Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan “O ilk hafta içinde 5 TIR ihtiyaç malzemelerimizi Hatay ve Osmaniye’ye gönderdik. 15 Şubat Çarşamba günü, belediye meclis üyemiz başkanlığında sıcak yemek yapan Aşevimizi Hatay Samandağ'a gönderdik. Sabahları sıcak çorba, akşamları da üç çeşit sıcak yemek dağıtımını gerçekleştirdik. Teknik personellerimiz, iş makinemiz ve damperli kamyonumuz, cenaze aracımız Çanakkale Valiliği'nin talimatıyla Osmaniye başta olmak üzere, Hatay’da koordinasyon merkezlerinin emirlerinde çalıştı. Ve halen bölgede çalışmalarına devam ediyorlar.”
  
Kepez Belediyesi Mart ayı Belediye Meclis toplantısı yapıldı. 11 İli kapsayan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Meclis toplantısına Kepez’de alınan ve alınacak deprem tedbirleri konuşuldu. Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan deprem sonrasında tüm belediyeler gibi yapı stok denetimine başladıklarını ifade ederek  “Kepez Belediyesi olarak acil durumda neler yapılabileceğiyle ilgili çalışmaları başlattık.” dedi.
 
ÜÇ ÖĞÜN SICAK YEMEK ÇIKARDIK
Kepez Belediyesi Mart Ayı Belediye Meclis Toplantısı Turhan Mildon Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli yaşanan depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Meclis toplantısına İstiklal Marşı okunarak başlandı. Gündemde deprem vardı. Gündem dışı konuşmasında deprem bölgesinde Kepez Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan şöyle devam etti, “6 Şubat Pazartesi günü Dünya tarihinin en büyük karasal depremlerinden birini yaşadık. Kahramanmaraş merkezli olmak üzere on ili etkileyen depremde 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kepez Belediyesi olarak yaraları beraber sarmak için hemen harekete geçtik ve yardım kampanyasını başlattık. 8 Şubat Çarşamba günü 2 TIR ihtiyaç malzemesi 9 Şubat Perşembe günü yine 2 TIR ihtiyaç malzemesi.Hatay Samandağ'a gönderdik. 10 Şubat Cuma günü bir TIR ihtiyaç malzememizi Osmaniye ilimize gönderdik. Yani hızlıca o ilk hafta içinde 5 TIR ihtiyaç malzemelerimizi Hatay ve Osmaniye’ye gönderdik. 15 Şubat Çarşamba günü, belediye meclis üyemiz başkanlığında sıcak yemek yapan Aşevimizi Hatay Samandağ'a gönderdik. Sabahları sıcak çorba akşamları da üç çeşit sıcak yemek dağıtımını gerçekleştirdik. Kıymetli bir organizasyona öncülük eden meclis üyemiz Necdet Uçar'a ve Kepez Belediyemiz kıymetli personellerine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Bununla birlikte bu yardımlarda büyük destekler sunan başta Kepezli ve Çanakkaleli hemşerilerime de teşekkürlerimi, şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum. Ayrıca teknik personellerimiz, iş makinamız ve damperli kamyonumuz, cenaze aracımız Çanakkale Valiliği'nin talimatıyla Osmaniye başta olmak üzere, Hatay’da koordinasyon merkezlerinin emirlerinde çalıştı. Ve halen bölgede çalışmalarına devam ediyorlar” dedi.
 
