Deprem bölgesinden yaşanan sorunlardan Sosyal konutlara, AFAD’ dan deprem yardımlarına kadar bir çok konuda tartışmanın yaşandığı mecliste tartışmaların ardından Komisyon üyelerinin seçimi yapıldı.

HALKIN VİCDANINA YARA AÇTINIZ
Çanakkale Belediyesi Nisan Ayı Belediye Meclis toplantısı  Yeşil Yerel Yönetim Binası meclis toplantı salonunda yapıldı. Gündem dışı konuşmaların hararetli tartışmalara sahne olduğu meclis toplantısında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ilk olarak  bir aylık çalışmaları değerlendirdi. Gökhan çalışmaları aktardıktan sonra Meclisin gündem dışı konuşmalar bölümünde sözü siyasi partilerin Grup başkanvekillerine verdi. Meclis toplantısında gündem dışı konuşan CHP Grup Başkan Vekili Erdal Gezen, 50 bini aşkın  kişinin hayatını kaybettiği ve bölgede hala çalışmaların sürdüğü depremlere değinerek “Siyasi iktidar her ne kadar kadere sığınsa da bu işin kaderle filan ilgisi yok.  Halkın vicdanında yara açtınız. Unutmayacağız, unutturmayacağız.  İktidarın Liyakatsiz anlayışı var. Bunu en önemlisi de Afet Müdahale Genel Müdürü, bu konuda Genel Müdürün en ufak bir birikimi olmadığı günlerce konuşuldu. 2022 yılında yaşanan düzce depremi sonrasında hazırlanan bir rapor var.  ve bu rapora göre her konuda iletişimsizlik var.  ekiplerin geç gitmesi, çadır kentlerin yerinin belirlenmesi, yetkili kişilerin gelmemesi, halka ulaşılmaması gibi bir çok kopukluklar var.  yani her alanda müdahil olabilecek, katkı sağlayacak, yardımda bulunulacak yasal düzenlemeler var. Ama maalesef  bunları yönetecek liyakat sahibi  kadroları oluşturmayan bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

