Asrın felaketi diye adlandırılan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin şehirleri adeta yok ettiğinin herkes tarafından görüldüğünü ifade eden Perinçek,  bina stokunun %70-75’inin alüvyon zemin üzerine kurulu Çanakkale’de bu tür zemin üzerinde ve faylara yakın alanlarda yapılaşmanın hemen durdurulması gerektiğini uyarısında bulundu.

ÇANAKKALE’NİN  %70-75 ALÜVYON ZEMİN ÜZERİNDE
Depremlere ilişkin yaptığı bilimsel değerlendirmeler ve uyarılarla dikkat çeken Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, Çanakkale ve ilçelerine yönelik alüvyon zemin uyarısında bulundu. Alüvyon zeminin depremin yıkıcı etkisini arttıracağını ifade eden Profesör Doktor Perinçek; “Alüvyon zeminde su tablası yüzeye yakındır; deprem olduğunda zemin sıvılaşması olur bina toprağa gömülür yada parçalanmadan yan yatar. Çanakkale kentimizin %70-75 i Kepez ilçemizin ise sadece % 20-25 i alüvyon üzerindedir. Çanakkale merkez ve ilçelerinde alüvyon zemin üzerinde ve faylara yakın alanlarda yapılaşmayı hemen durduralım. Merkez ve ilçelerimizde sağlam zemin alanlarında yapılaşmaya gidelim. Çanakkale zemini depremin en fazla etkilediği Hatay kentimiz gibi alüvyon zemin üzerine kurulmuştur. Çanakkale Hatay’a göre daha fazla riskli bir zemin üzerinde bulunmaktadır” dedi.

EN BÜYÜK DEPREM SENARYOSUNA HAZIRLAMALIYIZ?
Yaşanan son deprem felaketinin ardından “Çanakkale en büyük deprem felaketine hazır mı?” diye sorulması gerektiğini de ifade eden Perinçek, “Marmara'da 1766 yılı içinde yaşanan iki deprem var. 1999 yılında yine birbirini tetikleyen iki deprem oldu. Kentimizi ve kendimizi en büyük deprem senaryosuna göre hazırlamalıyız. Yıkıldıktan sonra yapmanın maddi ve manevi maliyeti çok büyüktür. Yıkılmadan önce gereken maddi yatırımı yaparsak, huzur içinde evlerimizde yaşayabiliriz. Varsayalım beklenen büyük deprem 25 yıl sonra olacak; inanın şimdi başlarsak ancak- en iyi ihtimalle 15 sene sonra Japonların seviyesine ulaşabiliriz. Bu iş ciddi, depremin şakası yok. Geldiğinde sevdiklerimizi kaybetmemek için canla başla hep birlikte göreve koşmalıyız” dedi.
Murat Çağlayan