KEPEZ’İN YERALTI HARİTASI VAR
Konuşmasında Kepez Belediyesinin deprem önlemleri ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Arslan, “Deprem Bölgesine yardım ederken bir yandan da Kepez Belediyesi olarak acil durumda neler yapılabileceğiyle ilgili çalışmalar başlattık. İlk olarak beldemizde bulunan 2000 yılından önceki yapılmış bina stoklarının tespitine başladık. Daha sonra ‘Kepezimizi depreme dayanıklı ve güçlü hale nasıl getirebiliriz?’ diye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin Mühendislik Fakültesi Dekanı ve çalışma arkadaşlarıyla birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Yapacağımız ortak çalışmalar ile bölgededoğal afetlere karşı ne gibi önlemler almayı planlamalarını konuştuk. 2 yıl önce Kepezimizin yeraltı haritasını çıkartmak için yaptığımız mikrobelgeleme çalışmasının ne kadar doğru bir karar olduğu, ne kadar doğru bir hamle yaptığımızı da maalesef bu depremde acı bir testini yapmış olduk. Tabii Üniversiteyle yapacağımız çalışmalarda bu gerçekleştirmiş olduğumuz mikro bölgeleme çalışmasının da çok büyük o verilerden faydalanacağımızı da sizlere belirtmek isterim” dedi.
 
İLLER BANKASINDAN HİBE DESTEĞİ
İmar planlarında binaların yapımı ile ilgili bilgiler veren Kepez Belediyesi Jeoloji Mühendisi Muhsin Kocakurt ise “Ülkemiz geçmiş yıllarda defalarca büyük depremler yaşamış ve bu depremler sonucunda birçok can ve mal kaybı meydana gelmiştir. Bunun en acı ve son örneğini 6 Şubat'ta Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerle yaşamış. Ülke olarak bir kez daha tecrübe ettik ki afet riski olan bölgelerde hiçbir önlem alınmadan yapılaşmalara izin verilmesi, can ve mal kayıplarının oluşmasında en önemli etkendir. Depremler açısından potansiyel riskli alanlar, imar planını esas mikro bölgelerine etüt çalışmaları ile belirlenir. Belediye Başkanı Birol Arslan'ın desteği ve gösterdiği çaba ile Kepez Belediyesi sınırları içerisinde kalan bölgenin imar planına esas mikro bölgelerine etüt çalışmasının yapılması İller Bankası Anonim Şirketi'nden yüzde elli oranında hibe desteği sağlanarak 17 Haziran 2020 tarihinde karara bağlanmıştır. Karar çerçevesinde belediyemizdeki imar planını esas mikro bölgelerine etüt çalışmaları 2021 yılı Mart ayında başlamıştır. Bu çalışma beldemiz sınırları içerisinde kalan bölgede sistematik kareler yöntemi uygulanarak 105 noktada 15 metre ve 40 metre aralığında toplam 2 bin 151 metre uzunluğunda zemin sondajının yapılması ve çalışma kapsamında laboratuvar deneylerinin değerlendirilmesi ve 106 noktada sismik çalışmaların gerçekleştirilmesinden oluşmaktadır. Kepez beldemizin imar planına mikro bölgeleme etüt raporu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 24 Kasım 2021 tarihinde onaylanmıştır. Kepez Beldesi imar planını esas etüt raporu ile yerleşime uygunluk, mühendislik jeolojisi, eğim haritaları ile yerel zemin sınıfları, kayma dalgası hızı, zemin hakim titreşim periyodu, zemin büyütmesi gibi birçok harita üretilmiştir. Raporda doğal afet tehlikelerinin ve yerleşime uygunluk durumlarının belirlenmesi sonucunda afete duyarlı imar planlamasının geliştirilmesi için ve ayrıca afet riski olan bölgelerde yapılacak her türlü altyapı ve üstyapılar için ne tür önlemlerin nasıl alınabileceğine yönelik tespitler yer almaktadır. Tüm bu çalışmalar beldemiz sınırları içerisinde potansiyel afet riski olan bölgelerde alınacak önlemlerin önceden belirlenerek daha sağlıklı ve güvenli imar planlarının hazırlanmasına katkı sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir” dedi.
 
