2022 yılı içerisinde maddi menfaat elde etmek amacıyla merdiven altı imalathanelerde üretilen sahte alkollü içkiyi piyasaya sürerek insan sağlığını tehdit eden gruplara yönelik Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Başkanlığınca alkollü içki kaçakçılarına yönelik aralıksız, etkin ve başarılı birçok operasyon gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı internet sitesinde yer verilen bültende; 2022 yılı içerisinde başta ‘Zincir’ kod isimli operasyon olmak üzere 1880 alkollü içki kaçakçılığı operasyonu yapıldı. Bu operasyonlarda; 1 milyon 353 bin 586 litre, 314 bin 54 şişe kaçak sahte alkollü içki ele geçirildi. 241 adet yasa dışı alkollü içki imalathanesi deşifre edildi.

KOM birimlerince yapılan etkin çalışmalar neticesinde ölüm ve ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet veren sahte alkollü içkinin üretim ve dağıtım zinciri ortaya çıkarılarak, bu ürünleri kargo yolu ile temin eden kişilere ulaşılıp tüketimi önlemeye yönelik uyarı ve yasal işlemler yapıldı. Bu operasyonel çalışmalarda yüzbinlerce litre kaçak-sahte alkollü içki ele geçirilerek vergi kaybının önüne geçildi.

DEZENFEKTAN VE YÜZEY TEMİZLEYİCİSİ ADI ALTINDA PİYASAYA SÜRMEYE ÇALIŞTILAR
KOM Başkanlığınca devam ettirilen çalışmalarda suç gruplarının; özellikle sahte alkollü içki üretiminde kullanılan etil alkolü ve aromaları kargo yolu ile talep edenlere ulaştırmaya çalıştıkları ve kargo gönderilerine yanlış isimler vermek suretiyle kimliklerini gizlemeye çalıştıkları, dezenfektan ve yüzey temizleyicisi adı altında piyasaya sürmeye çalıştıkları, marka ve etiket sahteciliği ile taklit bandrol gibi yöntemlere başvurdukları, çöpe atılan boş alkollü içki şişelerini toplayarak çeşitli yöntemlerle yeniden dolum yaptıkları, hijyen koşullarından uzak, insan sağlığını tehdit eden şartlar altında ürettikleri, yönünde tespitler yapıldı.

Bu grupların suç faaliyetlerinin sonlandırılması, ürettikleri ve sattıkları yasa dışı ürünlere el konulması amacıyla ‘Zincir-2” kod isimli operasyon gerçekleştirildiği aktarıldı. Operasyonda başta 8 ilde faaliyet gösteren 12 suç grubu olmak üzere ülke genelinde; yasa dışı alkollü içki üretiminin yapıldığı, depolandığı ve satışa hazır bekletildiği tespit edilen 590 adreste arama yapılacağı bildirildi. Cumhuriyet Başsavcılıklarından alınan talimatlar doğrultusunda 217 şüpheli hakkında gözaltı kararı bulunduğu operasyonda şu ana kadar 176 şüpheli gözaltına alındı. Toplum sağlını tehdit eden, ciddi sağlık sorunlarına yol açarak ölümlere sebebiyet veren sahte-kaçak alkollü içki kaçakçılığıyla mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam edileceği kaydedildi. (Kaynak: İçişleri Bakanlığı)