Bunun için düzenli egzersiz yapmak, lif bakımından zengin besinleri tüketmek, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak önemlidir. Ek olarak, bazı bitki çayları mideyi rahatlatmaya ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Mide ağrısı veya mide yanması toplumda sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Bazı bitki çayları, en önemli nedeni dengesiz ve yetersiz beslenme olan mide sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Mide sağlığı için doğru bitki çaylarını tüketmek sindirimi kolaylaştırarak mide yanması, mide ağrısı, gaz ve şişkinlik gibi mide sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir. Mideye iyi gelen bitki çayları nelerdir? Mide yanmasına iyi gelen bitki çayları ve mide ağrısına iyi gelen bitki çayları nasıl tüketilir? Bunlar gibi soruların cevapları ve başlıca mideye iyi gelen çaylar yazının devamında ele alınmıştır.

Mideye İyi Gelen Çaylar
Mide yanması ve mide ağrısı gibi mide sorunları kişilerin hayat kalitesini etkileyen sağlık sorunlarındandır. Mide yanmasının başlıca nedeni reflü olarak da bilinen mide öz sıvısının geri gelmesidir. Mide ağrısı ise çoğunlukla gıdaların olması gerektiği gibi sindirilememesinden kaynaklanır. Mide yanması ve mide ağrısı gibi mide sorunlarına neden olan başlıca faktörler şu şekildedir:
 
Yağlı ve baharatlı yiyecekler, Sağlıksız ve dengesiz beslenme alışkanlıkları, Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar, Aşırı kilolu olmak, Hareketsiz bir yaşam tarzı, Gece geç saatte yemek yemek, Gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıkları
Yukarıda sayılanların yanı sıra bazen mide kanseri gibi daha ciddi bir sağlık sorunu da mide yanması ve/veya ağrısına neden olabilir. Bu nedenle uzun süre mide problemleri yaşayanların öncelikle alanında uzman bir doktora başvurarak gerekli kontrolleri yaptırması önemlidir. Bununla birlikte çoğu zaman mide yanması ve mide ağrısı bazı önlemler alarak kendiliğinden geçebilir. Peki mide ağrısına ve/veya mide yanmasına ne iyi gelir? Mide şikâyetlerini hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı öneriler şu şekildedir:
 
Kafeinli içecekler hariç bol sıvı tüketmek,
Lif içeriği yüksek gıdalarla beslenmek,
Düzenli egzersiz yapmak,
Sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olan bitki çayları tüketmek
Nane çayı, zencefil çayı, papatya çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bu çaylar yazının devamında detaylı olarak ele alınmıştır.

Mide Yanmasına İyi Gelen Çaylar Nelerdir?
Mide öz sıvısının yemek borusuna geri kaçması ile karakterize olan mide yanması bir diğer adıyla reflü sık karşılaşılan sağlık sorunlarından bir tanesidir. Mide yanması durumunda bol sıvı tüketmek mideyi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bazı bitki çaylarının mide yanmasına iyi geldiği bilinmektedir. Mide yanmasına iyi gelen çaylar şu şekildedir:
 
Papatya çayı: Mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçması yemek borusunda tahrişe ve ağrılı iltihaba neden olabilir. Bazı araştırmalar papatya çayının antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu, bu özelliği sayesinde mide yanmasına iyi gelebileceğini göstermektedir. Papatya çayı ayrıca sakinleştirici özellikleri ile bilinir. Stresli bir yaşam reflü ataklarının tetiklenmesine neden olabilir. Papatya çayının sakinleştirici etkisi stresi azaltmaya, bu sayede mide yanmasını hafifletmeye yardımcı olabilir. Mide sorunları için papatya çayı tüketmek isteyenler 1 bardak sıcak suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş papatya ekledikten sonra 10-15 dakika demleyip, süzerek tüketebilir. Hamilelerin, emzirenlerin ve düzenli olarak ilaç kullananların papatya çayı gibi bitki çaylarını tüketmeden önce doktorlarına danışması önemlidir.
Meyan kökü çayı: Meyan kökü çayı mide yanması, hazımsızlık gibi mide rahatsızlıklarını hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. Bazı araştırmalar meyan kökünün yemek borusunda mukus salgısını artırdığını, böylece mide asidine bağlı tahrişi hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Hamilelik döneminde meyan kökü çayı tüketmenin bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini gösteren bazı çalışmalar vardır. Bu nedenle hamilelik ve emzirme döneminde meyan kökü çayı tüketmeden önce doktora danışılması önerilir.
Nar çayı: Nar yüksek oranda lif içeriği ile bilinir. Lifli gıdalar mide asidini nötralize etmeye, böylece mide yanmasını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Zencefil çayı: Zencefil başta antioksidanlar olmak üzere sağlıklı bir yaşam için gerekli olan pek çok bileşen içerir. Zencefilde bulunan fenolik bileşikler mide sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ek olarak zencefil güçlü antienflamatuar özellikleri ile bilinir. Bu özelliği sayesinde yemek borusunda mide asidine bağlı meydana gelen iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir .
Yukarıda sayılan bitki çaylarının mide yanmasına iyi gelebileceğini gösteren çalışmalar olmakla birlikte bu konuda daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.
 
