Mart ayının son meclis oturumunda gündem dışı konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ilk olarak siyasi gündemi değerlendirdi. Gökhan değerlendirmesinde “Eski seçim süreçleri gibi de olmayacak tabi. Deprem var çünkü bu ülkede. Yani öyle davullu zurnalı gürültülü olmayacak. Toplantılar olabilir ama orada da çok dikkatli davranmamız lazım. Yani insanların o duygularını zedelemememiz lazım.  Onun için bu seçim yarışında, gerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde, gerekse milletvekili seçimini yarışacak olan adayların, partilerin sağduyu içerisinde ülkemizi, Kötü olaylarla karşılaştırmadan bu sürecin tamamlanmasını ve sonuçta da yeni bir 5 yıllık meclis ve yönetim süreçlerinin başlamasını diliyorum” dedi.

“SEÇİMLER DAVULLU ZURNALI GÜRÜLTÜLÜ OLMAYACAK”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediye meclisi Mart ayı son toplantısında gündem dışı yaptığı konuşmada siyasi gelişmeleri değerşendirdi. Gökhan değerlendirmesinde Millet ittifakının Cumhurbaşkanı Adayının Kemal kılıçdaroğlu olarak açıklandığını ifade ederek değerlendirmesinde Millet İttifakı 13. Cumhurbaşkanı Adayı Adaylığının Kemal Kılıçdaroğlu olarak açıklandığını ifade ederek “Cumhurbaşkanlığı adaylık konusunda iyi parti dışındaki Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer 4 parti bir karar aşamasına gelmişti.  Biz de çağırıldık ve gittik. Ama Türk siyaseti açısından yeni bir hareketlilik oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu sürece tekrar katkı vermek noktasında ve iki Büyükşehir Belediye Başkanının da katılması ile siyasi kriz dediğimiz konu hal olmuş oldu.  Sonuç olarak Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisinin adayı değil, Millet İttifakının adayı olarak Cumhurbaşkanlık Adaylığını ilan etti. Hayırlı olsun diyorum. Çünkü olay Cumhuriyet Halk Partisinin siyaseti dışında değerlendirmek lazım. Dediğim gibi bu bir ittifak adaylığıdır.  Dün akşam (Pazartesi akşamı) Cumhuriyet Halk Partisi'nin önünde bir kitle vardı. Orada hiç Cumhuriyet Halk Partisi bayrağı yoktu, Türk bayrakları vardı. Bugün (Salı)  Sayın Kılıçdaroğlu “mecliste son grup toplantı mı yapıyorum, Son kez burada konuşuyorum” dedi. Yani ‘Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı olarak değil, artık bu ittifakın bir adayı olarak kendimi yorumluyorum’ diye o anlamda bir konuşma yaptı ve  olay sonuçlanmış oldu.  Tabi içinde 6 tane siyasi parti olan bir ittifak. Efendim bunlar her biri bu işe sahip çıkacaktır. Tabii karşı tarafta da Cumhur İttifakı var. Cumhur İttifakı'nın adayı bilmiyoruz, muhtemelen Sayın Recep Tayyip Erdoğan olacaktır diye varsayılıyor. 10 Mart'ta karar alacağını dün ifade etti. On bir Mart'ta da bir resmi gazetede yayınlanacak.  Bu karar yayınlandıktan sonra da on iki Mart gibi özetle seçim süreci başlamış olacak. Sonuç itibariyle bu bir seçim, demokratik bir süreç ve Çanakkale'de de olacak tabi. Çanakkale'de de hem milletvekillikleri, hem cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.  Burada benim temennim Çanakkale'mize yakışır, bugüne kadarki olan seçimlerde olduğu gibi sağduyumuzu bozmadan, burada sonuçta bir seçim yaptığımızı unutmadan ve demokratik bir sonucun herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini unutmadan hareket etmemiz gerekir. Elbette ki propaganda yapacağız. Bu seçim sürecinde başka bir şey daha var. Eski seçim süreçleri gibi de olmayacak tabi. Deprem var çünkü bu ülkede. Yani öyle davullu zurnalı gürültülü olmayacak. Toplantılar olabilir ama orada da çok dikkatli davranmamız lazım. Yani insanların o duygularını zedelemememiz lazım.  Onun için  bu seçim yarışında, gerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde, gerekse milletvekili seçimini yarışacak olan adayların, partilerin sağduyu içerisinde ülkemizi, Kötü olaylarla karşılaştırmadan bu sürecin tamamlanmasını ve sonuçta da yeni bir 5 yıllık meclis ve yönetim süreçlerinin başlamasını diliyorum” dedi.