DİLEKÇEMİZE CEVAP VERİLMEDİ
Yaşanan Deprem Felaketinin Ardından AFAD’ın Cevaplaması İçin Çanakkale Valiliğine Çanakkale’nin Deprem Hazırlıkları İle İlgili Soruların Sorulduğu Dilekçeyi Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin  Çanakkale İl Başkanlarının İmzası ile Çanakkale Valiliye verildiğini ancak hiçbir cevap alınamadığını belirten Gezen “Millet ittifakı İl Başkanları, Valiliğe bir soru önergesi verdi.  Ve bu önergede Kızılay ve AFAD’ın neler yaptığı ile ilgili bir sürü soru yer aldı.  Çanakkale’ye bir açıklama isteyen İl Başkanların sorularına yönelik bir açıklama dahi yapılmadı.  Çanakkale’de ve Kızılay gerçeği var Çanakkale’de ve ben AFAD boyutunda herhangi bir cevap alamıyorum.  Diyorlar ki ‘İlgili Vali Yardımcısı izin vermeden açıklama yapamayız’ diyorlar. Millet İttifakının dilekçesine verilmeyen cevap gibi.  Bir afet yaşandı ve Biz de Çanakkale için bir şeyler yapma çabasındayız.  Hala daha bu birimle Çanakkale’yi aydınlatmak için bir açıklama dahi yapmadı. Bin 50 tane konteyner varmış Ayvacık’ta 650 tanesi deprem bölgesine gönderilmiş geri kalanı da hak sahiplerinde. Yani Çanakkale’de Şu anda bir deprem olsa çadır var mı? Çadır stoğumuz var mı?  Konteyner var mı? Ne olduğu belli değil. Benim öngörüm bunların olmadığı yönünde. Olmadığından dolayı da cevap veremiyorlar” dedi.  
SARIÇAY ÜZERİNDEKİ KÖPRÜLER YIKILIRSA NE OLACAK?
Konuşmasında Çanakkale’nin olası bir deprem felaketinde sarıçayın öbür tarafından hiçbir hastanenin olmadığının altını çizen Gezen “Çanakkale’de AFAD’ın depoları var. Bilginiz var mı bu depolar nerede? Çınarlı ve Saraycıkta. Allah Korusun bir doğal afet yaşadık malzemelerin Çanakkale’ye gelebilmesi için arada sarıçay var ve burada 4 tane köprüden geçmesi lazım. Bu köprüler yıkıldığı zaman malzemelerin Çanakkale Esenlere gelmesi saatler sürecek. Çanakkale’de bir kamu kampüsünden bahsediliyor.   Özellikle deprem sonrası büyük kentlerden gelenler Çanakkale’de yaşamak istiyor.  Dolayısı ile bu kent sıkışıyor. Biz 2014 yılında  bir meclis kararı almışı. Bu meclis kararında Kemelköy, Işıklar, Kurşunlu, Saraycık, Sarıcaeli ve Özbek köyü olmak üzere buraların imar düzeyinde sınırların arttırılması ve mücavir alan boyutuna alınması yönünde bir karar alınmış. Bu karar Çanakkale Valiliğine de bildirilmiş. Ancak bu zamana kadar daha valilikten herhangi bir karar gelmedi.  Biz Çanakkaleliler olarak kentimizin kontrollü ve sağlıklı büyümesini istiyoruz ama köy halkımızın mağdur olmamasını sağlayarak önlemler almamız lazım. Bu kadar araç yoğunluğunun arttığı, kiralık konut sıkıntısının yaşandığı bu kentte bunlar bizim için önemliyken, bu kentte yaşamayan, belki hiç gelmeyen aynı Hamidiye Tabyalarındaki gibi hiç kimseye sormadan, seçimlere sayılı günler kala Çanakkale Kamu kampüsü oluşturulacakmış. Neresi? Çanakkale’nin tam göbeği, Karayollarının olduğu yer.  Deprem olup köprüler yıkıldığı zaman, şehrin Esenler tarafında bir tane hastanemiz bile yok.  Deprem olduğunda özellikle sağlık konusunda bize çözüm getirecek bir tane birim yok.  Bununla ilgili bir proje bekliyorduk, keşke bununla ilgili bir şey söyleselerdi.  Böyle bir durumda ranta dayalı öngörüsüz bir şekilde böyle bir projeyi hayata geçirmek için kent kamuoyu’nun da gündem yaratılmasına şiddetle karşıyız” dedi.
BAKAN KURUM SOSYAL KONUTLAR SÖZÜNÜ TUTMALI
Gezen konuşmasının Sosyal Konutlar konulu bölümünde söylediği sözler ile tartışmaları başlatan isim oldu. Gezen Çanakkale gündemindeki yerini hala koruyan Sosyal Konutlar dönüşümü ile ilgili olarak “Sosyal Konutları konusu,  Esra Hanımlar hep bu konuyu gündeme getiriyor.  Biz de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği sözleri tekrarlıyoruz.  Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı ilan edilip edilmemesi riskli yapıya döndürülmesi konusunda. Hatay’da dediler ki 6 tane mahallenin riskli alan boyutunda olmasını biz iptal ediyoruz dediler. Biz de diyoruz ki ‘buraya yapın’ ama hayır diyorlar burası riskli bina statüsünde.  Bakan Kurum’un 2019 yılında verdiği bir söz var ve bu sözün hayata geçmesini istiyoruz” dedi.

HÜKÜMETİN YAPTIĞI HER ŞEYE RANT GÖZÜ İLE BAKIYORSUNUZ
CHP Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Erdal Gezen’in konuşmasının ardından söz alan AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel konuşmasında ilk olarak Gezen’in deprem felaketi ile ilgili eleştirilerine yanıt verdi. Yüksel konuşmasında şunları söyledi. “ Deprem bölgesinde yüz yılın felaketini gördük, depremle mücadelemizi gördük, olumlu yanlarımızı, olumsuz yanlarımızı gördük. Ama Türk siyasi tarihinde ilk defa acıdan siyasi çıkar çıkartmaya çalışan bir muhalif  anlayışla karşı karşıya kaldık. Bölgedeki CHP’li Belediye Başkanların söyledikleri çok kıymetli. Bornava Belediye Başkanı Mustafa İdol, Bir Belediye Başkanı “Devlet yok dedirtmem, devlet var, Ama öyle bir afet yaşandı ki bununla hiçbir güç baş edemezdi”  demiş.  Hükümetin yaptığı her şeye rant gözü ile bakmanız bilinç altınızı ortaya çıkarıyor. Cumhurbaşkanımız “bir yılda evleri teslim edeceğiz” dedi ve temeli atıldı,  kimse de çıkıp “Sen tamamlayamazsın” demedi bu hazımsızlığın sebebi de bu. Hükümet yapınca “Rant” diyorsunuz, yapmayınca “yetersiz kaldı” diyorsunuz.  Yapılan her çalışmayı rant olarak görmeniz, bilinç altınızdaki ranta olan eğiliminizden”.

