Ertelenen Çanakkale Belediyesi Mart atı Meclis toplantısı yapıldı. Çanakkale Belediye başkan vekili İrfan Mutluay başkanlığında çoğunluğunda sağlanması ile yapılan meclis toplantısına kuraklık sunumu damga vurdu.

SEMİZOĞLU’NA CEVAP “BAHSETTİĞİNİN 300 DAİREYİ BULAMADIK”
Çoğunluk sağlanamaması nedeni ile ertelenen Çanakkale Belediyesi Mart ayı meclis toplantısı yapıldı. Çanakkale Belediye Başkanvekili İrfan Mutluay’ın başkanlık ettiği mecliste gündem dışı konuşma yapan İrfan Mutluay Gündem dışı konuşmasında ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun Belediyenin 300 dairesi olduğuna dair yaptığı açıklamalara değinerek, Çanakkale Belediyesine ait mülkleri tek tek sayarak cevap verdi. Başkanvekili Mutluay  “Geçtiğimiz Hafta Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının  bir açıklaması var ve bir takım ifadeler var biz de bunları düzeltme ihtiyacı hissettik. Bu ifadelerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. ‘Çanakkale Belediyesinin 300’ü aşkın dairesi olduğunu ve bu dairelerin kimlerin oturuyor, kim biliyor?’ gibi sorular yönelterek 300 dairelik bir belediye taşınmasından bahsetti.  Biz de gerçekten arayıp bulamadık “Bu 300 daire nerededir?” diye. Kendi içimizdeki arkadaşlara da sorduk.  Bunun ise bir bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. 111  Çanakkale Belediyesine ait bir taşınmaz varlığı var. Bunların 7 adetini kiralamışız şu anda kiralık.  7 tanesi de tahsisle Belediye Müdürlüklerine ait birimleri kullanıyor.   Yani toplam 14  hedef. 52  adet lojman var. Kamu  konutları kullanma yönetmeliğine göre bu lojmanlardan kendi personellerimiz yararlanıyorlar bu yönetmelik kapsamında.  Yine 3 adet  bu devri yapılacak olan bir tapuya mülkiyete sahibiz. Biliyorsunuz 11 dairemiz, bunun dışında5 dairemiz daha depremzedelerin yararlanması amacıyla sunuldu. Şu anda  8 tane depremzede aile bu konutlardan yararlanıyor şu anda. Yine 26  adette kart kat irtifakı bulunan ve teslim alınmayan taşınmaza sahibiz. Toplam sayımız, biraz önce söylediğim gibi 111’dir.”dedi.

MOLOZ DÖKÜM ALANI SORUNU UMARIM KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEK
Meclis toplantısında gündem dışı konuşmalarda Çanakkale’de moloz döküm alanı ile ilgili açıklama yapan Mutluay “Gerçekten Çanakkale kentinin sade kentin, belediyenin değil kırsalında ihtiyacı olan Hafriyat  alanı ve moloz  döküm alanı diğer ifadeyle inşaat yıkıntı alanı ve toprak döküm alanına ihtiyaç var. Bununla ilgili de Çanakkale Belediyesi'nin 1999 yılından itibaren yapmış olduğu araştırma ve çalışmalar var. Ve son dönemde belediye meclisimiz AK Parti grup başkan vekilimizin de bu konuda  destekleri oldu. Yapılan çalışmalar var ve sonuçta Dümrek köyünde Orman Bölge Müdürlüğü'nden tahsisten alınan 15 dönümlük alan. Yine Elmacık köyünde de, köyünde de yüz dönümlük bir alan şu anda Çanakkale Belediyesi'ne tahsisi yapılmış durumda. Bunlar toprak dolgu alanı olarak geçiyor. Inşaat yıkıntı alanı olarak ihtiyacı karşılamak üzere de belediyemiz, temizlik İşleri Müdürlüğü'nün şu anda yapmış olduğu ÇED süreci gerekiyor bununla ilgili hepimizin bildiği gibi. Buna dönük çalışmalara da başlandı. Umuyorum kısa bir sürede de bu sonuçlanacaktır. Bu sorunlar ortadan kalkacaktır. Doğrudur. Kentsel dönüşümün riskli yapıların sayısının artmasıyla birlikte bir yıkım sayısı da artacaktır ve bu alanlara da ciddi anlamda ihtiyaç vardır. Tabii burada şunu da belirtmek gerekiyor. Yer bulma görevi kent merkezlerinde, belediye sınırları ve mücavir alan için söylüyorum. Çanakkale Belediyesine aittir ama bu sınırlar dışındaki alanlarda da yer bulma görevi de özel idarenin yetki ve sorumluluğundadır. Ama bu sorumluluk gerek ki kent merkezinde böyle bir alan bulamayacağımızı tahmin ediyorum. Hepimiz biliyoruz,  bunun dışındaki alanlarda da Çanakkale Belediyesi'nin arayışları olmuştur ve eee çok şükür ki ya iki alanla şu ana kadar sahip olmuş durumdayız” dedi.
 
