefonuna bakma konumunun daha sağlıklı bir pozisyonda sağlanması gerekir. Yatağı rahatsız olan kişilerin ortopedik yataklar tercih etmesi gerekebilir. Bunların yanı sıra kişilerin yüksek topuklu ayakkabı yerine düz ve ortopedik ayakkabılar tercih etmesi önerilir. Nefes egzersizleri yaparak nefes alışverişlerinin düzgün hale getirilmeli, yürüyüş sırasında düzgün yürüme alıştırmaları yapılmalıdır.
 
Bu tür hareketlerin nasıl günlük hayata eklenebileceği ve ne şekilde önlemler alınmasına yönelik bir sağlık uzmanından destek alınması önerilmektedir.
Duruş Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Duruş bozukluğu belirtileri geliştiği bölgeye göre farklılık gösterebilir. En yaygın belirtiler arasında üst sırtta ağrı, boyunda ve omuzlarda yanma hissi gelişimidir. Duruş bozukluğu gelişen bölgelerde kas spazmları ile yorgunluk hissiyatı da oluşabilmektedir. Skolyoz gibi duruş bozukluklarında ise kişilerin duruş anormallikleri dış gözler tarafından da rahat bir şekilde fark edilebilmektedir.
 
Boyun düzleşmesi gibi duruş bozukluklarında bölgedeki sinir yapısında baskı oluşabileceğinden kişilerde baş ağrısı veya boyun ağrısı da gelişebilmektedir.
Duruş Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?
Duruş bozukluğuna bağlı olarak belirti hissedilmeye başlanması halinde kişiler doktora başvurmalıdır. Özellikle osteoporoz veya artrit gibi tedavi edilebilecek hastalıklardan kaynaklı olarak duruş bozukluğu gelişmesi halinde bu tür hastalıklara yönelik tedavi planlaması yapılır. Duruş bozukluğu problemi ile karşı karşıya olan kişiler “duruş bozukluğu için hangi doktora gidilir?” sorusu karşısında kararsız kalabilir. Duruş bozukluğu tedavisi için ortopedi ve travmatoloji servislerine başvurulması gerekir. Ortopedist hekimler ile yapılacak görüşmeler ardından duruş bozukluğunun neden kaynaklanabileceği ve ne tür önlemler alınması gerektiği belirlenir. Doktor ile yapılacak olan görüşmeler ardından genellikle fizyoterapistlerden destek alınarak postür düzeltmeye yönelik fizyoterapi seansları gerçekleştirilir.
Duruş Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?
Duruş bozukluğu çeşitleri bulunmaktadır. Vücudun aldığı pozisyonlara göre yaygın duruş bozukluğu çeşitleri bulunmaktadır.
 
İleri kafa: ileri kafa durumunda baş duruşu öne doğrudur. Kulakların vücudun dikey orta hattının önünde konumlanması şeklinde görülür .Bu tür duruş bozukluğu teknik boyun, metin boyun ve nerd boyun olarak adlandırılır. İleri kafa durumu genellikle cep telefonu veya bilgisayarla uzun süre ilgilenen bununla beraber yoğun araç kullanan kişilerde direksiyon simidine eğilmekten kaynaklı gelişir. Bazı vakalarda yaşlanmaya bağlı üst vücudun kas gücünü kaybetmesinden kaynaklı da görülebilmektedir.
Kifoz: kifoz omuzların öne doğru yuvarlandığı, üst sırtın abartılı bir eğriliğe sahip olduğu durumlardır. Halk arasındaki kamburluk olarak da adlandırılır. Osteoporoz, yaşla beraber kemiklerin zayıflaması kifoza sebep olabilir. Yaygın olarak yaşlı kadınlarda görülür. Yaşla beraber omurilik disklerinde veya omuzlarda dejenerasyon gelişmesine bağlı olarak görülebilmektedir. Çocukluk döneminde ise çocukluk felci, enfeksiyon veya kanser tedavilerinde kullanılan kemoterapi ve radyasyon gibi tedaviler sonucunda da kifoz gelişebildiği görülmüştür.
Hiper Lordoz : lordoz veya hiper lordoz olarak da adlandırılan bu durum kalçaların ve pelvisin vücudun orta hattının önüne doğru pozisyon almasıdır. Lordozda bel abartılı bir şekilde içe doğru eğilir. Genellikle uzun süre oturma nedeniyle karın kasları veya kalça kaslarında zayıflama gelişmesiyle gözlemlenen bir durumdur. Lordoz,sırtı sabitleyen çekirdek kaslarda zayıflama olması nedeniyle de gözlemlenir. Obezite, yaralanma ve omurga anormalliklerinde de lordoz görülmektedir.
Düz Sırt: düz sırt bir diğer adıyla flatback problemi alt omurganın normal eğriliğinin kaybetmesi durumuyla açığa çıkar. Düz sırta sahip kişilerde sırtın alt kısmı düz görünür ve kişiler öne doğru eğilir. Düz sırt genellikle doğumsal nedenlerden veya iltihaplı artrit gibi hastalıklardan kaynaklı gelişebilir. Disk dejenerasyonu ve omur sıkışması gibi problemler nedeniyle sırt cerrahisi tedavisi gören kişilerde de gelişebilen bir durumdur. Düz sırta sahip olan kişiler uzun süre boyunca ayakta durmakta zorlanır.
Boyun Düzleşmesi:Boynun doğal eğriliğinin kaybolması sonucu boyun düzleşmesi ile karşılaşılabilir. Genellikle ileri yaş gruplarında gözlemlenen bu durum intervertebral disklerdeki dejenerasyona bağlı gelişir. Boyun düzleşmesi; osteoporoz, araba kazası ve spor yaralanmalarına bağlı olarak da karşılaşılabilen bir durumdur.
Skolyoz: çocukluk dönemi ile beraber gözlemlenmeye başlanan bu durum yaygın bir duruş bozukluğudur. İlerlemesi takdirinde ciddi hareket kısıtlamasına yol açabileceğinden dikkat edilmesi gereken bir duruş bozukluğudur. Omurların sağ veya sola eğrilmesi veya kendi etrafında dönmesi ile gelişebilen bir problemdir. Skolyoz, kişilerin omurga hatlarında asimetrik bir görünüm oluşması ile sonuçlanır. Ancak erken dönemde skolyoza sahip olan kişiler herhangi bir belirti göstermeyebilir. Doğumsal bozukluklardan veya müsküler distrofi gibi kas hastalıklarından kaynaklı olarak da gelişebilen bir duruş bozukluğudur.
Kaynak: Medicalpark