Çeşitli nedenler ile kendi ailelerinin yanından ayrılıp Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakımına verilen çocuklar koruyucu aile bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan bilgiye göre Çanakkale koruyucu aile sayısı bakımından iller arasında 32. sırayı aldı.  İlimizde, 46 koruyucu aile bulunurken, koruyucu ailenin yanındaki çocuk sayısı ise 56 oldu.

Koruyucu aile konusunda farkındalık çalışmaları yaptıklarını, göreve geldiğinde 4 çocuk koruyucu aile yanındaki iken, bugün bu sayının 56’ya çıktığını dile getiren Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ersin Fırat, “Önemli olan,  şartları iyileştirerek, çocuğu öz ailesi ile buluşturmaktır. Biz Çanakkale’de çocuklarımızın yüzde 80’inini kendi öz ailesinin yanına gönderdik.  Eceabat ve Biga’da yetiştirme yurtları vardı, onları kapattık.  Merkez Kız Yetiştirme Yurdu’nu kapattık.  Hüseyin Özcan Çocuk Yuvası’nı kapattık. Bu çocuklar ne oldu? Biz onları öz ailelerinin yanına gönderdik” dedi.
Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişiler koruyucu aile olarak bu çocukları sahipleniyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan bilgiye göre, ülkemizde koruyucu aile sayısı 5 289, Balıkesir’de ise 144 olarak açıklandı. Türkiye’de en çok koruyucu ailenin bulunduğu il 486 aile ile İstanbul olurken İzmir’de 360, Ankara’da ise 312 koruyucu aile bulunuyor.  Balıkesir koruyucu aile sayısı bakımından iller arasında 12. sırayı aldı. Balıkesir’de koruyucu ailenin yanındaki çocuk sayısı ise 171 oldu.
Çanakkale ise koruyucu aile sayısı bakımından iller arasında 32. sırayı aldı. İlimizde, 46 koruyucu aile bulunurken, koruyucu ailenin yanındaki çocuk sayısı ise 56 oldu.
“ŞU ANDA İLİMİZDE KORUYUCU AİLE BAŞVURUSU YOK”
Önemli olanın çocukları öz aileleri ile buluşturmak olduğunu dile getiren Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ersin Fırat, “ Çanakkale’de 46 koruyucu aile bulunuyorken, koruyucu ailenin yanındaki çocuk sayısı ise 56 olmuştur. Bir aileye iki çocuk da var, kardeşleri ayırmıyoruz.  Her çocuk koruyucu aile statüsünde değil. Bazı çocukların öz aileleri uygun görmüyor, onların rızasını alıyoruz, izin vermezlerse koruyucu aileye çocuk verilmiyor.  Koruyucu aile statüsünde olup da,  koruyucu aile yanına henüz verilmeyen de 13 çocuğumuz var. Bu çocukların yaşı on ve üzeri olduğu için diğer çocuklar kadar koruyucu aile bulunamıyor. Küçük yaş çocuklar için daha çok başvuru oluyor.  Şu anda koruyucu ile olmak isteyip başvuran ailemiz de yok” dedi.
“KORUYUCU AİLE KONUSUNDA TİTİZLİKLE DENETLEME YAPIYORUZ”
 Koruyucu aile ile çocuk arasında kopmaz bir bağ oluşmasının önemli olduğunu da vurgulayan Müdür Fırat, “Bu noktada paylaşılan sayılar bölgesel farklılıklardan dolayıdır.  Önemli olan çocukları hızlı bir şekilde koruyucu aile yanına vermek değildir. Koruyucu aile yanına verdikten sonra, çocuk ve koruyucu aile arasındaki bağ önemlidir. Eğer o bağ kurulamazsa biz çocuğu geri alıyoruz. Bu da çocuk için olumsuz bir durum yaratmış oluyor. Biz koruyucu aile olarak başvuran aileyi önce denetliyoruz, inceleme altına alıyoruz.  Biz şimdiye kadar sadece bir çocuğu geri aldık. Balıkesir koruyucu aile sayısı bakımından Türkiye’de 12. sırada yer almış olabilir ama çok sayıda çocuk da geri alınmıştır. Yaptığımız işi net doğru düzgün yapmamız lazım. Amacımız çocuğun 18 yaşına kadar koruyucu aile yanında kalması da değildir. Amacımız çocuk ve koruyucu aile arasında ömür boyu kopmayacak bir bağın oluşturulmasıdır. Biz hiçbir sıkıntı yaşamadık hatta kendi öz ailesinden daha sıkı bağlar kuran çocuklarımızı da gördük. Biz koruyucu ailede düzenli bir gelir arıyoruz, ekonomik durum elbette önemli ama ondan daha önemli olan ailenin ahlaki durumu, çocuğu ihmal istismar edip etmeyeceği. Devletin bir çocuğunu teslim ediyoruz, önemli olan çocuk. O yüzden her başvuran aileyi koruyucu aile olarak kabul etmiyoruz, edemeyiz.  Koruyucu aile evlat edinme gibi değil, çocuğu nüfusuna almıyorsun, miras hakkı olmuyor. Koruyucu aile yanındaki çocuk istediği zaman öz ailesini görebiliyor” dedi.
“TOPLAM ÇOCUK SAYIMIZ DA 124”
Çanakkale’de kurum bünyesinde olan çocukların yüzde 80’i ni  öz ailelerinin yanına tekrar yerleştirdiklerini de sözlerine ekleyen Müdür Fırat”Koruyucu aile konusunda farkındalık çalışmaları yaptık. Ben göreve geldiğimde 4 çocuk koruyucu ailede idi, şimdi bu sayı 56 oldu.  Önemli olan çocuğu kendi öz ailesi ile bir araya getirmek. Ekonomik yoksulluk nedeni ile çocuğu kurum bakımına aldı isek, aileyi destekleyip durumu iyileştirerek çocuğun öz ailesi yanına dönmesi esas hedefimizdir. Biz Çanakkale’de çocuklarımızın yüzde 80’inini kendi öz ailesinin yanına gönderdik.   Eceabat ve Biga’da yetiştirme yurtları vardı, onları kapattık.  Merkez Kız Yetiştirme Yurdu’nu kapattık.  Hüseyin Özcan Çocuk Yuvası’nı kapattık. Bu çocuklar ne oldu? Biz onları öz ailelerinin yanına gönderdik, gönderemediklerimizi de koruyucu aile yanına verdik. Koruyucu aileye de veremediğimiz çocukları için 10 çocuk evi açtık, sevgi evleri açtık. 10 çocuk evinde de 56, Küçükkuyu’da 50 çocuğum var. Başka da çocuğumuz yok, toplam çocuk sayımız da 124”dedi.
Özel Haber: Dilek Akşen