YAPILAŞMA İÇİN MERA VE ORMAN ALANLARININ DÜŞÜNÜLMESİNİ TEHLİKELİ BULUYORUM
 Meclis toplantısında gündem dışı konuşmalarda Cumhurbaşkanlığının meraların ve ormanlık alanlarının tarıma açılması le ilgili de bilgiler veren Belediye Başkan vekili  İrfan Mutluay “ 24 Şubat 2023  tarihinde bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlandı. Ben bunu kendi adıma, kendi mesleğim gereğiydi önemsiyorum. Olağanüstü hal kapsamında yerleşme yapılaşmaya  ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, kararname numarası yüz 126. Burada ‘Depremler dolayısıyla genel hayata etkili, afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde afetten etkilenenlerin geçici veya kesin iskan alanlarının da  gereklilik bulunması halinde dört bin üç yüz kırk iki sayılı Meral Kanunu ile altı bin sekiz yüz otuz bir sayılı Orman Kanunu'nun ek on altıncı maddesinde belirtilen alanlarda kullanılabilir.’ Ben bunu çok tehlikeli bir gelişme olarak görüyorum. Yani yapılaşma için ilk aklımıza gelen mera, ya da orman olmamalıdır. Tarım alanları olmamalıdır. Şu anda çok ciddi bir gıda krizi yaşıyoruz. Yani kıymanın etin fiyatları 300 liralara dayandı. halkın önemli ete ulaşamıyor.  otu çözmeden eti çözmeniz mümkün değil. Hayvanların beslendiği alanlar. Diğeri ise orman alanları. Yine ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Toprak ve su rejimi yönünden orman alanlarının varlığının ve bunların önemini benim  tüm halkı anlatmama sanıyorum gerek yok. Ve önemli karbon yutak alanı. Iıı bunu tehlikeli bir gelişme olarak görüyorum” dedi.

SU TASARRUFU TEDBİRLERİ 30 NİSAN’A KADAR GEÇERLİ
2020 yılında olduğu gibi çok önemli bir kuraklık yaşandığını da ifade eden Mutluay encümen kararı ile su tasarrufuna yönelik alınan tedbirleri de yineleyerek şunları söyledi.“1 Mart 2023 tarihinde su tasarrufuna yönelik kısaca ben başlıklar halinde okuyayım. Kent halkını ilgilendiren, hepimiz ilgilendiren bir konu bu. 1 Mart 2023 tarihinde encümenimiz  su tasarrufuna yönelik birtakım kararlar aldı. Baraj rezervimiz şu anda doluluk oranı yüzde 43  civarında. Rezervimiz de 23  milyon 300 bin metreküp civarında. Su varlığımız kent kullanımı  için yeterli gibi görünse de  bu barajın işlevi aynı zamanda tarımsal sulamada kullanılması. Tarımsal sulamada özellikle sabit tesisler ve dışındaki  sezonluk üretimler için bir su kısıtı uygulanabilir. Bunun kararını da Devlet Su İşleri  Şube Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Dolayısıyla bu da ekonomik bir kayıptır. Bu nedenle kuraklığa, su tasarrufuna dikkat çekmek üzere belirleyen encümenlerimiz bir takım kararlar aldı.  Konut ve iş yeri önlerinin ve işlerinin hortumla yıkamasının 30 Nisan 2023 tarihine kadar yasaklanması. Yine aynı tarihe kadar yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerine  kısıtlama getirilmesi. Ve mevcut kullanımlarının da izlenmesi yönünde bir karar aldı. Halı ve kilim yıkamalarının yasaklanması kararı alındı. Şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkamasının yine yasaklanması karar alındı. Oto kuaför, yıkama işletmelerinde su tüketiminin aylık maksimum yirmi metreküp olarak sınırlandırılması. Yani kota getirilmesi ve bunun üzerinde bir su yüklemesine izin verilmemesi.  Elektronik ön yüklemeli sayaç bulunmayan  bu tür işletmelere ön yüklemeli sayaç takma zorunluluğu getirilmesi kuyu suyu kullananlara ise atık su kullanımı tespiti atık suya yönelik tespitlerin yapılabilmesi adına mekanik sayaç takılması zorunluluğu getirildi. Yine bahçe sulamalarında sulamaların sabah ve akşam saatlerinde yapılması yani buharlaşmanın yüksek olduğu öğlen saatlerinde sulama yapılmaması ve sulama şebekelerinde sulama sistemlerinde de su tasarruflu yağmurlama damlama gibi basınçlı sulama sistemlerini tercih karar alındı. Park bahçe, yeşil alan, yerlerde de yine kısıtlı sulama yapılması ve sulamanın da yine basınçlı sulama sistemleriyle yani yağmurlama ve damlama sulama yöntemleriyle kullanılması yönünde kararlar alındı. Söylediğim gibi bu kararları encümenimiz otuz Nisan iki bin yirmi üç tarihine kadar aldı. Barajın su rezervine göre ve ihtiyaca göre de 30 Nisan 2023  tarihinde tekrar bir değerlendirme yapacaktır” dedi.

