Çanakkale’de çocuklara gün doğdu
 
Çocuklarda hayal gücünü ve sosyal becerileri geliştirerek, oyunculuk eğitiminin temellerinin atılmasına köprü olacak Rino Deneysel Atölyesi’nde kukla atölyesi ve yaratıcı yazarlık atölyesi de bulunuyor.  Atölyenin ortaklarından Ebru Naz Özdemir ve Mehmet Eşli, “Çocuklarımızla beraber kaliteli ve ciddi bir şekilde çalışıp üreteceğiz” dediler.
 
 
Gördüğümüz kadarı ile bu güzel atölyelerde çeşitli yaş gruplarına hizmet vereceksiniz. Bunlardan bahseder misiniz?
 
İşin içinde sanat olunca ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Bizler kendi alanında birer profesyonel olarak Çanakkale’de eksikliğini hissettiğimiz bu işe el attık. Çok titizlendik, çok uğraştık. Nihayetinde bizlere yakışır bir sanat atölyesi kurduk. Çalışma alanlarımızdan bir tanesi “Tiyatro Atölyesi” olacak. 7 ila 9 yaş ile 10+ yaş grupları bu atölyelerimizden faydalanabilecekler. Çocuklarda zaten var olan oyun oynama güdüsünü disipline ederek, tiyatro sanatının incelikleriyle birleştireceğiz. Oyunculuk eğitiminin temellerini oluşturan kişisel ifade, özgüven, hayal gücü ve temel sosyal becerilerini artıracağız. Oyunculuk becerilerini geliştirip grup çalışmasını öğreteceğiz. Tiyatro sanatının temel bilgilerini öğrenecekleri atölyemizde birlikte çalışıp, birlikte üreteceğiz.
 
Kukla Atölyesi var galiba?
 
Evet, bir diğer atölyemiz kukla üzerine olacak. 7 ila 9 yaş ile 10+ yaş gruplarına hitap edecek olan bu Kukla Atölyemizde kendi kuklalarını yapmayı ve oynatmayı öğrenecekler. “Parmak Kuklası, Muppet
El Kuklası, İpli Kukla” gibi farklı kuklaları üretecekleri atölyemizde, karakterlerin seslerini bularak oyunlar oluştururken aynı zamanda el becerilerini geliştirecekler, düş dünyalarını zenginleştirecekler, öz güvenlerini pekiştirecekler ve grup çalışması ile üretmeyi öğrenecekler.
 
Yazarlık gibi ilginç bir atölye olduğunu da görüyorum.
 
Yaratıcı Yazarlık Atölyesini planlarken çok düşündük. 9+ yaş grubundaki çocuklarımızın önünü açmak, onların yazarlık yeteneklerini ön plana çıkarmak istedik. Bu atölyede; sıra dışı karakterler, gizemli mekânlar ve ilgi çekici konular bularak olağanüstü öyküler kurgulatacağız. Yazma yeteneklerini geliştirip çevrelerinde ve okulda kendilerini daha iyi ifade etme yolları geliştirebileceğimiz yazarlık atölyesinde okuma becerileri geliştirip, hayal güçlerinin sınırlarını zorlayacağız.
Bunların yanında; Öykü yazmanın inceliklerini öğrenirken, yazarlık için gerekli olan dil becerini geliştirirken, yazarlık yolculuğunda daha iyi bir okur olmak için nitelikli kitaplar okuyacaklar.
 
Diğer atölyelerden de bahseder misiniz?
 
Oyun ve Hareket Atölyemiz olacak. 5-6 ile 7-9 yaş gruplarına hitap edecek olan bu atölyede çocuklar tiyatro disiplinlerindeki hareket ve beden farkındalığı çalışmalarından faydalanarak birlikte hem çok eğlenecek hem de beden koordinasyonu, yaratıcı hareket, bedenin tanıma, enerjiyi etkin kullanma gibi beceriler kazanacaklar. Hem grubun bir parçası olmayı, hem de Iider olmayı deneyimleyecekler.
Yaratıcı Drama Atölyemizde ise, 5-6 ve 7-9 yaş aralığındaki çocuklar, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden faydalanacaklar. Bu atölyede; düşünsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik farkındalık kazanacaklar. Sahip oldukları potansiyeli ortaya çıkararak etkin biçimde kullanmayı öğrenecekler. Karşılaştıkları problemlere çözüm önerileri getirecekler. Yaşadığımız çevreyi sorgulayıp ileri boyutlara taşıyabilecekler, duygularını ve akılarını birlikte kullanabilecekler. Aynı zamanda iletişim becerileri de gelişecek. Yaratıcı drama atölyemizde kazandırmayı hedeflediğimiz becerilerimizi özetlersek;
kendini tanıma, eleştirel düşünme, problem çözme diyebiliriz.
 
Böyle bir atölyeyi Çanakkale’ye kazandırdığınız için size teşekkür eder, işlerinizde başarılar dilerim.
 
Dilek Akşen