Büyükelçi Landrut, “Avrupa Konseyi aslında başından beri Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumuyla ilgili olarak 2 yol takip etmiş bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Ukrayna askeri ve ekonomik desteğin sağlanması. İkinci yolda Rusya’ya bu saldırılarını devam ettirememesi amacıyla baskı uygulanmasıydı. Burada da ana araç olarak bir takım yaptırım araçları hayata geçirildi. Bunların uygulanmasıyla birlikte Rusya’nın bu saldırgan tavrının daha fazla devam ettirilmemesi amaçlandı. Önümüzdeki günlerde de 2’li yolu takip ederek yine aynı şekilde çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.
Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Çanakkale’ye gelen Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut 5 bin 600 yıllık tarihi olan Troya Ören Yeri’ne de ziyaret gerçekleştirdi.
Tevfikiye köyü sınırları içerisinde kalan 5 bin 600 yıllık Troya Ören Yeri’ni gezen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut,  tarihin en önemli savaşlarının yaşandığı topraklardan Rusya Ukrayna arasında ki savaşa dair Avrupa Konseyi’nin politikasını değerlendirdi.
Çalışmalarına aynı şekilde devam edeceklerini açıklayan, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut  “Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş karşısında, Avrupa Konseyi aslında başından beri Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumuyla ilgili olarak 2 yol takip etmiş bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Ukrayna askeri ve ekonomik desteğin sağlanması. İkinci yolda Rusya’ya bu saldırılarını devam ettirememesi amacıyla baskı uygulanmasıydı. Burada da ana araç olarak bir takım yaptırım araçları hayata geçirildi. Bunların uygulanmasıyla birlikte Rusya’nın bu saldırgan tavrının daha fazla devam ettirilmemesi amaçlandı. Önümüzdeki günlerde de 2’li yolu takip ederek yine aynı şekilde çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, 5 bin 600 yıllık Troya Ören Yeri’ni gezdi. Troya Ören Yeri Kazı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Reyhan Körpe, Troya Ören Yeri’ni gezen, büyükelçiye Ören Yeri ve tarihçesi hakkında bilgi verdi.
“ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ ÇOK ERKEN YAŞLARDA TROYA’YAL İLGİLİ OKUDUM VE BİLGİ SAHİBİ OLDUM”
Troya Ören Yeri’ni gezisi sırasında Çanakkale’deki temaslarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “İki gündür Çanakkale’de yer alıyoruz. Dün deniz çöpü hakkında farkındalık yaratılmasına ilişkin deniz çöpüyle mücadele anlamında etkinliklerimiz oldu. Bugün de programımızı kültürel anlamda ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda da Deniz Müzesini ziyaret ettik. Ardından Troya Ören Yeri’ne geldik. Çocukluğumdan beri çok erken yaşlarda Troya’yayı ilgili okudum ve bilgi sahibi oldum. İlyada Destanı’nı okudum. Burada bulunmak heyecan verici. Buradaki ziyaret sonrası Troya Müzesi’ni gezeceğiz. Tarih, kültürel açıdan arkeolojik çalışmalar büyük önem taşıyor. 150 yılın üzerinde bir süredir burada kazı çalışmaları devam ediyor” dedi.

Dilek Akşen