Yeterli yağış alınamaması nedeni ile Atik Hisarında barak suyu seviyesi Kasım ayının son günlerinde %44,9 seviyelerine inmişti. Atikhisar su seviyesi ile ilgili kasım ayının sonlarında açıklama yapan Çanakkale Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay “Susuzluk riski gözükmüyor ama yine de suyumuzu tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Çanakkale halkımızdan sularını tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz” demişti. Aradan yaklaşık 45 gün geçtikten sonra yeni yılın ilk meclis toplantısında Atikhisar Barajı su seviyesi ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan baraj su seviyesinin %42,5 olduğu bilgisini verdi. Gökhan kış aylarında yeterli yağış olmazsa önce tarımsal sulamada ardından da içme ve kullana suyunda sıkıntı olacağını söyledi.
KURAKLIK DEVAM EDİYOR, ATİKHİSAR BARAJINI SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR
Kasım ayında, 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı %46.4 gerilemiş konu Kasım ayı belediye meclisi görüşmelerinde de gündeme gelmişti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan susuzluk tehlikesinin bulunmadığını belitmiş ancak su tasarrufuna dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulmuştu. Atikhisar Barajı ile ilgili 17 Kasım Perşembe günkü veriler ile değerlendirme yapan Çanakkale Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay Atikhisar Barajında 24 milyon 300 bin metreküp su bulunduğunu bununda seviye olarak %44,9’ a denk geldiği bilgisini vermişti. Mutluay kış aylarında yeterli yağış alınmaması durumunda 2020 yılında yaşanan kuraklık gibi bir dizi önlem alınması gerekebileceğini de açıklamasında belirtmiş “2020 yılında yaşanan kuraklıkta hepimizin bildiği gibi Çanakkale Belediyesi encümen kararı ile su kullanımı konusunda bir takım önlemler aldık. Su kullanımına yönelik aldığımız tedbirlerden bir tanesi özellikle oto yıkamalarda kullanılan su miktarlarına sınırlama getirmek oldu. Oto yıkama yerlerine su kullanımı ile ilgili kota koyduk. Oto yıka yerlerinin belirli bir ton üzerinde su kullanmalarına izin vermedik. Halkımıza sıkça su kullanımında tasarruf yapılması ile ilgili duyurularda bulunduk. Özellikle apartman, işyeri önleri ve merdiven yıkanmasında titiz davranılması bu gibi temizliklerin silinerek yapılması yönünde önlemler almaya çalıştık. Tarımsal sulamada da basınçlı dediğimiz damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerin kullanılması konusunda duyuru ve bilgilendirmeler yaptık.” ifadelerine yer vermişti. Mutluay, kuraklığın devam etmesi ve Atikhisar barajının su seviyesinin kritik duruma gelmeden önce ilgili yetkililer ile de meteoroloji ve devlet su işleri yetkilileri ile görüşerek bir dizi önlemler alınacağını da açıklamasına da belirtmişti.
UMARIZ KIŞ AYLARINDA YAĞIŞLAR OLUR VE SU SIKINTISI YAŞAMAYIZ
Dönem, dönem Çanakkale Belediye Meclisi toplantılarında gündeme gelen Kuraklık, 2023 yılı İlk Belediye meclis Toplantısında da gündeme geldi. 2023 yılı’nın ilk meclis toplantısında konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale’nin içme ve tarımsal sulama için kullanılan Atikhisar Barajında su seviyesinin, yaşanan kuraklık nedeni ile %42,5 olduğunu ifade etti. Gökhan Atikhisar Barajının doluluk oranı ile ilgili yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi. “Atikhisar Barajı su rezervi düşmeye devam ediyor. Kuraklık var ve devam ediyor. Ciddi bir kuraklıkla baş başa karşı karşıyayız. Şu an itibariyle Çanakkale’nin içme ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Atikhisar baraj rezervimiz 23.000 metreküp yani baraj doluluk oranımız %42,5. Ancak bu su seviyesi yeterli gibi gözükse de kış aylarında yağışları alınmaması durumunda su rezervi sıkıntıya girebilir. Kış ayları yani Ocak, Şubat, Mart aylarında Umarım yeterli yağışlar olur. Ve tekrar Atikhisar barajımızın doluluk oranı yüzde yüz seviyelerine yetişiriz. Eğer kış aylarında da yeterli yağış alınamazsa önce tarımsal sulamada sıkıntı olur, daha sonra içme suyu ve kullanma suyunda sıkıntı olur. Umarım yağışlar olur ve su sıkıntı ile karşı karşıya kalmayız” dedi.
Ogün inal