 DEPREM ÖNLEMLERİNİ SORDU
 
Başkan Gökhan’ın Gündem dışı konuşmasının ardından söz alan AK Parti Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Esra Yüksel yaptığı değerlendirmede şunları söyledi. “Seçim konusunda  6’lı  masanın artık bir adayın   belirlendi hayırlı olsun. Dediğiniz gibi sağduyuyla hem şehrimizde hem ülke genelinde güzel bir seçim olacağını düşünüyoruz. Bundan ve bundan sonra yaralar sarılana kadar konumuz sadece deprem. Yerelde ya da genelde deprem konusunun depreme dayanıklı şehirler konusunun hiçbir gündem önüne geçmemeli. Bu anlamda iki hafta önce olağanüstü toplantıda kararlar aldık. Ben bugün birkaç soru sormak istiyorum. Dün İrfan Bey biraz bilgi verdi ama bildiğim kadarıyla aldığımız kararlar askı süresi olmayan kararlar. Anında yürürlüğe giren kararlar Dolayısıyla o günden bugüne neler gerçekleşti? Mesela deprem bölgesinde bir tespit. Yıkılan binaların çoğunun altındaki iş yerlerindeki kolon zafiyetinden kolonların kesilmesinden şeklinde mesela iş yeri olan binaların kolon ııı kontrole başlandı mı? Tebligatlar çıktı mı yola? Öncelikle aldığımız kararlar uygulanmaya başladı mı? Bu konuyla ilgili bilgi almak istiyoruz” dedi.
 
“ÇALIŞMALARMIZ  DEVAM EDİYOR”
 
AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkavekili Esra Yüksel’in soruları üzerine Belediye İmar Müdürü Kemal Albayrak, Olağanüstü mecliste alınan kararların yürütme çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek şunları söyledi.“Olağanüstü meclis kararları içerisinde belirtilen iş yeri açılışında kolon ve duvar, statik kontrolle alakalı çalışma başladı. Hatta yaklaşık bir yirmi kadar dosyanın incelemesini tamamladık. Zabıta müdürlüğümüze ilettik. İkinci partide gelen iş yeri açılış dosyalarıyla alakalı incelemeler devam ediyor. Biz meclis kararında belirtilen bütün tebligatları yapmak üzere o süreç içerisinde işlemlerimizi tamamlamak üzereyiz. Celal Atik ve Sosyal konutlarla alakalı da hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Bir de kaçak yapılarla alakalı yıkım devam ediyor. Daha önce bir listemizde olanlarla alakalı vatandaşlar kendileri yıkmaya başladılar bu aşamada. Bizim konuyla alakalı çalışmalarımızı gördükten sonra  kaçak yapılaşma daha yakın mücadelemiz devam ediyor”
 
AFET VE KENTSEL RİSK YÖNETİMİ KOMİSYONU KURULDU
 
Olağanüstü mecliste alınan kararları takip etmek, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak ve  deprem önces-sonrası yapılacak çalışmaları takip etmek amacı ile Afet ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu kuruldu. Belediye Meclisinde yer alan gündem maddesi ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan  “Her mecliste bu konu gündeme geleceği için  bunu bir an önce ne yaptın? Kaç tane yaptın? Kaç oldu? Bu nasıl olsa bir denetlenecek. Zaten bununla ilgili komisyon kuracağız. O esas komisyon bu işleri yapacak. Biz sorgulamaya gerek kalmadan bu komisyon bunu her an denetleyebilecek.   Kuracağımız komisyonun iki işi olacak. Onun için ben ısrarla alt komisyonlar kursun bir deprem öncesi yani şu anda yapılmış olanlar, onun kontrolü, yapılacak olanlar, onların kontrolü  yapılması için çalışacak.   komisyon aynı zamanda depremle ilgili ne yapacağız? Ne yapmalıyız? Bir de en büyük sıkıntı da o. Depremden sonra apıştık kaldık. Planlayamadık ya da neyse. Yani birilerini suçlamak çok kolay. Ama suçlamak bizi kurtarmıyor. Allah korusun başımıza geldiğinde biz hazırlıklı olmalıyız. Bunda tek başımıza yapmayacağız. Elbette ki Çevre Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Kızılay neyse kimler varsa. Komisyon Ne olacak? Komisyonda ben de olacağım. Komisyonda imar müdürü de olacak,  meclis komisyonunda bizler de olacağız” dedi.
Başkan Gökhan’ın açıklamalarının ardından, Belediye Meclisinin gündemine yer alan Belediye Meclis bünyesinde Afet ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu kurulması  ile ilgili yapılan teklif maddesi görüşüldü ve komisyon oluşturuldu.    Cumhuriyet Halk Partisinden Deniz Erdem, Süleyman Canpolat, MHP’den Muharrem Kocabey, AK Parti’den Musa Oyan ve İyi Partiden Burak Kunt komisyon üyesi olarak oy birliği ile seçildi.
 
Ogün İnal