“İftar ve sahur arasında sık sık su için”
Oruç tutanların sahur yapmalarının sağlık açısından çok önemli olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Aygündüz su konusunda çok dikkatli olmak gerektiğini dile getirdi.
“SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN”
“Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir” şeklinde sözlerine başlayan Uzman Aygündüz, “ İftara peynir,  zeytin, hurma gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, kırmızı ya da beyaz et olabilir, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar, sütlaç, güllaç, muhallebi veya meyve tatlıları tercih edilmelidir” dedi.
“HAŞLAMA VE FIRIN YEMEKLERİNİ TERCİH EDİN”
 Ramazan ayında yemeklerin pişirilme yöntemlerinin de çok önemli olduğunu dile getiren Uzman Aygündüz, “Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş,  tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir” dedi.
HANGİ İÇEÇEKLER SU YERİNE GEÇER?
Özellikle hangi içeceklerin su yerine geçtiği konusunda akıllarda soru işaretleri olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen, “Çay içerdiği kafein nedeni ile vücuttan sıvı atımına neden olur. Su yerine geçmez. Bitki çayları daha az kafein içerse de 4 fincandan fazlası diüretik etkiye neden olur.  Su yerine geçmez.  Maden suyu su yerine geçer.  Günde maksimum 2 fincan tavsiye edilir. Doğal mineraller içerir. Soda maden suyu ile çok karıştırılsa da filtrelenmiş suya karbondioksit gazı eklenmiş halidir ve su yerine geçmez.  Meyve suyu su yerine geçer ama kalorisi çok yüksektir. Tercih edilmemesinde fayda vardır. Gazlı içecekler birer asit bombasıdır ve kafein içerikleri fazlası ile yüksektir. Su yerine geçmez.  Ayran tuzlu olması ve sodyumun su çekme özelliği nedeniyle vücutta ekstra su tutarak ödeme neden olur su yerine geçmez” dedi.
AÇLIK VE SUSUZLUK İÇİN ÖNLEMLERİ SIRALADI
Gün boyu sürecek açlığa ve susuzluğa önlem olacak önerilerde bulunan Uzman Aygündüz, “Tarçın kan şekerini dengeleyerek açlığı önler.  Her fincan suya 1 çay kaşığı tarçın atarak bu dengeyi sağlayabilirsiniz. Maden suyu hem kaybedilen elektrolitleri yerine koyar  hem de su yerine geçtiği için susamayı önler.  Pastırma, zeytin, sucuk kesinlikle içerdiği tuz oranı fazlalılığı nedeniyle önerilmez, çabuk susatır. Yumurta menemen olarak değil haşlanmış olarak tüketilmelidir. Isıl işlemden az geçmesi içeriğindeki proteinin canlı kalmasına ve kişinin tok kalmasına yardımcıdır. Yağlı ve kızartma türü yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Yeşilçay günde 2-3 fincana kadar tüketilebilir. Ve tok tutucu özelliği vardır.  Kuru fasulye mevsim yeşilliklerinin yanında en azından 2 yemek kaşığı piyaz olarak tüketilmesi  tokluk oluşturur” dedi.
Dilek Akşen