Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini ifade ederek, “Emeklilik yaşı gelen ama 2000 senesinden önce BAĞKUR kaydı olmayan esnafımız oda ve vergi kayıtları dikkate alınarak geriye dönük borçlanma imkanına kavuşmalıdır” dedi. Benzer bir hakkın geçtiğimiz yıllarda tarım sektöründe tarım işçilerine verildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Özcan, “Kişi zaten prim borçlanması yapacak, devletin bir kaybı yok” dedi.
Çok sayıda esnaf, 2000 yılından önce vergi dairesinde kaydı olmadığı için, oda ve sicil kaydı olsa bile emeklilik hakkından faydalanamıyor.
“BORÇLANMA OLACAK ZATEN DEVLETİN BİR KAYBI YOK”
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini ifade ederek, “Ben Ankara’da TESK Meslekti Eğitim Danışmanlık Birimi Kurul üyesiyim. Biz bu konuyu, bu kurulda çok defa dile getirdik. Türkiye’de bu konuda 1984 yılında Esnaf Ve Sanatkârlar Sicil Yönetmeliği çıktı. 2005 yılında bizim kanunumuz yeniden düzenledi.   Sicil kaydı yapılmayan esnafın da mağduriyeti başladı. 1984-2005 yılları arasında normalde vergi kaydı yaptırmayan esnaf var, oda sicil kayıtlarını yaptıranlar var.  Vergi dairesi kayıtlarında kaydı olmayan esnaf emeklilik yaşına geldi ama vergi dairesinde kayıtları yok.  Geriye dönük hizmet satın alamadıkları için mağduriyet oluştu. 2000 yılından önce mesleki oda ve sicil müdürlüğü kaydı olan esnaf ve sanatkâr vergi dairesi kaydı olmasa dahi, oda ve sicil kaydından dolayı hak sahibi sayılsın istiyoruz. Borçlanması gereken prim neyse bunu borçlansın ve arzu ediyorsa emeklilik hakkı kazansın. Bununla ilgili başvurular var fakat olumlu olumsuz bir cevap alınmadı.  Borçlanma olacak zaten devletin bir kaybı yok” dedi.
TARIM İŞÇİSİ SÜT FATURASI İLE VERGİ DAİRESİNE KAYIT YAPTIRDI”
Benzeri, bir hakkın tarım işçilerine verildiğini ifade eden Başkan Özcan, “Tarım sektöründe aynı uygulama yapıldı. Kişinin elinde geçmiş yıllara ait bir süt satış ya da buğday ya da herhangi bir ürün satış faturası varsa bunu belgeledi, geriye dönük borçlandı. Hatta devlet Ziraat Bankası ile anlaşarak kredi desteği verdi ve bu kişiler emekli oldu. Aynı hakkı esnafımız için de istiyoruz” dedi.
Dilek Akşen