EVLERİMİZİN KİMLİK NUMARALARI VAR
Kepez Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü vekili Müjgan Ünlü, deprem sonrasında yıkılan binalara daha kolay ulaşmak ve içinde kimlerin oturduğunu belirlemek için kapıları numaralandırdıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı, “Biliyorsunuz numaralarımızı da değiştirdik. Hepsinde kapı numaralarına girdiğinizde evlerinizin binalarınızın kimlik numaraları var. Bu depremde yaşarken Maraş'ta Hatay'da bu sistemin yapılmadığı, entegre olunmadığından binalar birbirine geçtiği halde ölülerini insanlar bulamıyorlar. Çünkü yapıların kimlik numaraları yok. O sisteme geçmemişler. Biz bu sisteme geçtik. Bizim elimizde dokümanlar var. İnşallah biz bunların hiç birini yaşamayız. Tek temennim bu…”
 
DEPREMZEDELERE YEMEK YAPTIK
Söz alan Kepez Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Uçar şöyle konuştu, “Hatay'a girdik. Hiç de öyle televizyon ekranlarından gördüğünüz gibi ortam yoktu. Her taraf yer yerle bir olmuş. Daha arabanın içinde içimiz burkuldu. Bu şekilde Samandağ'a vardık. Samandağ Belediye Başkanı tarafından bize kamp yapacağız yer gösterildi kampımızı kurduk ve ilk günde depremzede vatandaşlar için yemek yaptık. Etrafımızdaki insanlar çok bitkin durumda. Samandağ’da evler çok hasarlı olduğu için insanlar evlerine giremiyor, su yok, elektrik yok. Çadır da olmayınca insanlar ağaç parçalarından çadır haline getirdikleri yerlerde kalıyorlar. Orada kaldığımız sürede diğer kurumlarla irtibat kurarak yemek çıkarmanın yanı sıra Çadır da temin ettik. Bunları oradaki vatandaşlara sunarken ‘Çanakkale ve Kepez halkımızın size armağanıdır’ dedik kuyu suyu çok kirli, ölçümünü yaptık çamur halinde” dedi.
 
EK GÜNDEMLER KONUŞULDU
Kepez Belediyesi Mart ayı meclis toplantısında ek gündemler arasında yer alan  ‘Ocak ayında, Arıtma Tesisinin devri ile ilgili alınan borçlanma kararının İller Bankası tarafından kabul edilmesinin ardından, Kepez Belediyesi’ne düşen ücretin ödenmesi’ Belediye Meclis gündeminde görüşüldü. Madde ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Birol Arslan “Ocak ayı meclisimizde biliyorsunuz içme sularından tesisimiz aralık ayında tamamen Belediyemize devredildi. Orada bir geniş karar almıştık. Kalan bir ücret vardı, toplam 500 bin TL civarında bir ödeme. Bunun yarısını ödeyeceğimiz için Ocak ayında İller Bankası'na borçlanma kararı almıştık. Şimdi İller Bankası'nda kabul oldu. Sonrasında toplam 500 bin TL’dan bize kalan rakam 50,6 bin 384 lira” dedi.
 
EVET DİYEMİYORLAR
Başkan Birol Arslan’ın açıklamalarının ardından oylamaya geçildi. Madde, CHP ve İYİ Partili Belediye Meclisi üyelerinin ‘Evet’ demesi ile oy çokluğuyla kabul edilirken AK Partili üyeler çekimser kaldı. AK Parti Üyelerinin çekimser kalması ile ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkanı Birol Arslan  “Elbette ki siyasi görüş farklılıklarımız, partililerimiz olacak. Ama şu anda AK Parti grubunun yapmış olduğu oylamanın tasarrufunu kamuoyuna bırakıyorum. Kepez'e içme suyu arıtma tesisinin kazandırılmasıyla ilgili verilecek olan karara bile evet diyemiyorlar” dedi.
 
KOMİSYON BELİRLENDİ
Yaşanan depremler sonrası Kepez Belediyesinin de Afet İstişare Komisyonu’nun oluşturulması için Kepez Belediye Meclis Üyesi İsmail Özcan bir önerge verdi. Gündeme alınan önergenin görüşülmesinin ardından oy birliği ile AK Parti grubundan Hüseyin Dalaklı, CHP Grubundan Necdet Uçar, İsmail Özcan, Hatice Şen ve İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Ruhi Akkoyun komisyon üyeleri olarak belirlendi.
 
Ogün inal