SOSYAL KONUTLARI KONUSUNDA BİZE HESAP SORMAYIN
Gezen’in Sosyal Konutlar dönüşümünün yapılamamasının sorumlusu olarak ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelik eleştirilerine de cevap vererek “Sosyal konutlara gelince, birkaç kez dile getirdim Başkanım Bakana gitmeliydiniz.  “Böyle demiştiniz”  deseydiniz.  Onu demeden Bakan’ı suçlamayın, hakkınızı arayın.  Burada bize hesap sormayın, gidin Bakanlığa orada sorununuzu çözün.  Ama sizin çözemediğiniz Otopark bir de TOKİ takıntınız var.  Sosyal konutları bu hale getire ‘TOKİ’yi sokmam’ diyen siz siniz.   Siz sorunlar yaratacaksanız hep birlikte çözeceksek niye o zaman siz orada oturuyorsunuz?”  dedi.

SOSYAL KONUTLAR DÖNÜŞÜMÜN YAPILAMAMASININ NEDENİ İLGİLİ BAKANLIKTIR
Meclisteki Sosyal Konutlar tartışmasında araya giren Çanakkale Beldiye Başkanı Ülgür gökhan’ da konu ile ilgili yaptığı konuşmada  “TOKİ’nin oraya musallat olması ile biz müdahil olduk.  Orada tek tek kat artışı veremezdik şimdi verdik, şimdi verdik. Neden? Çünkü alan bazında değil bina bazında kentsel dönüşüm yapabilirsiniz dedi Bakanlık.  O zamanlar kat artışı veremezdik çünkü bir proje olması gerekiyordu. Biz de yarışma ile projeyi belirledik.  Ondan sonra insanlar bize vekalet verdi.  Ama siz buna engel oldunuz ve Sosyal Konutların yapılmamasının Yegane Müsebbibi sizin bakanlığınızdır.  Bakanınız söz verdi o alanı da riskli alan ilan etmedi ve o binalar öyle kaldı nokta” dedi. 

ÇANAKKALE’ DEN DEPREM BÖLGESİNE HAYVAN YEMİ VE YARDIM MALZEMESİ GÖNDERMEYE DEVAM EDİYORUZ
Gökhan gündem dışı yapılan konuşmalarda deprem bölgesine içinde yardım malzemeleri ve hayvan yemi bulunan yeni bir TIR’ı yola çıkardıklarını ifade ederek “Biz devlet yok demiyoruz. Devleti temsil eden kurumların basiretsizliğinden, Orada devlet kurumların varlığı hissedilemedi.  Askerin zamanında müdahale etmemesi, madencilere müsaade edilmemesi,  oradaki araç ve gereçlerin kullanılması için izin beklenmesi, enkaz altında binlerce insanın ölmesine neden oldu.  Bu akşam (Perşembe) halen daha Çanakkale Belediyesinden Kahramanmaraş’a tır gidiyor.  Tırın içinde Çan Belediyesinin gönderdiği Hayvan yemi ve bizim de topladığımız gıda malzemeleri var.  İki aydır bizim artık bu konularda bir şey yapmamıza gerek kalmaması lazımdı” dedi.  

Çanakkale Belediyesi Nisan Ayı meclis toplantısında Gündem dışı konuşmaların ardından nisan ayı gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis toplantısında ayrıca komisyon üyelikleri seçimleri de yapıldı.
Ogün İnal