KURAKLIK DEĞİL, KURAKLIĞIN SONUÇLARI DEPREMDEN DAHA KÖTÜ
Çanakkale belediye Başkanvekili İrfan Mutluay’ın gündem dışı konuşmasının ardından meclis toplantısında gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis Toplantısı’nda Jeofizik Yüksek Mühendisi Rıza Baysal, sondaj çalışması ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Çanakkale Belediyesinin su çalışmalarına konusunda bilgiler veren Baysal  “Çanakkale kuraklık haritasında çok şiddetli kuraklıkta. Bize yakın yerlerde özellikle olağanüstü kuraklık var. Onların da aynı şekilde hızlı bir şekilde önlem alınması lazım.  Biz ortam jeolojisini araştırırız bu tip durumlarda. Ve bizim Çanakkale'nin jeolojisinde ağırlıklı olarak alüvyon var. Yani alüvyon nedir? akarsuyun getirdiği döküntülerden kaynaklanan bir zemin yapısıdır. Yer yer kirli noktalarımız var. Şunu söylemem gerekiyor kuraklık değil, kuraklığın sonuçları depremden daha kötü. Bununla alakalı olarak alüvyon tabii ki de deprem için bir yandan davetiye çıkartan bir şey. Her ne kadar bizim şu anda çok yüksek bir tehlikemiz olmasa da  böyle bir durum var. Bir yandan da iyi bir yanı var. O da gözenekli ve geçirimli yapılar sunması, çakıl taşı gibi kum taşı gibi.  biz de burada bunları içeren yani su depolayan ve aynı zamanda bize suyu verecek olan aküferleri araştırmaya karar verdik. Bu araştırmaları yaparken jeofizik yöntemlerden yararlandık. Ve bu konuda en sık kullanılan olan elektrik öz direnç yöntemiyle elektrotlar aracılığıyla yere akım vererek kayaçların aralarındaki  ayırt edici özelliklerden bir tanesi olan  öz dirençlerin farkında yararlanarak buradaki aküferleri, gözenekli yapıları bize su verecek yapıları tespit etmeye çalıştık. Bu anlamda 73  adet   ölçüm gerçekleştirdik.  Bu ölçümler ve sahalar Sarıçay bölgesi Karacaören, Saraycık   baraj hattı bunlar bizim araştırma yaptığımız bölgeler oldu. Bu araştırma sondajlarına zaten ihtiyacımız vardı. Çünkü prosedür olarak da bizim ruhsat alabilmemiz için üretim sondajına dönüştürmemiz için bunlara ihtiyacımız vardı. Yedi arama sondajına karar verdik.  Bu bölgeler tohum sandığı, atık su arıtma, yurt önü, içme suyu arıtma, gard orman park, çan kavşağı, şu an astım olarak geçen bölge. Bu bölgelerin en verimli olduğunu düşündük. Ve bundan sonrasında bir final raporu oluşturuldu. hazırladığımız raporlar ışığında biz üretim sondajları kararı aldık. Bu üretim son 4 adet olmasına karar verdik. Bunlar 4tane en verimli olduğunu düşündüğümüz bölgeler oldu” dedi.

HALK OTOBÜSLERİNE VERİLEN DESTEK KİLOMETRE BAŞINA 2 TL’ YE ÇIKARILDI
Meclisi gündem maddeleri arasında yer Ulaşım destekleri konusunda da karar alındı 3 Ocak 2023  tarihinde sınırlı, sorumlu motorlu taşıyıcılar kooperatifine gelir desteği ödemesiyle alakalı Çanakkale Belediye Meclisi tarafından üniversite öğrencilerinin taşıma ücretleri için alınan destek kararı’nın üniversite öğrencilerinin nededeyse tamamına yakınının memleketlerine dönmesi nedeni ile  Çanakkale Belediye Meclisi Plan Bütçe Komisyonu   her kilometre başı 2 TL destek verilmesi yönünde oy birliğiyle karar veridi.  Mecliste gündeme gelen komisyon kararı oy birliği ile kabul edilerek 2 TL ulaşım sağlayan kooperatife destek verilmesi oy birliği ile kabul edildi.
 
Ogün inal