Mide Ağrısına İyi Gelen Çaylar
Mide ağrısı ülser, gastrit gibi sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Geçmeyen mide ağrısı durumunda öncelikle bir gastroloji uzmanına danışılması ve kontrollerin yaptırılması önerilir. Bazı durumlarda besinlerin yeterince sindirilememesi de mide ağrısına neden olabilir. Bazı bitki çayları besinlerin sindirim sürecini hızlandırmaya ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Mide ağrısına iyi gelen çaylardan bazıları şu şekildedir:
Yeşil çay: Yeşil çayda bulunan fitokimyasalların sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu gösteren pek çok bilimsel çalışma vardır. Sayısız faydası olan yeşil çay sindirim sisteminin de fonksiyonuna katkıda bulunur. Bilimsel bir çalışmaya göre yeşil çay ağrı, şişkinlik gibi şikâyetlerle kendisini gösteren ülser semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Nane çayı: Halk arasında da mide ve bağırsak sorunlarına karşı nane çayı tüketimi yaygındır. Bazı çalışmalar nanenin mide ve bağırsak kaslarını rahatlatarak ağrıyı hafifletebileceğini göstermektedir.
Rezene çayı: Rezene bitkisinden elde edilen çay mide ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi mide sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Rezene çayının sindirim sistemine olan faydalarını araştıran pek çok çalışma vardır. Bu çalışmalara göre rezene çayı mide ve bağırsak kaslarını rahatlatarak mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Fesleğen çayı: Fesleğen çayı da yukarıda sayılan bitki çayları gibi hazımsızlığı gidermeye ve sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bazı bilimsel çalışmalar, fesleğen çayının ülser gibi mide rahatsızlıklarını engellemeye, mide bulantısı, kusma, mide ağrısı gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
Karanfil çayı: Rahatlatıcı etkisi ile bilinen bitki çaylarından bir diğeri de karanfil çayıdır. Bazı araştırmalar karanfil çayının ülsere bağlı mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bazı araştırmalar karanfil çayının midede mukus salgısını artırarak mide koruyucu özelliği olduğunu göstermektedir.

Mideye İyi geken Bitki Çayları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Mide yanması, mide ağrısı gibi mide sorunlarına karşı bitki çayı tüketimi toplumda oldukça yaygındır. Bitki çayları kullanımı ile ilgili sıklıkla merak edilen sorular yazının devamında ele alınmıştır.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE MİDE SORUNLARINA KARŞI BİTKİ ÇAYI TÜKETİLİR Mİ?
Hamilelik döneminde değişen hormon seviyeleri ile birlikte mide sorunları ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde zencefil çayı, nane çayı gibi bitki çaylarının günde 2-3 fincan tüketilmesi güvenli kabul edilir. Bununla birlikte hamilelik döneminde herhangi bir bitki çayı tüketmeden önce uzmanlara danışılması önemlidir.

BİTKİ ÇAYLARI GÜVENLİ MİDİR?
Bitki çayı tüketimi sağlıklı kişiler için güvenli kabul edilir. Ancak kronik bir rahatsızlığı bulunanların bitki çayı tüketmeden önce doktorlarına bilgi vermesi önerilir.
 
BİTKİ ÇAYLARI İLAÇ KULLANIRKEN TÜKETİLİR Mİ?
Bazı bitki çaylarının kan sulandırıcı, kan basıncını düşürücü gibi etkileri olabilir. Bu nedenle düzenli ilaç kullananların diyetlerinde bir değişiklik yapmadan önce doktorlarına danışması önemlidir.

Kaynak: Medicalpark